Secolul al-12-lea isi face simtit “curentul” misterios in moda accesoriilor acestui sezon . Influentat de literatura si arta, stilul gotic isi face loc inca din 2007 sub bagheta magica a lui Ricardo Tisci, designerul casei Givenchy. Propunerile lui in spirit gotic aduceau in reflectoare o moda misterioasa , compusa din tesaturi luxoase,cizme inchise ca un corset, picturi negre pe chip, croiuri stranii din piele neagra, o natura intunecata unde tronau pielea alba si ochii fumurii. Clar-obscurul ludic apare ca o “incantatie” in 2010 dirijata de Tim Burton in “Alice in tara minunilor” . Burton interpreteaza in maniera personala spiritul intunecat si razvratit a lui Ricardo T, iar atasamentul regizorului pentru moda si costum este usor de detectat in atmosfera fantastica a filmului. Inspiratia lui isi are izvorul probabil in trecut, cand cocheta cu lumea modei. Bagheta lui magica transforma lumea de vis intr-o particula gotica atat de reala.
Se pare ca epoca gotica nu este parasita nicio clipa, de vreme ce se organizeaza festivaluri si serate avand aceasta tematica, un fel de baluri mascate cu obiecte de mobilier specifice.Un fel de cluburi cu membri care iubesc contrastul, amurgul, negrul si rosu imperial, coafurile suspendate si complicate, dantela neagra,corsetul din catifea intunecata si cupele inalte de alama cu aroma de vin rosu. Iubitorii genului merg agale in grupuri pe stradutele gotice din orase, imbratisand noaptea si dansul sau isi adulmeca tacerea si asculta zgomotul tocurilor inalte lasat in urma pasilor. Rumoare, tumult si amutire…
Mesajul transmis este ” iubim libertatea, ne opunem conventiilor impuse, iubim soarele si intunericul dar evitam conformismul “
Exista un romantism nuantat, sugerat de rochiile lungi in stil victorian sau elisabetan, dar pline de individualitate, care conduc spre erotism , forta si atitudine decadent-morbida. Stilul gotic afilieaza elemente stilistice aflate la extreme, porneste de la materiale fluide care inconjoara corpul cu tandrete si ajunge la piese din piele sau nylon cu detalii metalizate si zimtate. Materialele fluide le completeaza de obicei pe cele solide, corsetul de pilda, se poate imbina cu volane transparente din tulle sau matase. Tabloul surprinde parca o scena de film care se desfasoara sub un arc de ogiva luminat doar de un candelabru prafuit, unde o halucinanta silueta se pierde in negrul adanc al incaperii…
In anii ’20 apare un model iconic al stilului gotic care este intruchipat de actrita Theda Bara si odata cu ea se instaleaza o “foame” ascunsa pentru neconventional care incalzeste imaginatia usor amortita. Apoi, apare in anii 2000 modelul Dita von Teese, care rastoarna canoanele de frumusete si care defineste imaginea gotica prin voluptate, fantezie, forme pline seducatoare , iar spiritul arborat de ea lanseaza ideea de vestimentie-fetis-gotic- erotic.Scopul artistic este asiduu cautat in aceste transfigurari, nu masurile 60-90-60 ale papusilor armonioase. Stilul “vampos” se impleteste cu ochii pierduti in zari creionati in nuante petrol…
Asa ne-au convins :
1. -Laura- 2. LeBijouJoyeux 3 , 4. RalucaElvenDesign 5 , 6. vintagesiactual 7,8,9. nikki-thedora
Hey look, it’s Dita : )
Pe mine personal ma bucura faptul ca a devenit muza designerilor importanti, pentru ca ceea ce apare la nivel de “big fashion” se revarsa treptat si in vietile noastre… dovada clara e ca acum cativa ani magazinele erau impanzite de dubiosenii vestimentare, dar de ceva timp incoace au aparut si lucruri mai clasice, mai vintage inspired, mai purtabile (sau cel putin asta am observat in al meu oras). Acum n-as vrea sa fac o greseala si sa spun ca ea a influentat moda worldwide, insa… daca a influentat-o macar putin, ma bucur : )
Acum, revenind la subiect, cel mai interesant articol mi se pare braul din piele, felicitari deci nikki-thedora!