Cum să uit cadoul bunicului meu pentru mine atunci când am împlinit 12 ani? Mai exact, cum să uit ticăitul acela subtil care mă fascina la ore; sau curelușa din piele neagră și cadranul atât de simplu și de frumos? Am fost de atâtea ori pe punctul de a-l desface numai ca să văd ce se ascunde acolo. Voiam să-i descopăr secretul. Dar m-am oprit la a-l admira doar din exterior.
Irina, în schimb, a mers până la capăt cu fascinația ei față de mecanismele ceasurilor. După ce le-a vânat pe la târgurile de vechituri, le-a desfăcut și le-a analizat pe toate părțile, a știut că au nevoie de o altă haină: așa că le-a transformat în bijuterii steampunk.
De atunci bijuteriile create de ea au căpătat forme din ce în ce mai rafinate, pe măsură ce dorința Irinei de a țese povești noi cu materiale ready-made a crescut. Azi are propriul ei atelier și un proiect fresh în derulare, de găsit pe Irina.Secrieriu.
Mai multe o lăsăm pe ea să ne povestească într-un interviu ce face parte dintr-o campanie super pozitivă inițiată de 7UP pentru a aduce în spotlight creatori de handmade românesc <3
Irina, invită-ne în povestea ta și a proiectului tău!
Pasiunea pentru făurit lucrușoare am deprins-o de la mama mea, it runs in the family, ca să zic așa. Am clară imaginea în minte cu mama mea făcând hand-puppets din ghips și textile sau împletind pulovere din lână ce mă înțepau groaznic, dar pe care le purtam cu mândrie pentru că erau făcute special pentru mine și pentru că erau decorate cu buburuze. Aceleași înclinații le-am găsit și în mine, înclinații pe care le-am dezvoltat treptat și cu încredere în liceu și, mai târziu, în cadrul facultății de arte plastice, unde am studiat arta murală. După finalizarea studiilor, am schimbat suprafețele monumentale și decorațiile impresionante cu lumea miniaturală a bijuteriei. Astfel, au apărut primele bijuterii, pe care le-am dorit cumva atipice, la fel ca și persoanele cărora le sunt dedicate.
Care este identitatea brand-ului tău? Cum l-ai descrie și cui îi este adresat?
Momentan am două proiecte în derulare. Am să vorbesc despre primul dintre acestea, cel dedicat bijuteriilor de inspirație steampunk. Aș putea zice că a apărut în mod natural, organic, odată cu descoperirea primului mecanism de ceas. Îmi amintesc perfect ziua de duminică în care am făcut o incursiune în talcioc în căutarea mecanismelor mult dorite. Am reușit să găsesc câteva mecanisme rusești, din anii ‘70-‘80, pe care le-am studiat cu atenție și după un scurt moment de inspirație le-am transformat în bijuterii cu un aspect rough vintage.
Ulterior, fascinația pentru contraste a preluat un rol important în procesul creativ. Mă atrage în mod deosebit alăturarea dintre rigiditatea pieselor de ceas, descompuse și recompuse și fluiditatea elementelor decorative de inspirație Victoriană, dar și Art Nouveau sau Art Deco. Atunci când lucrez cu materiale readymade, deseori acestea dictează cum și unde sunt folosite. Sensul pieselor de ceas se schimbă în momentul în care se desprind de rolul lor inițial, de funcția și utilitatea lor. Acestea prind un nou sens, un nou fir narativ, alături de elementele decorative sau de cele figurative.
Nu am avut intenția clară, de la început, să formez un brand, ci pur și simplu am făcut ceea ce îmi place, am căutat permanent să îmi reînnoiesc viziunea, atât tehnic cât și din punct de vedere al expresivității. Am căutat să înțeleg ceea ce fac/creez și de ce simt nevoia să fac asta.
Pentru cine creez? Hm! Cred că o fac pentru mine în primul rând, pentru plăcerea mea de a vedea rezultatul final, pentru că mi-ar fi tare greu să las fie și o zi să treacă fără să simt că am făurit ceva sau măcar că am gândit ceva în sensul ăsta. Și, nu în ultimul rând, pentru oamenii frumoși, iubitori de handmade/design. Ei sunt cei care validează în final munca mea, și care deseori îmi dau acel boost de încredere și energie. Recent, am aflat de la Cristina Masnitz că ea a fost printre primii mei clienți, descoperire de care m-am bucurat enorm și îi mulțumesc pentru asta. Prin gestul ei și al altor primi cumpărători m-a susținut în primii mei pași în lumea bijuteriei.
Cum ți s-a schimbat viața de când faci ce îți place?
