“În esenţă, Steampunk este intersecţia dintre tehnologie şi romantism.”
(Jake von Slatt, designer şi proprietar steampunkworkshop.com)
Imaginaţi-vă o lume fantastică, un univers paralel sau, şi mai bine, o istorie alternativă. Estetica perioadei? Victoriană / Edwardiană – societatea, moda, arhitectura se supun acestui stil. Tehnologia? Echivalentă celei moderne (sau chiar mai avansată), dar realizată prin mecanisme complicate şi pusă în funcţiune cu ajutorul motorului cu abur. Poate că această lume vă pare cunoscută, din romanele lui Jules Verne, H.G. Wells sau Mary Shelley. Aceasta este lumea Steampunk, pe care vă invit să o descoperiţi azi.
Curentul Steampunk îmbină tehnologia modernă cu estetica perioadei Victoriene. A început ca gen literar în anii ’60, deşi termenul „steampunk” a apărut abia în anii ’80, ca denumire colectivă pentru romanele ştiinţifico-fantastice moderne, a căror acţiune se petrece în secolul al XIX-lea (în Anglia Victoriană sau în Vestul Sălbatic), dar care descriu maşinării fictive (cum ar fi o maşină a timpului) sau tehnologii contemporane realizate prin mijloacele vremii (de exemplu, un motor analitic mecanic în locul unui calculator digital, sau roboţi analogici).
De-a lungul anilor, acest gen literar a câştigat popularitate, captând imaginaţia oamenilor. Azi, influenţele sale se regăsesc în artă şi design, în creaţiile lui Eric Freitas, Mike Libby, Haruo Suekichi, în filme, precum La Cité des enfants perdus, Metropolis, Laputa: Castle in the Sky, The Mysterious Explorations of Jasper Morello, League of Extraordinary Gentlemen, The Prestige, Sherlock Holmes, în modă – designeri precum Alexander McQueen, Ralph Lauren sau Jean-Paul Gaultier (care a creat costumele pentru filmul La Cité des enfants perdus) au prezentat recent colecţii cu vizibile influenţe din acest stil.
Alexander McQueen (sursa)
Alexander McQueen (sursa)
Ralph Lauren (sursa)
Eric Freitas (sursa)
Haruo Suekichi (sursa)
Pentru adepţii săi, Steampunk înseamnă şi DIY (ideologia „do-it-yourself” specifică subculturii punk). Deseori, ei modifică obiecte moderne, adaptându-le stilului mecanic pseudo-victorian. Scopul este de a folosi materialele potrivite epocii: alamă, cupru, fier, lemn, piele, materiale preţioase, şi de a le îmbina folosind metode de lucru şi elemente de design specifice secolului al XIX-lea. De exemplu, se pot înlocui tastele de la tastatura calculatorului cu clapele unei maşini de scris. Pentru un aspect şi mai autentic, se poate îmbrăca cadrul în piele, catifea sau lemn. Iar monitorul LCD primeşte un chenar de alamă, cu elemente filigrane. Mouse-ul se poate modifica pentru a arăta ca un transmiţător de telegraf. Cu destulă îndemânare, pricepere, perseverenţă şi răbdare, veţi obţine ceva ce arată cam aşa:
Orice se poate modifica şi reutiliza în stil Steampunk. Un telefon mobil, o maşină sau o motocicletă chopper pot fi reimaginate pentru a corespunde acestei estetici. Chiar şi clădirile utilitare victoriene (cum ar fi gări sau staţii de pompare a apei), construite într-o vreme în care edificiile trebuiau nu doar să-şi îndeplinească funcţia, ci să încânte şi ochiul, pot fi restaurate şi folosite în scop diferit de cel iniţial (de exemplu, ca spaţiu de locuit sau ca centru comercial).
Stilul vestimentar este şi el personalizat. Nu există o „uniformă” Steampunk, dar putem găsi câteva elemente definitorii comune. Hainele sunt o combinaţie de modă victoriană sau edwardiană cu elemente militare şi fantasy. Pentru doamne, asta se traduce prin corsete, crinoline, fuste lungi, cămăşi cu dantelă, ghete etc. Pentru domni, costume caracteristice epocii sau pantaloni de piele, cămăşi, veste, bastoane, pălării, jobene şi bocanci. Totul depinde de eveniment – ne pregătim de-o aventură palpitantă în jurul lumii sau de high-tea servit în salon?
Accesorile sunt variate, şi depind de imaginaţia (şi povestea) fiecăruia. Pe lângă accesoriile cu aer vintage (umbreluţe de soare, broşe cu camee, ceasuri de buzunar – care funcţionează şi ca maşină a timpului), găsim pandantive cu mecanisme complicate, goggles (ochelari de protecţie) cu rame de alamă, busole (evident, pentru navigaţie în timpul unei aventuri în balon), eventual un „ray-gun” (pistol cu raze, nu se ştie când e nevoie de el) sau aripi acţinoate mecanic prin sisteme de scripeţi. E ca un cos-play, doar că pentru majoritatea, personajul nu este neapărat unul deja existent, ci propriu.
Într-o lume modernă, tot mai virtualizată, în care tehnologia produsă în masă este disponibilă tuturor, dar impersonală, Steampunk-ul aduce o notă de individualitate, căldură şi frumuseţe, este o revoltă împotriva designului omogen, lipsit de suflet, şi ne aminteşte că utilul nu exclude neapărat frumosul.
Ah, superb articolul.Felicitari si multumesc.Unele imagini le am salvate de mai demult :) ,iar cele noi sunt superbe.Cata munca sa realizezi asa ceva.Ma bucur ca si pe Breslo sunt artisti care creaza frumuseti in spiritul steampunk.
Ce frumooooooooos! Iubesc stilul asta! :D
@josephine.joe: Multumesc!
Si eu m-am bucurat sa descopar cu ceva vreme in urma ca steampunkul incepe sa fie prezent si pe Breslo. Deocamdata, mai mult ca accesorii si mai putin ca obiecte de uz cotidian, dar eu zic ca e un inceput bun :)
@gemsgems: si eu :D (dar cred ca s-a observat deja :p)
Foarte interesant articolul. Multumesc pentru includere! :)