Primăvara e pe picior de plecare, și-a făcut demonstrația de verde crud, irosire de flori, norișori pufoși (cel de cenușă nu se pune!) și sărbatori cu bucurii…
Cam asta gândeam când mă plimbam agale cu Bruja ( Vrăjitoarea – mâța mea birmaneză) în mod reglementar (cu lesa aferentă) prin parcul dintre niște blocuri… undeva în România…
Zmucitura bruscă a lesei m-a adus unde eram: pe o alee din parc!… Nici urmă de mâță! La capătul lesei… un morman de gunoi…
Îmi extrag bucuroasă pisicuța dintre ambalajele de chips-uri, pungi și flacoane din plastic: “Bine ca nu a fost un stol de vrabii!” oftez linștită.
Fără să fiu pricinoasă, cam așa este condimentat peisajul de primavăra, vară și toamnă de la noi, oriunde ne-am afla. Avem puțin noroc iarna când albul zăpezii proaspete acoperă TOTUL.
Veți gândi că nu e treaba noastră să facem curat după alții, că există firme de salubrizare, oameni platiți de noi să facă curat, că nu e mare lucru, acolo, o hârtie, un chiștoc de țigară sau o punguliță purtată de vânt…că se întampla la picnic să mai uităm gunoaie printre ghiocei și narcise și tot așa…
Parcă suntem într-un concurs: “Cine aruncă mai mult și mai repede” așa ne comportăm, din păcate. Poate ar trebui să reflectăm puțin înainte de a arunca “ceva nefolositor”.
De aceea vă propun să mai acordăm o sansa lucrurilor pe care le considerăm la un moment dat nefolositoare.
Vă voi da câteva exemple, însă lista rămâne deschisă la sugestiile voastre pe care le aștept și pe cele mai interesante le voi premia cu un “norisor de primavară” (pernă decorativă făcută din materiale “inutile”: un fular bleu din fir fantezie pufos, primit cadou, care nu își prea găsea locul în stilul meu vestimentar și bucăți de burete rămase de la ambalajele unor obiecte fragile).
– Cutii din carton pentru ambalat coletele realizate din alte cutii, mai mari, pe care le procur de la magazinul de suplimente naturiste din apropiere.
– Obiecte vestimentare pe care le transform, remodelez, reutilizez, reîmprospătez. Din ele fac poșete, jucării, perne decorative, accesorii pentru depozitat obiecte diverse care pot fi agățate pe uși, pereți, mobilă etc.
– Recipiente din PVC care pot fi utilizate ca ghivece pentru plante.
– Hrănitori pentru păsărele din flacoane de plastic, mai ales daca aveți câțiva pomi în fața ferestrei sau în curte și doriți să vă trezeziți în ciripitul vrăbiilor sau al pițigoilor, pentru că și ele au devenit “fiinţe urbane”.
– Bijuterii mai vechi pe care le pun în valoare în alte combinații.
– Pungi din plastic folosite pentru depozitarea gunoiului (chiar nu este nevoie ca mereu resturile menajere să fie aruncate numai în saci menajeri noi).
– Recondiționarea și redecorarea mobilierului.
– Raft din lăzi de plastic pentru legume care își poate găsi locul pe balcon pentru depozitarea numeroaselor “nimicuri”.
Pentru mulți dintre noi, anumite lucruri chiar nu își mai găsesc locul în ambientul nostru, dar și în acest caz e bine sa le “aruncăm” astfel încât să poată fi, eventual, folosite de către alte persoane. Nu tot ce nu ne mai place sau nu ne mai trebuie la un moment dat este inutil. Nici nu știm cărui necunoscut îi putem face o bucurie, chiar și involuntar.
Acordând o a doua șansă diferitelor lucruri din jurul nostru mai acordăm o șansă în plus și naturii, despovărând-o de “gunoi” și nouă, accea de a trăi într-un mediu mai curat, contribuim la economisirea resurselor și energiei care deja au fost utilizate pentru crearea obiectelor.
Până duminică, 15 mai, vă aștept să vedem împreună spre cine va “zbura” norișorul pufos de primavară…
sunt super de acord cu tine! mi se intampla frecvent sa oftez dupa cate o cutie de plastic sau un borcan de sticla pe care sunt nevoita sa-l arunc la gunoi pentru ca am adunat prea multe in casa si nu le pot “prelucra” sau reutiliza pe toate…
Raluca