Vă amintiţi în copilărie când dintr-o foaie de hârtie încercam să realizăm un vaporaş pe care îl puneam să plutească în vană sau o morişcă de vânt (şi ne umflam obrajii ca să putem produce un suflu care să o pună în mişcare), un avion pe care îl trimiteam cu un bileţel în spatele clasei…această activitate ludică deseori considerată un joc de copii era de fapt, e adevarat, o apropiere modestă de ceea ce înseamnă arta autentică origami.
(“origami” este compus din două cuvinte japoneze oru=a plia, kami=hârtie)
Arta de a plia hârtia a apărut cam în acelaşi timp cu descoperirea acestui material cu proprietăţi deosebite. În Japonia odată cu secolul VII a început să se dezvolte o tradiţie de a plia hârtia care avea o simbolistică aparte şi era utilizată în timpul ceremoniilor sau având ca scop ocrotirea şi invocarea norocului.
Tehnica origami nu impică nici lipici, nici decupaj, doar o foaie de hârtie care se pliază pentru a realiza obiecte, animale, flori….. aici imaginaţia creatorului este singura care impune limitele.
Alegerea hârtiei este importantă. Ea poate varia ca şi format, textură, culori, se poate picta, desena. De asemenea utilizarea mai multor foi de hârtie de culori diferite crează un efect spectaculos.
Dacă atunci când am fost copii şi am făcut să zboare un avion din hârtie sau am pliat la grădiniţă un coif pentru o serbare, acum când avem la îndemână mai multe instrumente de cunoaştere, ne putem dedica acestei tehnici japoneze pentru încântarea noastra şi a celorlalţi.
Iar dacă doriţi să vă oferiţi sau să oferiţi un obiect realizat în tehnica origami, vă propun aceste minunaţii create de breslaşi.
Este intradevar incredibil ce minuni pot iesi doar din hartie pliata!
Felicitari pentru articol si breslasilor care au creat aceste lucruri superbe!