Mereu am făcut ceea ce îmi place, nu pot să spun că am avut joburi ingrate (poate doar pe scurtă durată). Asta pentru că am perceput încă de mică (părinții mei erau și încă sunt fericiți cu ce lucrau) cât de important este să trăiești făcând ceea ce îți place. Acum am propriul atelier într-un hub dedicat industriilor creative, denumit Hubrica, unde lucrez alături de oameni plini de inspirație, într-un mediu foarte fertil din punct de vedere artistic.
De ce ai sfătui pe cineva să se apuce de handmade/diy?
Pentru că este o senzație minunată să ții în mână un obiect final, gândit și făurit de tine. Și, nu în ultimul rând, un obiect care poate să aducă bucurie și satisfacție atât creatorului cât și destinatarului. Pentru că este un proces de cunoaștere de sine și o oportunitate de depășire a limitelor personale de la un produs la altul, de la o colecție la alta.
Un singur sfat: cred că cel mai important lucru este să se îndrăgostească de materialul cu care lucrează, emoție prin care se poate dezvolta o relație frumoasă, plină de căutări permanente, iar de aici să rezulte un produs final căruia nimeni să nu-i reziste – o relație perfectă, admirată de toată lumea.
Cum crezi că ar fi lumea mai bună dacă toată lumea ar face handmade/design/diy?
Ar fi sfârșitul lucrurilor repetitive, ar fi o lume plină de unicitate, de ediții limitate. Cu toate că sună ușor utopic, ar fi o lume plină de sensibilitate și plină de oameni mulțumiți de sine și mai detașați de presiunile cotidiene.
Ce ne spui despre comunitatea de handmade & design din România?
Este o comunitate plină de oameni frumoși și nonconformiști, cu care poți lega ușor prietenii. Mă bucur de fiecare moment petrecut alături de ceilalți creatori de frumos atunci când ajung în București, la Dichisar, sau în cadrul evenimentelor din Iași. Consider că este foarte importantă legătura creată cu un colectiv cu istoric și preocupări similare, așa cum erau breslele de altădată. Din punctul meu de vedere, „izolarea artistică” nu aduce niciun beneficiu pozitiv creativității.
Recomandă cititorilor încă 3 creatori de pe Breslo care îți sunt dragi!
Doar 3? Îmi plac bijuteriile statement create de Cristina Masnitz, accesoriile jucăușe ale lui Abru, abia aștept să văd și noul lui proiect. Nu trece un Dichisar fără să achiziționez ceva colorat de la Pumpkin Design. Și îmi plac accesoriile statement cu componentă putenic nonconformistă de la Elyseeart și Bohemian Sin.
Care crezi că e profilul consumatorilor “dependenți” de handmade? Urează-le ceva drăguț!
Consumatorii de handmade/design sunt oameni cu un zâmbet mereu pe buze, educați, cu o sensibilitate aparte și o apreciere considerabilă pentru ceea ce este frumos. Oameni de care este nevoie și mi-i doresc tot timpul aproape. Ei fac parte din cei care susțin mediul creativ și care alimentează cu energie în mod pozitiv și constant creatorii.
Așa că, dragilor, purtați cu drag creațiile noaste, pentru că ele conțin o bucățică din noi, creatorii de handmade/design. Îmi doresc de asemenea să le percepeți ca pe extensii ale personalității voastre, nu doar ca pe un simplu accesoriu, să vă dea încredere și să vă coloreze fiecare moment al zilei.
Altceva interesant ce ai vrea să știe lumea despre tine și proiectul tău?
Aici am să vă povestesc un pic despre noul meu proiect: sunt în curs de a-mi găsi o nouă cale. După urmarea unui curs de inițiere în tehnicile bijuteriei din metal, am început să prind curaj și în această direcție, dupa părerea mea mai versatilă, cu orizonturi mai largi. Încerc să îmi găsesc coerența și în acest domeniu al bijuteriei de autor, presimt că nu mai e mult ;) Unele creații le puteți vedea în magazinul de breslo, Irina.Secrieriu.
La cât mai multe povești frumoase spuse prin bijuterii, Irina! Mulțumim că ai împărtășit cu noi călătoria ta prin lumea handmade-ului.
Meet the Makers este o serie de interviuri despre curaj si creativitate, sustinuta cu energie de 7Up. O serie de articole aspirationale si motivationale, in care cei mai iubiti creatori din comunitatea Breslo ne povestesc despre cum au decis sa isi ia pasiunile in serios si felul in care li s-a schimbat viata in momentul in care au inceput sa faca mai mult din ceea ce le place.
Inspirati de misiunea 7up, ne mobilizam sa convingem cat mai multi oameni sa dea mai multa atentie pasiunilor care ii fac fericiti, fie ca asta inseamna sa te apuci de handmade, sa te duci la mai multe concerte, sa adopti 3 catei sau sa pornesti un vlogging channel.
Puteti citi mai multe povesti cu good vibes pe pagina 7Up – Do what you do. Feels good to be you
Spor si creativitate! ❤
Be First to Comment