In dimineata primei editii Dichisar, uitasem in fundal playlistul pe care mutasem mobila in noaptea dinainte. Ne-am dat seama de asta mult prea tarziu, cand o tipa cu parul verde ne intreaba cine canta coverul ala dupa Black Sabbath. Il canta Sepultura, iar tipa cu parul verde era Cristina Masnitz.
Cristina vorbeste frumos, direct si fara urme de blazare. E greu sa nu te lipesti de cineva atat de prezent in moment, mai ales dupa ce ti-l prezinta si pe pustiul ei, cel mai cute metalist din grupa mica.
De la distanta o stim de mult, de cand isi spunea Cristina Maslina si avea magazin cu materiale pe Breslo. Acum, dupa fiecare Dichisar ne uitam cum creste gramajoara de bijuterii pe care le-am adunat de la ea intre timp.
Cateodata, cand le nimereste soarele, arunca reflexii verde-malachit ca parul Cristinei si poti sa juri ca se aude incet Planet Caravan din directia lor. Sunt raw dar sofisticate cumva, experimentale sau ornamentale, cum are ea chef. Cristina Masnitz e the Black Sabbath of Breslo.
Hai s-o cunoasteti! O recomanda si 7up, ca parte dintr-o campanie de brand cum ar trebui sa fie toate, menite sa inspire si motiveze prin povesti reale. #dowhatyoudo, Cristina!
Cristina, cum a ajuns pasiunea ta pentru handmade in punctul asta?
De cand ma stiu am incercat sa personalizez tot ceea ce ma inconjoara. Sa fac fiecare lucru sa fie al meu – sa ma reprezinte. Mi-o amintesc pe mama, cand eram adolescenta, ca se plangea la toata lumea fiindca nu exista lucru pe care sa mi-l cumpere si pe care eu sa nu incerc sa il transform.
Intotdeauna am cochetat cu handmade-ul. Intotdeauna am simtit nevoia de mai mult. In 2013, cand am avut sansa de a face un curs de initiere in bijuteria contemporana, am inceput sa ma gandesc serios ca visurile mele pot deveni realitate.
Consider ca mai am o gramada de incercat, de invatat. Nu ma descurajeaza nici proiectele care au esuat, nici sutele de bijuterii stricate si refacute.
Printre toate cautarile tale, se contureaza totusi un stil din ce in ce mai definit. Povesteste-ne despre el!
Imi place sa experimentez ori de cate ori am ocazia: combinatia de forme brute, forjate de mana, cu detalii subtile ma incanta de fiecare data. Toate bijuteriile mele sunt realizate in intregime manual si, de obicei, intr-o singura piesa, nu in serie. Nu sunt perfecte: poarta cu ele loviturile de ciocan, de multe ori pietre brute, smulse din natura, urmele procesului prin care au trecut – niciuna nu seamana cu cealalta. Poarta cu ele o parte din mine.
Lucrez intr-un colt de apartament cu putine instrumente, tocmai fiindca imi place sa ma bucur de intreg procesul de creatie, sa vad pana unde pot modifica forma metalului, sa vad cum fiecare moment ramane imprimat in piesa pe care o lucrez.
Sunt o perfectionista care gaseste frumusetea in lucrurile imperfecte, usor batute si putin strambe. Imi plac urmele pe care elementele le lasa in natura si uneori imi plac semnele timpului pe pielea mea. Imi plac pietrele brute si semnele de ciocan pe bijuteriile mele, sunt dovada faptului ca nu o masina a lucrat acea piesa. Iubesc mai mult piesele brute si cu aspect nefinisat decat pe cele stralucitoare si lucioase.
Bijuteriile mele nu sunt perfecte, dar ma reprezinta in totalitate.
Cui sunt destinate creatiile tale?
Am fost mereu fermecata de femeile elegante, care stiu sa se exprime prin ceea ce poarta, care au incredere in ele, care stiu ca feminitatea lor este cea mai puternica arma pe care o detin.
Nu cred ca este un cod care sa ne invete cum sa purtam o bijuterie – ar trebui sa o facem asa cum simtim.
Creez pentru femei cu personalitate puternica, care nu se tem sa poarte cu ele toata pasiunea pe care o pun in fiecare piesa. Clientele mele sunt principala mea sursa de inspiratie.
Cum ti s-a schimbat viata de cand faci ce iti place?
Nu am reusit niciodata sa ma supun unor reguli sau unui program stabilit de altii cu usurinta. In viata trebuie sa faci si asa ceva (scoala, job…) – am facut-o pentru multi ani si nu intotdeauna am simtit ca sunt rasplatita pe masura. Cand am decis sa las totul in urma si sa ma ocup doar de bijuterii, am simtit ca sunt libera.
Acum am mult mai putin timp decat inainte, programul meu este haotic si nu reusesc niciodata sa stiu precis ce am de facut de la o zi la alta. Dar stresul acesta este unul pozitiv – ma tine in priza intr-un mod placut. Noptile nedormite sunt alegerea mea, volumul de munca este tot alegerea mea. Din fericire, am avut sansa de a avea o familie minunata care intotdeauna m-a sustinut in tot ceea ce am facut si prieteni gata sa dea o mana de ajutor ca eu sa am timp sa lucrez – lucrurile acesta sunt de nepretuit!
Crezi ca s-ar schimba lumea daca am face toti handmade?
