Toate părțile arbustului de cătină conțin proprietăți uimitoare în tratarea diverselor boli. Semințele, frunzele și fructele conțin o cantitate impresionantă de compuși antioxidanți. Cătina conține o cantitate de vitamina C de două ori mai mare decât măceșul și de zece ori mai mare decât citricele. De asemenea, cătina este bogată in vitamina E, carotenoizi, flavonoizi, steroli. Frunzele sunt o importantă sursă de antioxidanți, incluzând beta carotenul (mai mult decât morcovul), vitamina E, flavonoidele, catechina, acidul elagic, acidul ferulic, acidul folic și o concentrație importantă de calciu, magneziu și potasiu. Frunzele mai conțin proteine, in procent de 24%.
Cătina crește și în Rusia de exemplu, fiind denumită “Ananas Siberian”. Produse din cătină au fost incluse în alimentația cosmonauților , datorită efectului energizant și echilibrant dar și de mărire a rezistenței organismului la acțiunea radiațiilor cosmice.
Fructele de cătină albă stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atât la femei cât și la bărbati.
Se folosesc produse de cătină cu rezultate în tratarea ulcerului gastric și duodenal, anemiilor, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecțiunilor circulatorii, hepatice (în special hepatite), alcoolismului, asteniilor și, în ultimul timp, contra stresului.
Cătina este un bun tonifiant general. Fructele de cătină sunt considerate o polivitamină generală, putînd fi consumate sub formă de suc, gem, sirop sau vin. Fructele de cătină se utilizează în hipo și avitaminoză, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroză, diaree, infecții oculare, tuberculoză, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatită cronică și epidemica, ciroză. Cătina poate fi folosită concomitent cu administrarea de citostatice.
De preferat, cătina se consumă dimineața pe stomacul gol, sau în prima parte a zilei, consumul de cătină către seară dând un efect mai puternic decât al cafelei.
Din experiență va spun că are efect de energizant, deci îți pot crește aripi naturale, și dacă ar fi să mă iau după colegul meu de birou, cică te scapă de mahmureală.
Așa că bucurați-vă de acest fruct pentru o iarnă fără griji!
CasaHanu îmi face întotdeauna poftă de copilărie :D
Cum se consuma catina asta miraculoasa? Mananci fructele, pur si simplu, sau trebuie facut un ceai, ceva?
Catina este un fruct acruuuu, asa ca cel mai bine se consuma asociat cu miere, care de altfel ii si potenteaza calitatile. Poate fi consumat atat fruct intreg (si semintele contin nutrienti importanti) cat si sirop. De preferinta siropul sa fie preparat la rece , adica fara fierbere, deoarece vitamina C se pierdere prin procesul de fierbere.
Catina poate fi consumata si sub forma de ceai, este foarte bun, dulce-acrisor, si chiar sub forma de dulceata, daca nu ne deranjeaza prea tare semintele din fruct.