Atelierul Vitrum este situat in Falticeni , judetul Suceava. “George Călinescu situa Fălticeniul între cele mai bogate tezaure spirituale ale poporului român, după București și Iași. Fălticeni este al treilea oraș din țară ca număr de scriitori autohtoni, după aceleași importante centre culturale București și Iași .”
Aici a functionat din 1975 o fabrica de sticla menaj -sectie a fabricii mari din Suceava – ce producea obiecte din sticla: pahare , boluri , platouri, fructiere, vaze, cani, care partial erau decorate prin gravura si pictura manuala.
Sorin a studiat ingineria mecanica TCM si a ajuns la un moment dat sa lucreze in aceasta fabrica. Intre timp fabrica s-a privatizat si a fost dusa la faliment , momentan ramanand cateva ziduri distruse.
Sotia sa e pictorita si astfel s-au apucat de treaba si dupa cateva chirii in diferite locatii , au gasit aceasta cladire unde au amenajat un atelier in care alaturi de alte colegele lor incearca sa aduca frumosul in casele oamenilor.
Obiectele din sticla le procura de la cele cateva ateliere de sticlarie care mai functioneaza in tara, din import Turcia sau Thailanda.
Pe aceste obiecte din sticla, mare parte suflate la teava, decalotate si slefuite manual, impreuna cu echipa si cu pensule speciale cu par natural din coada de veverita, zibelina, iac tibetan si alte raritati, alaturi de coloranti organici, speciali pentru sticla, adusi din Germania si Italia, isi transpun ideile si starile sufletesti pentru a bucura si alti oameni cu ceea ce au simtit in acele momente.
Tot ce il inconjoara atunci cand lucreaza il inspira si il binedispun, facandu-l sa se simta ca acasa. Aproape ii stau pozele baietilor sai , un tablou cu bunicii sai, mama sa cand era domnisoara si unchiul. Din pacate doar mama mai traieste si este responsabila pentru florile ce inconjoara atelierul ce nu lipsesc nici vara, nici iarna. Ar mai fi o poza cu “Scortosu” un iepure de rasa Argintiu Francez care este seful fermei si febletea sa, care a participat la expozitii si targuri de gen.
Muzica si stirile de la radio ii insotesc intreaga zi de lucru, mai rar cand apare laptop-ul in peisaj si asculta Tudor Gheorghe, Grigore Lese, Doina Lavric, surorile Osoianu cu muzica autentica romaneasca.
Atelierul este situat intr-un loc ideal, intr-o curte aflata intr-o alta curte mai mare, retras dar aproape de gara, autogara si centrul orasului. E inconjurat de artari, visini si nuci. In fata geamului, pe 3 mp se intinde o multitudine de flori plantate si intretinute de mama sa si un camp de vreo 6 ari a unor vecini italieni , pe care au plantat lucerna pentru iepuri.
Atelierul este compus din 4 camere mici ce totalizeaza vreo 50 mp care cuprinde atelierul propriu-zis , alte 2 camere de depozitare si uscare a produselor si un mic birou unde mai fac cate o cafea , un ceai sau o gustare si unde alimenteaza cu lemne soba care ii incalzeste pe timp de iarna. Isi mai duc viata si pe aici si alte vietati care s-au perindat prin curtea lor: caini liberi, un ratoi Gica cu draga lui , un motan care la un moment dat a plecat si au ramas doar cu soriceii aferenti fiecarei case.
Singurul lucru care i-ar ajuta pentru dezvoltarea proiectelor lor ar fi un cuptor de fuziune ce poate fi folosit si la arderea produselor pictate cu aur coloidal si pigmenti.
La un moment dat au cochetat putin si cu decupajul pe lemn , dar vazand ca sunt inconjurati de artizani mult mai talentati ca ei, au inceput sa le furnizeze blank-urile din lemn, o parte aduse, o parte lucrate de ei. Au in lucru un proiect cu pictura bucovineana pe lemn ce spera sa-l poata finaliza in curand (pe piata se gaseste doar pictura saseasca pe lemn). Dar pe langa acest proiect mai realizeaza si diferite obiecte pictate pe lemn, casete, cutii, mobilier pentru copii. O alta indeletnicire a acestui atelier e si pictura pe pantofi de dama, pe care nu i-au expus inca pe breslo. Multe alte proiecte le trec zilnic prin mainile de aur: pictura murala , faianta si oglinzi pictate, pseudo vitralii, geamuri si pachete termopan si multe altele.
Anul acesta au participat si la un targ de mesteri populari la Iasi unde, spun ei ca s-au descurcat onorabil . Multa bafta in continuare le uram!
Be First to Comment