Macaron-ul parizian este desertul-vedetă al momentului, detronând prăjiturica cupcake. E peste tot. Toată lumea a auzit, dacă n-a şi gustat, de micul desert, care arată ca un sandviş pastelat în miniatură. A ajuns în ultimii ani, de la a fi un răsfăţ dulce, la a fi răsfăţatul tuturor.
Macarons, sursa foto
Originea macaron-ului este dezbătută. Deşi Larousse Gastronomique (enciclopedie gastronomică franceză) susţine că a fost creat la o mănăstire franceză în 1791, există dovezi că s-ar fi născut pe la mijlocul secolului al XVI-lea, creat de bucătarul Caterinei de Medici. Macaronul în forma lui actuală – două discuri de bezea unite cu un strat de cremă sau gem – a fost creat la începutul secolului XX de către Pierre Desfontaines în patiseria pariziană Ladurée.
Cutie de macarons Ladurée, sursa foto
În 2005, Ladurée a deschis prima locaţie în afara Franţei, la Londra, urmând multe alte locaţii din Japonia până în Qatar, iar macaron-ul a câştigat faimă internaţională. Ladurée a creat toate patiseriile pentru filmul din 2006 al Sofiei Coppola, „Marie Antoinette”. Nici serialul american „Gossip Girl” n-a rămas indiferent la farmecul macaron-ului, acesta fiind desertul preferat al personajului Blair Waldorf.
Macarons în filmul „Marie Antoinette”, sursa foto
Blair Waldorf bucurându-se de un macaron, sursa foto
Şi cum să nu fie preferatul tuturor? Exteriorul crocant, interiorul moale, care se topeşte în gură, varietatea de culori şi gusturi şi aerul de desert franţuzesc de lux îl fac irezistibil. Marile case de modă, designerii de bijuterii şi creatorii de parfumuri au căzut şi ei sub vraja macaron-ului.
Macarons, sursa foto
Macarons, sursa foto
Macarons, sursa foto
În ultimii ani, Ladurée a colaborat cu mai mulţi designeri pentru ediţii limitate ale faimoaselor lor produse. De exemplu, Marni, Louboutin, Galliano, Matthew Williamson au acceptat provocarea de a regândi ambalajul tradiţional pentru a creea un nou look. Dar nu doar ambalajul diferă: de fiecare dată, Ladurée a creat macarons care să reprezinte designerul: de exemplu, în cazul lui Louboutin, deserturile aveau parte de jos roşie, iar cea de sus neagră, pentru a reflecta iconicii pantofi Louboutin.
Cutie cu macarons Ladurée în colaboraţie cu Marni, sursa foto
Cutie cu macarons Ladurée în colaboraţie cu Galliano, sursa foto
Cutie cu macarons Ladurée în colaboraţie cu MatthewWilliamson, sursa foto
Cutie cu macarons Ladurée în colaboraţie cu Louboutin alături de pantofii Louboutin, sursa foto
„Tentation Macaron” este numele colecţiei de bijuterii a casei Boucheron inspirată de micul desert, o colecţie optimistă şi plină de culoare, care inspiră tinereţe şi „joie-de-vivre”.
Afişul colecţiei „Tentation Macaron”, sursa foto
Jana Matheson, director creativ la Judith Leiber (o companie cunoscută pentru gentuţele de seară strălucitoare), s-a lăsat inspirată de macaron în crearea unei serii de pillboxes („cutiuţe pentru medicamente”, dar practic se poate păstra orice în ele) în 11 arome – pardon, culori.
Pillbox Judith Leiber, sursa foto
Gentuţele macaron în ediţie limitată create de Antonio Marras pentru Kenzo (linia „Kenzo Macaron”) reproduc prin formă şi culoare micile deserturi pariziene.
Gentuţe „Kenzo Macaron”, sursa foto
Macaron-ul cu levănţică şi caramel creat de Pierre Hermé (cel supranumit de ediţia franceză a revistei Vogue „Picasso-ul patiseriei”) a inspirat-o pe Helena Rubinstein în crearea colecţiei de cosmetice „Delicious Beauty” – rujurile şi glossurile sunt parfumate cu aceste ingrediente, iar campania de promovare are ca piesă centrală irezistibila prăjiturică.
Afişul colecţiei „Delicious Beauty”, sursa foto
Albion, o companie japoneză de cosmetice, a lansat în Japonia în această primăvară o colecţie de cosmetice inspirate şi create în parteneriat cu patiseriile Ladurée. Probabil cel mai spectaculor produs al gamei este pudra „Face Color Rose Ladurée”: produsul este presat sub forma unor delicate petale de trandafiri, păstrate într-un recipient de forma unui ou Fabergé.
Face Color Rose Ladurée, sursa foto
Marc Jacobs a lansat o ediţie limitată de parfumuri în linia „Splash”, denumită „Patisserie”. Aromele se numesc Biscotti, Pomegranate şi Apple şi sunt inspirate de plăcerile dulci ale patiseriilor.
Afişul colecţiei „Splash”, sursa foto
Dacă v-am făcut poftă, vă invit să căutăm ceva dulce pe Breslo:
FamousCupcake, cercei Macarons
Zubiju, colier “J`aime Paris”
Giginele, charm ”Macaroon cu ciocolata amaruie si menta”
Geisha, accesoriu telefon “Paris Macaroons”
Mariet, inel “Sweet Macaroons”
sportychoco, Raw Macaroons
anky, lănţisor Raspberry Macaroon
Ce articol neasteptat! Frumos prezentat! :D Chiar ne intrebam zilele trecute ce sunt aceste macaroons. :D
Multumesc! :*
Merci!:)
Uuuuu multumesc :)
Îmi era dor de articolele Anitei, dar această delicatesă culinar-vestimentară poate să mă convingă de faptul că aşteptarea nu a fost zadarnică. Oare aşa-numitele macarons şi-au jucat rolul şi în ultima ecranizare a lui Alice în Ţara Minunilor? Sau, sinestezia specifică lui Tim Burton transformă pelicula într-o picromigdală uriaşă.
Ce dulceata!! Felicitari pentru documentarea minutioasa :) si … multumesc ca mi-ai facut pofta! Oare unde gasesc eu macarons la mine in oras??/
i love macaroons…foarte frumos si articolul
Ma bucur ca v-a placut articolul! Multumesc pentru aprecieri :) @gemsgems: gand la gand cu bucurie :) ; @FierForArt: haha, cred ca in Alice e vorba de un proper English afternoon tea, si un macaron parizian s-ar fi simtit nelalocul lui :p ; @pantera.roz: nu stiu unde gasesti, dar daca cumva faci home-made, sa ne dai si noua!
Pai eu sunt catastrofa in bucatarie … singurul desert care imi iese bine e tortul de mere caramelizate, pe care il fac la nesfarsit … :))
foarte fain articolul:) multumesc! vive le macaron:)))