Jucariile sunt obiecte care ne evoca amintiri, sentimente si ganduri din trecut, din perioada speciala a copilariei. Aceste emotii ar fi ideal sa fie redate si in fotografii, iar acest lucru se poate face printr-o compozitie potrivita, un fundal care sa puna in evidenta produsele si incadrarile adecvate.
La nivel de echipament, ca in cazul oricaror fotografii de produs, veti avea nevoie de:
- trepied ( unul cu adevarat bun gasesti aici )
- lumini/blituri ( ca cele de aici ) / puteti alege si un spatiu cu ferestre mari pentru a putea beneficia de lumina naturala
- un obiectiv luminos, cu o diafragma cat mai deschisa pentru a obtine un bokeh frumos.
- un obiectiv de macro, pentru obiecte foarte mici. ( cel de aici este excelent si accesibil )
Termenul bokeh deriva din japonezul boke (neclar, confuz) si se refera la modul in care sunt redate in fotografie planurile mai apropiate, respectiv mai indepartate fata de planul asupra caruia s-a facut focalizarea. Altfel spus, bokeh-ul defineste forma, marimea si geometria zonelor care se afla in afara campului de profunzime, respectiv acel efect de flu din fundalul imaginii care nu reprezinta decat o estompare, o fluidificare a contururilor.
In general jucariile si produsele hazlii ofera destul de multa flexibilitate atunci cand vorbim despre incadrare si punct de statie. Iata mai jos cateva lucruri de avut in minte atunci cand le fotografiem, pentru a le scoate cat mai mult in evidenta farmecul:
1. Important!!! Fundalul sa nu fie prea aglomerat. Atentia trebuie sa cada pe produs, nu pe recuzita.
2. Nu uitati sa aveti in vedere si detaliile, fie ca vorbim de textura jucariilor, de detalii ale hainutelor sau detalii precum rotile, in cazul masinilor.
3. Realizati fotografii ale jucariilor din cat mai multe unghiuri. Pe net, clienti nu pot vedea sau atinge produsul inainte de a-l cumpara, deci e important sa prezentati jucariile cat mai elocvent.
4. Pentru a scoate in evidenta textura, apropiati-va cat mai mult de produs si focalizati cu precizie.
5. Fundalurile colorate sunt adaptabile si pot avea impact usor.
6. Atentie mare la fundal si la modele, daca este cazul. Ideal ar fi a avem imagini in care copiii sunt modelele care manevreaza jucariile, acestea fiindu-le adresate.
7. Jucati-va cu recuzita, cautati sau creati diverse props-uri interesante si care pot pune in evidenta jucariile, lasandu-le sa isi spuna povestea.
8. Exersati si pe un fundal din natura, fie ca vorbim de iarba, muschi sau scoarta de copac, efectele pot fi “wow”.
9. Incercati sa nu lasati foarte mult spatiu gol/negativ in jurul produsului, pentru a evita senzatia de izolare si de sufocare sau minimalizare de catre fundal.
10. Nu va impacientati daca nu aveti la indemana intreg echipamentul necesar si incercati sa improvizati. De exemplu, incercati cresterea cantitatii de lumina reflectand-o cu ajutorul unor cartoane albe sau a unor folii de staniol. Efectul de lumina “moale” astfel obtinut este perfect pentru jucarii.
11. Daca jucariile realizate sunt destul de mici, nu va impacientati, exista metode prin care sa le puneti in evidenta. Utilizati o lumina moale ponderata, trepiedul, setari macro sau chiar un obiectiv de macro, pentru obiecte foarte mici. ( ca cel de aici )
12. Experimentati cu unghiuri neobisnuite, de la nivelul solului sau de la inaltime. Rezultatele finale va pot surprinde.
13. Fotografiati de jos pentru a adauga dramatism fotografiei, pentru a face produsul sa para mai mare sau pentru a-i adauga o nota amuzanta.
14. Fotografiati de sus pentru a prezenta produsul in intregime, mai ales daca are o forma mai ciudata.
______________
Spor la fotografiat si nu uitati sa ne urmariti si pe blogul F64 sau sa va abonati la canalul de Youtube al F64.
Excelent !
Super !