E foarte posibil ca Adriana de la Deco Republic să fi (re)descoperit un mindset foarte cool: orice obiect poate fi transformat cu un dram de creativitate și viziune eco-friendly.
Azi, Adriana meșteșugărește cu pasiune corpuri de iluminat haioase și surprinzătoare. Le creează din obiecte mundane, asupra cărora aruncă o lumină nouă. A renunțat la sacoul office pentru șorțul prăfuit și o bormașină și pare să-i priască de minune. Meet Adriana Andrei de la Deco Republic!
Interviul Adrianei face parte dintr-o campanie ultra cool inițiată de 7UP pentru a promova artiștii de handmade autohtoni. Haideți să-i cunoaștem povestea faină!
Cum ai ajuns în pielea artistului de handmade?
Câteodată, viața o cotește așa cum nu te aștepți… În urmă cu 3 ani, nu mă gândeam că dintr-o corporatistă dedicată companiei, care muncea fără a avea un program strict, încercând să fie acasă măcar cât să o recunoască ai ei, voi ajunge să dezvolt propriul business. Însă, așa cum se spune, „viața bate filmul”. Sănătatea copilului meu, de care a trebuit să mă ocup îndeaproape a determinat restul seriei de întâmplări ce au urmat. Timpul în exces, nevoia de a avea o activitate și ambiția de a fi utilă familiei mele făcând ceva cu adevărat relaxant m-au ajutat să identific o cale de urmat.
Restul…a venit atât de natural! Mintea s-a relaxat și a început să imagineze cele mai stranii și neasteptate obiecte de decor: furculițele au prins viață, ceștile au început să lumineze, păpuși din lână au devenit lumini de veghe, cârligele și creioanele au devenit veioze. Practic, toate obiectele din imediata apropiere au căpătat o altă viață decât cea pentru care au fost create. Am descoperit că efectiv orice obiect din existența noastră cotidiană poate prinde viață, poate fi folosit în crearea oricărui corp de iluminat.
Care e povestea brandului Deco Republic? Ce spune despre tine?
Este un brand născut dintr-o nevoie: aceea de a fi înconjurată de obiecte surprinzătoare. De a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă: privesc o ceașcă, dar văd un pendul. De a inversa rolurile: eu sunt ceașca cu aspirații înalte. Vreau să transmit lumină. De a face obiecte simple, cu o destinație clară, dar comună, să lumineze. La propriu. Dar și de a împărți cu ceilalți bucuria unui obiect up-cycled. De a oferi alternative celor mai mulți. Pentru că Deco Republic se adresează unui public tânăr, în spirit. Cu chef de viață și zâmbetul pe buze. Profilul veșnicului student boem.
Cum ți s-a schimbat viața de când faci ceea ce-ți place?
Am început joaca asta cu obiectele reinterpretate și am ajuns să îmi substitui salariul, ceea ce era greu de crezut pentru mine, în urmă cu 3 ani. Mi-a dat motive să cred că pot să consider această activitate recreativă un business. Vreau să îl cresc și cred că am înțeles și în ce direcție voi merge. Nu-i ușor, dar pentru mine provocările nu sunt obstacole, ci motivație pură. Este o nișă aceasta în care activez eu, dar trăim într-o perioadă interesantă, în care oamenii se îndepărtează cât pot de producția de masă. Își doresc obiecte unice, care să îi reprezinte pe fiecare în parte sau măcar sa fie personalizate (de la decorurile pentru nunți, la pantofii pictați, la case decorate cu obiecte cât mai altfel, la cadouri personalizate).
De ce ai sfătui pe cineva să se apuce de handmade/diy?
Îi poți sfătui să facă hand-made doar pe cei care iubesc să meșterească. Nu poți face hand-made pentru bani. Eu nu pot să fac nimic doar pentru bani. Hand-made este despre bucuria de a produce tu ceva cu mâna ta. Chiar dacă faci doar pentru tine. Și când faci pentru ceilalți, tot așa gândești: nu-l las din mână până nu iese așa cum îmi place mie. Eu visez la o lume în care nu există bani, ci numai lucruri frumoase și utile pe care să le schimbăm între noi. Cred că nu numai lumea, oamenii ar fi mai fericiți, ci și planeta. Cred că am reuși să scăpăm de mare parte din deșeuri și de lucrurile inutile. Sunt idealistă și prea visătoare. Știu.
Deci, dragilor, faceți lucruri frumoase ca și cum le-ați face pe toate pentru voi: cu aceeași implicare și dorință!
Cum vezi tu comunitatea de handmade/design din România?
Oamenii care fac hand-made sunt, din fericire, din ce în ce mai mulți, de la un an la altul. Se poate observa ușor prin varietatea de târguri dedicate care există și care cresc numeric de asemenea, de la un an la altul. Există Breslo care susține creatorii prin programele de promovare și prin Dichisar si Piua, târgurile pe care le organizează.
Trei creatori preferați de pe Breslo?
Madam Mitza, Spicul de grau și Ancolette.
Care crezi că e profilul consumatorilor „dependenți” de handmade? Ce-i face speciali?
Sunt tineri, cel puțin în spirit. Căutători de ceva care să-i inspire și cu care să se identifice. Sunt oameni calzi și bine intenționați. Sunt dornici să schimbe lumea și încep prin a se schimba ei înșiși. Cum să nu-mi placă de ei ?! Și eu sunt ca ei. Așa că, dragi consumatori de hand-made, vă doresc să vă înconjurați de lucruri pe care să le iubiți! Sunt sigură că dacă am locui în case frumoase, am traversa parcuri frumoase, am purta haine frumoase, noi, cu toții am trăi într-o lume fantastică!
Ce-ai mai vrea să știm despre tine și frumosul tău proiect?
Anul acesta a fost un an de studiu și de descoperiri. Am învățat despre mine că de fapt îmi place să învăț! Că mă stimulează provocările și că nu mă dau înapoi de la proiecte noi despre care nu știu nimic. Am absolvit de curând o serie de cursuri de design interior la care, pentru că mi-a placut așa mult cursul de începători, l-am absolvit și pe cel de avansați. Pentru că îmi doresc să fac instalații de iluminat, nu numai corpuri, am urmat un curs de electricieni. În iulie m-am numărat printre cei 10 participanți selectați (din 60) pentru a urma un curs de design responsabil. Am descoperit o altă comunitate frumoasă – aceea a oamenilor pasionați de reciclarea creativă! Cred că ar ieși lucruri frumoase dacă aceste două comunități ar fuziona: hand-made cu reciclare creativă. Și cred că se poate pentru că se suprapun la un moment dat.
Adriana, mulțumim că ai stat la povești cu noi și îți dorim mult spor în a înfrumuseța casele iubitorilor de handmade! <3
Meet the Makers este o serie de interviuri despre curaj si creativitate, sustinuta cu energie de 7Up. O serie de articole aspirationale si motivationale, in care cei mai iubiti creatori din comunitatea Breslo ne povestesc despre cum au decis sa isi ia pasiunile in serios si felul in care li s-a schimbat viata in momentul in care au inceput sa faca mai mult din ceea ce le place.
Inspirati de misiunea 7up, ne mobilizam sa convingem cat mai multi oameni sa dea mai multa atentie pasiunilor care ii fac fericiti, fie ca asta inseamna sa te apuci de handmade, sa te duci la mai multe concerte, sa adopti 3 catei sau sa pornesti un vlogging channel.
Puteti citi mai multe povesti cu good vibes pe pagina 7Up – Do what you do. Feels good to be you
Spor si creativitate! ❤
Be First to Comment