Bijuterii din hartie, din porţelan, din dantelă, din aţe răsucite pe deget, elastice de prins părul, din fermoare, benzi de velcro, din creioane secţionate şi reasamblate, din magneţi, benzi de cauciuc, bijuterii-proteze, bijuterii comestibile, bijuterii care işi schimbă culoarea la lumină sau temperatura corpului, bijuterii-armă, bijuterii cinetice, bijuterii de cuplu, bijuterii efemere – vezi urma unei sârme înfasurată pe braţ. De ce să căutam atat de departe când inspiraţia este chiar aici? Iată câţiva artişti care ştiu să preia elemente din natura şi să le transforme în lucrări de artă, în bijuterii purtabile.
Fiecare bijuterie creată de Terhi Tolvanen spune o poveste. In lucrarile ei se observă foarte bine relaţia între natură şi om: artista e fascinată de interacţiunile dintre aceste doua forţe opuse: prezenţa umană lasă urme, afectează structura lemnului, o organizează si o controlează. Acest dialog de forţe inspiră artistul şi devine principala tematică in prelucrarea bijuteriei. Artista foloseşte lemnul în combinaţie cu materiale neconvenţionale: ciment, poliester, portelan, textile, otel si placute de ceramica. Vedeţi aici toate colecţiile artistei:
Pentru Sina Emrich fiecare bucată este asemeni unei pietre: unică si pretioasă. Tăierea in felii perfecte este o aventură. Artista taie de-a lungul inelelor anuale pentru a obţine cercuri separate. Pentru că in ultimii ani a călătorit mult, trusa artistei se rezumă la câteva ustensile primare cu care ea jonglează pentru a crea: un fierăstrău mic, un burghiu, un cleşte şi câteva pile. Lucrarile ei sunt piese tridimensionale care se mişcă în acelaşi timp cu corpul uman, produc sunete armonice si completează ţinuta. Bijuteriile sunt mici opere de arta lucrate cu grija in lemn pretios de eucalipt la care artista adaugă aur de 14 carate, argint, perle sau chiar materiale textile. Sina mărturiseşte că fiecare crenguţă şi bucată de lemn pe care o găseşte este o oportunitate şi un punct de plecare pentru bijuteriile ei. “Oare ce o fi ascuns înauntru” este prima intrebare pe care Sina şi-o pune şi iată aşa incepe aventura descoperirii şi transformarii. Mai multe imagini cu bijuteriile ei aici.
Mai jos o poză din atelierul artistei:
Beppe Kessler este o artistă din Olanda dar ea folseşte lemn de balsa, fildeş şi perle. Contraste contradictorii, fenomene optice exploatate în bijuterie, piesele sculpturale, materialele neconvenţionale: nylon, raşini, lemn de lamai, bumbac şi sapun – toate acestea ne redau o imagine despre acest designer. Bijuteriile indeamnă la atingere : sunt texturate, lemnul e ars, perforat, cioplit şi prelucrat asimetric. Sper să vă inspire articolul şi pozele şi să vă facă poftă să experimentaţi lemnul:)
Sunt absolut superbe toate! :D
ma bucur tare ca iti plac.
ai vazut asta?
http://www.terhitolvanen.com/?page_id=7
incredibile
cata imaginatie pot sa aiba unii, mi-am pus in bookmark linkul, merci.
@Lyria
cu mare placere, am sa caut zilele astea si alte surse si le postez aici la comments, cu linkuri catre bijuterii de lemn.
Extraordinare lucrari!!! Multumesc frumos pentru articolul prin intermediul caruia am descoperit asemenea frumuseti pretioase!
Sublimeeee!!!!!! o nota de stil simplitate si echilibru.
Superb articolul! Felicitari!
Inspi by Ipi: imi place, absolut superbe/eco creatiile, iar articolul este de nota 10!
@bijouxdemonange : si mie imi plac foarte mult. sper sa fie de inspiratie si sa putem face si noi ceva in directia asta. revin cu linkurile promise acum
@TheBigEyes: da, e incredibil cum nici nu ai nevoie de culoare. atat de rafinate!
@bookgirl: multumesc frumos. te pup
@Elyseeart: si daca ma gandesc nici nu par atat de complicat de facut:)multumesc pentru ganduri si cuvinte:)
linkuri de inspiratie pt bijuteria din lemn:
http://www.lenaolson.se
http://www.teresafaris.com
http://www.linapeterson.com
http://www.mcbjewellery.com
http://www.silkespitzer.de
http://www.velvetdavinci.com/
http://www.karin-roy.se
Superbe! Mai ca as vrea si eu sa mesteresc asa splendori… dar nu as sti de unde sa ma apuc… :(
@Cleo: poti incepe cu forme primare: vezi atelierul Sinei Emrich de mai sus: intai faci repere – tai in felii lemnul, apoi asamblezi – te tot joci cu formele primare – cum vin puse acele module cap la cap, se pot roti, se pot patina diferit, poti cupla un modul mic cu unul mare, poti sa le lipesti asimetric, sa pui culoare, sa le lasi natur, sa le lacuiesti. orice. o data ce ai intinse pe masa reperele, o sa prinzi curaj sa le tot asamblezi. multa inspiratie! puup:)
Extraodinare, si creatiile, si articolul!!!
multumesc frumos, nagual:P
pai atunci, sa fii cu ochii pe urmatorul articol, bijuteria in rasina:)
Da, daaa, mai ales ca si pe ea o am in plan:)
am stiut eu:) deja ma documentez. o seara frumoasa:)