Răsfoim o carte, aşezăm pe pagini cuvinte care construiesc conţinuturi şi sensuri diferite, pregătim un cadou pentru a fi oferit cu dragoste…toate acestea au nevoie de un suport concret : hârtia.
Ea este cea care în decurs de 2 mii de ani s-a transformat permanent, a luat o multitudine de forme şi culori, a servit, impresionat, surprins.
Hârtia poate fi produsă în maniere diferite, produsul final se poate imprima, plia, ondula, picta, … şi ne dăruieste mereu acea bucurie şi inspiraţie pe care le căutam în acest material devenit excepţional. Şi aici mă refer în special la hârtia produsă artizanal cea care demonstrează o anumita tehnică bine însuşită şi un simţ artistic remarcabil. Ea poate deveni o alternativă la hârtia produsă industrial şi la tonele de deşeuri pe care le implică.
Fabricarea hârtiei artizanale ţine şi de nesfârşite ore de căutare, de experiement, pentru a realiza acea textură, acea materie care prin aspectul şi calitatea ei să poată fi apreciată şi folosită de noi toţi.
În magazinul AtelieruldeCarte găsim adevarate comori alcătuite din fibre naturale care se concretizează în cărţi obiect, lampadare, felicitări, calendare, şi diferite obiecte toate având ca bază hârtia manuală.
Am stat de vorbă cu artistul care a pus bazele AtelieruluideCarte pentru a afla care sunt motivaţiile sale în lucrul cu hârtia manuală şi cât de importante sunt caracteristicile eco ale creaţiilor lui.
glob de hartie IELE
„Cum a aparut dotinta de a lucra cu hartia?
dorinta asta a aparut dupa ce faceam deja hartie de o vreme buna. initial, faceam hartie dintr-o necesitate. aceea de a ma situa in lume inytr-un context potrivit mie: libertate profesionala si sociala, lucru intr-un mediu placut si tangent nebuniilor mele, posibilitatea de a face ceva catre lume neutru din punct de vedere psihic si/sau sistemic. abia mai apoi a inceput sa-mi si placa si, descoperind treptat calitati si atribute spectaculoase, atat intr-un nivel micro cat si intr-unul macro in ceea ce priveste materialitatea hartiei, mecanica, chimica si estetica, – a nascut si dorinta de a face mai departe, pe termen lung – adica pana la capatul meu.
carte-poveste SOARELE SI LUNA (varianta2)
felicitare xilogravura cu insertii de petale de flori
Care sunt calitatile hartiei pe care incercati sa le puneti in valoare la AtelieruldeCarte?
in anii 1400, la noi o carte costa un sat. in anii 1200, in europa o coala de hartie facea doi boi. astazi, ne-am putea intreba ce sens mai are facerea manuala a
hartiei cand se produc/consuma/arunca mii de tone de hartie. adica paduri intregi cu care omenirea isi sterge zilnic poponeata. ei bine, tocmai de aceea mai merita:
pentru a face hartie pe care sa o apreciem. sunt si alte calitati foarte importante. precum posibilitatea de a face o coala de hartie dupa o reteta perfect adaptata unei nevoi. de exemplu, hartia pentru pictorul X, care lucreaza cu tempera in dilutie de 44% si nu isi doreste efect major de transparenta. hartia pe care as face-o pentru el ar contine 66% substante de aditivare iar densitatea ar fi crescuta fata de o hartie obisnuita pentru culori de apa, cu o textura un pic pronuntata, pentru a prinde mai bine linia de culoare. mai mult, din punct de vedere chimic, hartia manuala poate fi gandita sa reziste, in conditii firesti de depozitare, multe sute de ani. hartia este de fapt o reteta, o chimie iar atelierul unui hartier trebuie sa contina si un laborator. la nivel estetic, calitatile hartie manuale sunt deja bine cunoscute: posibilitatea de a-i da aparenta de patina a timpului, de a face absolut orice textura dorita la suprafata ei, de a insera in masa orice poate fi maruntit – de la pietre/nisip pana la condimente, seminte, ramuri, sfori samd. personal, in aceasta perioada ma intereseaza sa aflu solutii de echilibrare a ph-ului in hartia uscata si sa gasesc o solutie pentru a-mi produce propria celuloza de fibra lunga.
Walking With A Bind Man
Calendar chirilic
linogravura biserica din curtea Muzeului Taranului Roman
Caracteristicile eco ale creatiilor voastre sunt importante pentru voi?De ce?
cu vreo 7 ani in urma, in primele targuri in care am participat in bucuresti, 90% dintre cei care treceau pe langa taraba ma intrebau “la ce e buna sugativa asta?”.
dupa 5 ani, cam jumatate dintre trecatori spun: “ok, hartie manuala. dar totusi, la ce foloseste?” desi nu am facut un raport statistic, procentele de mai suns sunt reale. am reusit sa creez o perceptie corecta asupra hartiei manuale in acesti ani si cred ca am castigat o pozitie forte pentru toti cei care, dupa anii in care am sustinut workshop-uri la mtr, si-au deschis propriile ateliere de facut hartie. din cate stiu, sunt peste zece asemenea l;ocuri, unele mai spectaculoase decat altele.
in fiecare dintre acestea, hartia este facuta din deseuri. pentru ca hartia industriala nu mai are ce cauta in lume. istoria ei e gata. exista mediul virtual, pentru depozitarea si transmiterea informatiei. din cele doua milenii de facut hartie in lume trebuie sa invetam ca materialul vegetal, materia prima pentru hartie, este mai valoros decat aurul uneori. daca nu ar fi existat acest suport, astazi nu am fi aut nici electricitate, nici mediu virtual, nici masinarii. am fi ramas la stadiul de caveman. asadar, langa pastrarea mestesugului hartierului, al legatorului si al tiparitorului, reciclarea muntilor de deseuri de hartie este la fel de importanta.
caiet din hartie manuala
felicitari xilogravura
Lampadare AVALANCHE
Be First to Comment