Cu ceva timp în urmă am dat peste un set de creioane colorate, fără îndoială cu mult mai în vârstă decât mine. Pe pachetul din carton îngălbenit, un desen simpluț cu un băiețel conturat în roșu care ținea o minge în brațe. Ce nu pot uita este mirosul specific al acelor creioane învechite, care m-a dus cu gândul la o copilărie pe care n-am trăit-o, dar pentru care am o nostalgie aparte. Și acum, când văd pasiunea lui Andrei pentru creioanele colorate și minunatele accesorii ce ies din ea, nu pot decât să-mi reamintesc de pachetul meu cu creioane vechi și cât de drag îmi era.
Cred că Andrei a avut exact acel tip de copilărie după care tânjesc eu. Puști fiind, își făcea de lucru cu fel și fel de meșteșugării pe lângă casa de la sat. Le înfrumuseța cu ce avea la îndemână, flori, pământ si nisip. După care a trecut la lucruri mai serioase, și anume bricolaj și redecorări interioare.
Următorul pas natural a fost Peisagistica, unde a plecat pe urmele frumosului. Și-a găsit un part-time, unde nu s-a mulțumit să facă doar ce i se cerea, ci a dat peste o nouă filozofie alternativă, foarte prietenoasă cu mediul: „Nimic nu se aruncă, totul se transformă”. Singurele lui instrumente au fost imaginația trepidantă și niște materiale numai bune de aruncat – pentru unii, dar nu și pentru el. Așa că le-a readus la viață cum s-a priceput mai bine.
Tot cam pe atunci s-a născut și Abru. Un proiect care n-a mers nicidecum ca pe roate din prima. Dar ce mai contează, Abru a perseverat cu încăpățânare și acum e tare voinic. Plănuiește să mai crească un pic, fiindcă și-a descoperit o nouă dragoste: metalele prețioase.
Povestea lui Abru face parte dintr-o campanie cu vibe-uri pozitive, creată de 7up pentru a-i (re)descoperi pe artiștii handmade din România.
Andrei, fă-ne o scurtă introducere în povestea ta și a pasiunii tale.
Meșteresc fel și fel de lucrușoare de când am cele mai vechi amintiri. Când eram mic-mic (de parcă acum aș fi foarte mare), stând la sat aveam toată natura la dispoziție și nu duceam deloc lipsă de inspirație. Pământul, nisipul și zambilele albastre erau materialele mele preferate. Ca oricărui copil, îmi plăcea să construiesc și să decorez, folosind lucruri din cele care ma înconjurau. Acum stau, îmi amintesc și îmi dau seama că toate întâmplările, oricât de mici ar fi fost m-au condus în momentul ăsta.
În timpul liceului am lucrat la fel și fel de proiecțele pentru casa de la sat, de la bricolat mici corpuri de mobilier la gândit și amenajat încăperi întregi. Pasiunea pentru frumos și natura m-a condus înspre următorul pas, studiul Peisagisticii în cadrul Facultății de Horticultură. De aici totul a început să ia o cale din ce în ce mai frumoasă.
Dar povestea brand-ului tău care e? Și ce o face specială?
Abru are o poveste tare drăguță care a început la sfârșitul anului 2012, în anul trei de facultate. Ce poți să faci atunci cand îți iei un job în timpul studenției, ești înconjurat de materiale nefolosibile, pe care le-ai putea transforma și ai o imaginație care nu-ți dă pace? Te pui pe treabă. Și am început să fac bijuterie din plăci electronice. Ideea de la care am pornit a fost „Nimic nu se aruncă, totul se transformă”. Am început să meșteresc bijuterii din dorința de a însufleți ceea ce nu-și mai avea rostul, ori de a da viață acelui ceva la care nu te prea aștepți să fie purtabil. Mi-a plăcut din ce în ce mai mult să lucrez cu materiale ușor nonconformiste, drept urmare m-am îndrăgostit și de creioanele colorate, pe care le folosesc în diferite proiecte cu mare drag. A fost un început destul de timid, dar aveam să prind avânt și curaj din ce în ce mai mult.
Cum ți s-a schimbat viața de când faci ceea ce-ți place?
Cu Abru nu am avut încă de la început continuitate. Au fost și câteva pauze destul de lungi.
Ca în orice domeniu există suișuri și coborâșuri, fel și fel de încercări și momente în care eșuezi. Nu e întotdeauna totul roz. Atunci când faci ce-ți place, cea mai bună parte e că tu singur îți alegi culoarea, nimeni nu o alege pentru tine. Contează foarte mult sa nu renunți, să încerci continuu, să refaci, iar de îți plac toate culorile și ești destul de încăpățanat poți să faci din roz curcubeu.
Pe lângă momentele creației, cele mai faine sunt acelea în care ești față în față cu oamenii la târguri. Îi vezi entuziasmați în fața standului, îți apreciază munca și te fac să mergi mai departe, să te autodepășești, să aduci și mai mult zâmbet pe chipurile lor. Mulțumirile și feedback-urile care vin din partea celor care îți poartă creațiile sunt parte din ceea ce îți schimbă viața atunci când faci ce îți place.
De ce ai sfătui pe cineva să se apuce de handmade/DIY?
