Te-ai gandit cum ar fi sa fii propriul tau sef, nu-i asa?
Ai un magazin online de ceva vreme, produse nenumarate, dar vrei mai mult. Vrei sa fii antreprenor, sa ai afacerea ta, sa iti organizezi singur timpul si sa te dezvolti in ritmul tau. Vrei ca pasiunea ta sa se transforme intr-un job full-time.
Saptamana aceasta vom vorbi despre pasii legali pe care trebuie sa ii urmezi daca vrei sa iti deschizi propria ta afacere.
Cristina Dragoi ne impartaseste cateva lucruri esentiale de stiut din experienta ei de Consultant in contabilitate si resurse umane. Pentru a scapa de grijile administrarii unei firme, o puteti contacta oricand pe Cristina pentru a folosi serviciile firmei ei de contabilitate:
tel: 0761.679.230
mail: [email protected]
Citeste cu atentie si nu te sfii sa-i adresezi intrebari in comentarii. Trebuie sa stii foarte clar, inca de la inceput, ce avantaje iti ofera infiintarea unei firme:
• posibilitatea de a fi asigurat printr-un contract de muncă individual
• corporatiile si agentile de publicitate lucreaza doar cu persoane juridice
• oferirea de garanţii pentru produsele vândute
• multe târguri organizate solicită ca participantul să aibă o firmă
1. Esential – de ce sa angajezi un contabil?
E greu să contruieşti o afacere de la zero, este o permanentă alergare şi un stres continuu. Lista cu ce ai de făcut este parcă fără sfârşit. Ai multe probleme administrative de rezolvat şi aproape că nu mai ai timp pentru a te ocupa de singurul lucru care aduce bani firmei: vânzările. Problemele neprevăzute apar parcă mai des ca oricând. Banii sunt puţini şi problemele sunt multe.
Este important ca visul tau şi toata munca de a iti construi o afacere sa fie aşezată pe un teren solid. Credem că ceea ce iti doresti, ceea ce ai nevoie, este ceva de valoare, o temelie solidă pe care să poti construi, adică exact ceea ce puteţi primi de la un contabil.
Rolul contabilului este esential in functionarea afacerii tale. Printre aributiile sale, se numara:
• Siguranţa faptului că vei plăti cele mai mici taxe şi impozite legale şi nu pe cele mai mari
• Să primesti sfaturi şi răspunsuri pe care să te poţi baza
• Să fii atenţionat atunci când greşesti
• Să simţi că cineva are grijă de afacerea ta şi că nu este doar un simplu prestator de servicii
• Cineva care să anticipeze nevoile tale şi să poată oferi un sfat pe care încă nu l-ai cerut
• Siguranţa faptului că nu vei fi somat pentru simplul fapt că nu ai fost anunţat la timp că ai de plătit impozite şi taxe
2. Intocmirea unui PFA sau SRL?
Pentru inceput, trebuie neaparat sa stii diferenta dintre cele doua:
• PFA-ul include costuri de infiintare mai reduse, sunt doar 3 obligatii de plata si este necesara diploma care sa corespundă cu activitatea pe care o veţi desfăşura
• SRL-ul include costuri de infiintare mai mari, sunt minimum 2 obligaţii de plată si nu este necesară diploma care să corespundă cu activitatea pe care o vei desfăşura
ATENTIE! In cazul SRL-ului, întreprinzătorii tineri (sub 35 de ani) pot solicita sprijin nerambursabil de la stat (în limita sumei de 10.000 euro) şi pot beneficia de scutirea taxelor de înfiinţare (SRL-D)
Cele mai des întâlnite forme juridice sunt :
• P.F.A. (persoană fizică autorizată)
• I.I. (întreprindere individuală)
• I.F. (întreprindere familială)
• S.R.L. (societate cu răspundere limitată)
• S.R.L.-D (societate cu răspundere limitată-debutant)
3. Înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată (S.R.L)
Cand te decizi ca vrei sa iti infiintezi o societae de tipul S.R.L, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte:
• stabilirea sediului social
• alegerea obiectului de activitate
• depunerea sumei de 200 lei la bancă reprezentând capitalul social. Acesta poate fi retras dupa înfiinţarea societăţii
• stabilirea administratorului şi asociaţilor
Mai există o altă formă juridică şi anume SRL-D (societate cu raspundere limitată-debutant) prin care se acordă anumite facilităţi cum ar fi scutirea de la plata taxelor de înfiinţare.