Cred in puterea creativa a oamenilor si mai cred cu tarie ca in fiecare din noi zace un „talent”. Atunci cand descoperi ce iti place sa faci neconditionat, neconstrans de nimic, ai descoperit libertatea de a te exprima asa cum esti tu de fapt. Sa iti petreci timpul creand ceva care sa te reprezinte in totalitate este cea mai buna terapie pe care o poti face cu tine, este singurul mod in care poti sa regasesti fericirea pura pe care doar un copil o mai poate simti. Daca reusesti sa faci din pasiunea ta un job, inseamna ca vei face din fiecare zi o sarbatoare.
Energia pozitiva cu care incarci fiecare lucru facut cu pasiune ar trebui valorificata mai bine. Intr-o societate care ne-a uniformizat foarte mult, ar trebui sa cautam mai des sa ne exprimam felul unic si creativ pe care il avem de la natura. Ar trebui sa nu ne fie frica sa fim asa cum simtim ca suntem si sa judecam mai putin lucrurile iesite din tipar. Cred ca lumea ar fi mai buna daca ar incerca sa gaseasca frumusetea si bunatate inainte sa se opreasca la suprafata conventionala a tot ceea ce ne inconjoara. Am fi mai fericiti!
Am terminat facultatea de Filosofie, unde am invatat ca fiecare lucru are multe fatete si toate trebuie descoperite. Sunt o optimista incurabila, ma incapatanez sa vad frumosul in orice si in oricine: pun pasiune in tot ceea ce fac si ma inspir din tot ceea ce ma inconjoara. Am invatat ca nu exista nimic perfect, ca frumusetea se afla in ochii privitorului si ca ar trebui sa invatam sa judecam mai putin doar prin prisma valorilor noastre, sa fim mai toleranti.
Comunitatea de handmade & design este una strans legata. Cine sunt creatorii pe care ii urmaresti acum?
Sunt pe Breslo din 2010. Am avut ocazia sa intalnesc multi oameni frumosi si sa leg prietenii de durata. Cei care reusesc sa isi exprime pasiunile si creativitatea sunt oameni frumosi si sinceri. Este imposibil sa nu ii iubesti impreuna cu creatiile lor.
Sunt mare iubitoare de creatii unicat si port multe haine si bijuterii de la alti autori. Nu este targ la care sa merg si sa plec cu mana goala. Mi-ar fi greu sa nominalizez doar 3 creatori de pe Breslo.
La ultimul targ mi-am cumparat o pereche de cercei de la Pasarea Maiastra – parca erau facuti pentru mine! Imi place mult cum a evoluat Irina Secrieriu – as purta cu drag, oricand, orice creatie de-a ei. De la Abru port cu madrie doua perechi de cercei si un colier facute special pentru mine. BohemianSin ma fascinaza cu fiecare piesa noua. Am o intreaga colectie de bijuterii de la Bijuteriiwhatelse. Toata familia (si prietenii) folosesc cosmetice de la Naen Soap, iar hainute cumpar ori de cate ori am ocazia de La.Bernadette. Lista este atat de lunga… nu as vrea sa nedreptatesc pe nimeni. Iubesc fiecare piesa pe care o cumpar de la acesti oameni minunati care isi pun sufletul in fiecare creatie!
Care crezi ca e profilul consumatorului „dependent” de handmade?
Consumatorul dependent de handmade este ca mine: cauta, rascoleste, nu isi gaseste linistea pana cand nu cumpara acea piesa care i-a captat atentia si care considera ca ii pune atat de bine in valoare personalitatea!
Cumparatorii de pe Breslo sunt persoane puternice, educate, care stiu sa aprecieze lucrurile unice, incarcate cu toata energia pozitiva pe care o poate pune un artist in ele. Sa colaborezi cu astfel de persoane, care iti inteleg creatiile, este tot ceea ce iti poti dori cand pornesti pe acest drum.
Multumim, Cristina! Abia asteptam sa mai adaugam ceva in gramajoara de lucruri de la tine! Iar voi nu uitati sa adaugati la favorite magazinul Cristina Masnitz, veti vrea sigur sa reveniti aici pentru un cadou.
Meet the Makers este o serie de interviuri despre curaj si creativitate, sustinuta cu energie de 7Up. O serie de articole aspirationale si motivationale, in care cei mai iubiti creatori din comunitatea Breslo ne povestesc despre cum au decis sa isi ia pasiunile in serios si felul in care li s-a schimbat viata in momentul in care au inceput sa faca mai mult din ceea ce le place.
Inspirati de misiunea 7up, ne mobilizam sa convingem cat mai multi oameni sa dea mai multa atentie pasiunilor care ii fac fericiti, fie ca asta inseamna sa te apuci de handmade, sa te duci la mai multe concerte, sa adopti 3 catei sau sa pornesti un vlogging channel.
Puteti citi mai multe povesti cu good vibes pe pagina 7Up – Do what you do. Feels good to be you
Spor si creativitate! ❤
Am cunoscut-o pe Cristina acum cativa ani…. De atunci, ma bucur in fiecare zi de creatiile ei…
Sunt bijuterii care, asa cum spune si ea, iti transmit energie pozitiva si, da, ma regasesc in descrierea aceea de persoana puternica, independenta.
Cristina, multumesc pentru toate minunatiile(asa cum le numesc eu!) pe care , de multe ori, le-ai realizat doar pentru mine!!!
Un om minunat cu imaginatie bogata si bijuterii pe masura. Creatiile sunt deosebite , iti dau binedispozitie atunci cand le porti si te simti speciala….asa cum este creatoarea lor.