Dacă dorești să te deconectezi de la viața de zi cu zi poți să începi un mic proiect DIY pentru casă sau gradină. Oricine are nevoie de câte un astfel de moment, iar dacă îți face și foarte multă plăcere, ești conștient că ai îndemânare, răbdare și talent e și mai bine. Adaugi muncă și creativitate și poate ieși ceva frumos care să îți croiască un nou drum în viață. Îmi place foarte mult să văd oameni care își fac munca zâmbind și cu plăcere, indiferent care ar fi domeniul lor de activitate. Fiecare persoană e pricepută să facă bine ceva, ori poate fi capabilă să învețe. Dacă ar fi posibil ca lumea să facă schimbarea pe care și-o dorește și să lucreze cu și mai multă plăcere, cred că am vedea și mai multe fețe luminoase și frunți descrețite pe stradă. Îmi doresc tare mult ca vechile îndeletniciri să renască, să se reinventeze. Avem deja un început frumos.
Povestește-ne cum te-a primit comunitatea de handmade din România atunci când i-ai bătut la ușă.
Ah! Încă din târgurile ținute în Timișoara mi-am făcut foarte mulți prieteni. Oameni frumoși în handmade-ul și design-ul din România. Mi-a luat ceva timp până ce să ajung în București, la târguri. Am avut nevoie de puțin avânt. Am făcut-o până la urmă și tare mă bucur. Cum mi-am făcut eu curaj și am mers la primul meu târg de Dichisar! Bună decizie, pentru că s-au legat niște prietenii cum nu vezi oriunde. Prietenii care acum în toamnă împlinesc doi ani și vor merge mult, mult înainte. După multele ore făcute din Timișoara până în București cu trenul și drumul făcut de la gară până la destinație, ajunsesem cu bine, dar mai aveam doar 40 de minute să mă pregătesc. Eram foarte stresat, dar mi-a trecut când oameni frumoși din gașca de artiști au venit să mă cunoască, să mă salute și să îmi ureze bun venit, pur și simplu. Cum să nu te simți bine? Parcă eram deja acasă. Betty și acum se amuză amintindu-și cum voiam să termin cât mai repede aranjatul, să îmi schimb tricoul șifonat cu o cămașă, să fiu și eu prezentabil. Cam așa e lumea întâlnită de mine în familia asta mare. Fiecare târg la care am fost mi-a adus noi prieteni tare faini.
Recomandă cititorilor încă trei creatori de pe Breslo care îți plac.
Creatorii de pe Breslo sunt foarte talentați. Mulți îmi plac și mi-e greu să aleg, așa că am suplimentat lista să-mi fie un pic mai ușor: Dushky – abia aștept să-mi iau inima-n dinți și să îmi fac primul tatuaj. Ea va fi cea care îmi va face ilustrația. Cristina.Masnitz.Jewelry – bijuterii unicat din argint, făurite cu multă dragoste. Cum să nu îți dorești? La.Bernadette – locul din care fetele pleacă întotdeauna zâmbind. De ce? Pentru că aici își găsesc obiecte vestimentare unice. GloryBox – de îți dorești bijuterii sau obiecte pentru casa din ceramică, făcute cu multă pricepere și cu atenție la detalii, aici le găsești! EmilyRay – dacă îți dorești să te bucuri pentru totdeauna de frumusețea unei flori și să o porți cu drag!
Care crezi că e profilul consumatorilor „dependenți” de handmade și de ce sunt ei simpatici?
Oamenii care poartă handmade sunt zâmbitori și apreciază frumosul. Înțeleg că sunt unici în felul lor și asta îi face să cumpere obiecte cu poveste. Sunt încântați când ajung în fața standului, te felicită și le place să stea de vorba cu tine, să îți afle povestea. Cum să nu îți placă? Oameni frumoși de pe Breslo, mulțumim pentru fiecare zi în care ne apreciați munca! Mulțumim că ne călcați pragul magazinelor virtuale! Fiți la fel de originali cum ați fost și până acum!
Ce ne mai spui frumos despre proiectul tău, la ce să ne așteptăm pe viitor?
Întrucât m-am îndrăgostit iremediabil de lucrul cu metalele prețioase, în urma câtorva cunoștințe căpătate atât în București, cât și în Timișoara, Abru pășește mărunt spre o nouă etapă. Una mult așteptată, care va completa proiectele pline de culoare de până acum. Abia aștept să vă prezint tot ce-am gândit, am făcut și voi face de acum înainte! Abru crește și va mai cuprinde două proiecte cu idei și lucruri meșterite cu drag. Stați pe-aproape!
Dragă Andrei, noi îți dorim să-ți păstrezi vie curiozitatea, fiindcă ies lucrușoare tare frumoase din ea și îți mulțumim că ne-ai lăsat să te cunoaștem mai bine.
Meet the Makers este o serie de interviuri despre curaj si creativitate, sustinuta cu energie de 7Up. O serie de articole aspirationale si motivationale, in care cei mai iubiti creatori din comunitatea Breslo ne povestesc despre cum au decis sa isi ia pasiunile in serios si felul in care li s-a schimbat viata in momentul in care au inceput sa faca mai mult din ceea ce le place.
Inspirati de misiunea 7up, ne mobilizam sa convingem cat mai multi oameni sa dea mai multa atentie pasiunilor care ii fac fericiti, fie ca asta inseamna sa te apuci de handmade, sa te duci la mai multe concerte, sa adopti 3 catei sau sa pornesti un vlogging channel.
Puteti citi mai multe povesti cu good vibes pe pagina 7Up – Do what you do. Feels good to be you
Spor si creativitate! ❤
We love Abru si tonele de creioane! Dar mai mult Abru the new, cel de argint!