4. Ce faci dupa ce ai infiintat societatea ?
• achiziţionezi ştampilei societăţii
• achiziţionezi registrele obligatorii
• deschizi contul bancar
• are loc achiziţionarea de facturiere şi chitanţiere tipizate sau se poate opta pentru un program de facturare
5. Trebuie neaparat sa iti declari plata impozitelor in termenul stabili de lege
Acum intervine problema declarării si plata impozitelor în termenul stabilit de lege. Mulţi întreprinzători nu acordă destulă atenţie acestui aspect, la început fiind prea ocupaţi cu gestionarea propriei afaceri. Amenda cea mai mică pentru nedepunerea unei singure declaraţii în termenul stabilit de lege este de 500 lei. Un contabil poate întocmi numeroase situaţii privind profitul, pierderea, cifra de afaceri etc care te pot ajuta sa minimizezi costurile şi să identifici moduri mai profitabile de a economisi banii, sa iei o decizie înţeleaptă care va asigura beneficii pentru afacerea ta pe termen lung etc.
Vom reveni şi cu alte informaţii legate de înfiinţarea altor persoane juridice şi persoane fizice, alegerea modului de impozitare (16 % din profit sau 3% din venituri), plătitor de T.V.A. sau neplătitor de T.V.A. precum şi alte informaţii esenţiale.
Articol realizat de Cristina Dragoi, consultant in contabilitate si resurse umane
tel: 0761.679.230
mail: [email protected]
Super interesant articolul, mai vrem articole pe aceasta tema. In plus am mai vrea si detalii despre inchiderea firmelor sau posibilitatile de suspendarepe un termen de limitat, daca exista astfel de variante. Multumim!
In cazul SRL-ului, întreprinzătorii tineri (sub 35 de ani) pot solicita sprijin nerambursabil de la stat (în limita sumei de 10.000 euro) şi pot beneficia de scutirea taxelor de înfiinţare (SRL-D)
As vrea sa stiu mai multe despre acest aspect. Unde pot solicita acest lucru? Am sub 35 de ani si doresc sa deschid anul acesta o firma, de aceea m-ar interesa acest aspect al acestui sprijin nerambursabil
Multumesc mult!
Buna Catalina,
Din ce m-am documentat eu, in momentul in care vrei sa aplici pentru un astfel de program, trebuie sa ai un plan de afaceri foarte detaliat si bine pus la punct. !
La inceput, trebuie sa ai tu (personal) mai mult de 10.000 euro de investit si sa achiti la livrare toate echipamentele si investitiile tale, si abia apoi ti se vor returna doar o parte din banii pe care i-ai investit in functie de cheltuielile tale (nu toate cheltuielile intra la returnare, si aici din nou trebuie sa fii foarte atenta).
Iar din cei 10000 euro, ti se pot returna maxim 9000 euro (restul de 10% trebuie sa fie de la tine, obligatoriu), asta ma repet, in functie de investitiile tale, pentru ca poti sa ramai si cu 50% nereturnabili.
In plus, sunt si multe conditii, de genul:
– sa creezi locuri de munca , dar salariile nu intra in banii rambursabili;
– sa-ti faci firma intr-o zona rurala si sa creezi locuri de munca in zona respectiva;
– materia prima nu intra neaparat in banii rambursabili;
– TVA-ul facturilor nu e rambursabil, indiferent de investitie;
– etc.
Succes!
Daca am gresit cu ceva, sa ma corecteze cine are mai multe informatii.