Când vine vorba de lemn, unul din primele nume care ne vin în minte este Morgod. De la cercei la suporturi pentru lumânări, ienupărul este materialul folosit cel mai des în atelierul din Armășeni, județul Harghita. Acolo lucrează 3-4 zile pe lună, la piesele mai mari, într-o tâmplărie moștenire de familie cu toate uneltele necesare. Obiectele mai mici sunt făcute în Cluj Napoca, având un atelier micuț aproape de pădure special pentru așa ceva.
Ienupărul nu este folosit prea des de artizani în general. Lemnul crește încet, dar formele sunt de multe ori spectaculoase. Uneori, chiar și coaja acestuia poate fi folosită. Morgod îl combină cu materiale uzuale precum metalul sau țesăturile naturale. Uneltele folosite sunt cele de tâmplar: daltă, hârtie de şmirghel, pânză de şlefuit, maşină de găurit, strung, raşpel, dar şi unelte mai interesante, precum echipament dentar.
Un atelier ideal ar fi mai aproape de locuință, cu unelte mai mici și cu încălzire. Poate moșul le aduce un radiator anul acesta?
Minunat! Minunat! Minunat!
Mulţumim :)
superb :)