Inainte sa existe conceptul eco, a fost traditia si viata la tara. Mai mult decat un curent, conceptul eco nu face decat sa ne aduca aminte cum era viata inainte de industrializarea masiva,inainte de fast fashion si fast food, si ne trage de maneca ca sa ne opreasca putin din agitatia cotidiana.
Intr-un fel, cel putin la noi in tara, miscarea eco a fost cea care a readus in prim plan costumul popular. Ecologic fara de pata (poate doar de culoare), costumele traditionale au cunoscut o apreciere o data ce inul, albul si galbuiul natural s-au intors in voga. Ca sa aflam mai multe despre costume si alte produse traditionale si pozitia lor in timpurilor noastre, astazi ne povesteste despre ele Cryssta, tanara din spatele Kristadesign, pe care poate nu multi o cunosc, dar care pastreaza darul creatiilor populare, carora le da viata dupa toate canoanele.
Am vazut o multime de lucruri incantatoare in magazinul dumneavoastra: ii, camasi, genti, brauri, paretare. De unde vine pasiunea pentru obiectele de vestimentatie si accesoriile traditionale?
Aceasta pasiune vine din copilarie, stateam ore intregi sa le admir, sa le studiez, nu ma mai saturam de ele, nici acum de fapt :)
Pot sa zic ca arta traditionala m-a ales pe mine, nu eu pe ea..
Ce tehnici folositi pentru crearea obiectelor? Gentile si paretarele sunt lucrate la razboi,ne puteti povesti mai multe despre procesul prin care ia nastere fiecare obiect?
Da, gentile si paretarele sunt tesute in razboi din deseuri de bumbac de calitate mai buna. Mai intai pregatesc urzeala de bumbac, apoi firul de inceput il pun pe stoc, tot din bumbac rasucit, si tes cu 1 stoc sau 2, depinde de model, mai scot bucle sau noduri…la sfarsit bat mai larg niste fire rele sa ramana loc de franjuri. La paretare apoi ornez in diferite tehnici artistice, pictez, aplic dantele, nasturi, bile de lemn, cum imi vine inspiratia pe moment, de aceea nu am 2 la fel.
Produsele pe care le creez iau nastere in functie de materialele de care dispun, de aceea sunt asa de variate, nu imi propun sa fac ceva anume. Cand vad materialele atunci apar idei noi.
Modelele pe care le brodati sunt traditionale sau sunt rodul imaginatiei?
Broderiile iilor si camasilor mele sunt realizate dupa cele traditionale studiate de mine in anii de facultate, caci am studiat etnologia :)
Mai ales ca am o colectie frumoasa de costume din toata tara, dupa care iau modele de croi si combinatii de culori.
Dar accesoriile sunt realizate dupa inspiratia din modele vechi traditionale , le reinterpretez si adaog o tenta personala.
Ati participat la targuri populare? Cum sunt privite creatiile dumneavoastra? Doar niste accesorii eco, excentrice, sau sunt un real succes? Cum se rapoteaza vizitatorii pe care i-ai intalnit la creatiile cu aer traditional?
Da particip la targuri populare, pe baza de invitatie de obicei. Este o atmosfera foarte placuta, lumea vine sa se distreze, sa se simta bine, sa admire creatiile mesterilor populari..
Da, sunt un real succes, sunt clienti care revin . Cei care calatoresc sau traiesc in afara Romaniei admira mult produsele mele, acestia sunt clinetii mei preferati :)
In ultimii ani, accesoriile traditionale par apreciate de un numar tot mai mare de romani. ca un creator popular, cum receptati aceasta tendinta? E una reala sau portul popular si accesroiile traditionaleau avut intotdeauna parte de apreciere si nu vor duce niciodata lipsa de aceasta?
Cred ca intotdeauna cultura populara o sa aiba locul sau in sufletele noastre. Multa lume apreciaza produsele de calitate, din zona asta populara, dar cei ce vor face kitch vor disparea. Observ o tendinta de crestere a celor care vor sa imbrace camasi si ii, brodate mai simplu, dar care pastreaza materialul si croiul traditional, mai ales de catre partea barbateasca…interesant!
doar o parere.
arta legata de traditie nu mai e arta.
eu as zice ca arta fara traditie nu exista : )
dar cred ca am inteles la ce te gandesti, si pot sa spun ca de cele mai multe ori, cand vine vorba despre “arta populara”, e si o referire la maiestria cu care artizanii lucreaza obiectele
imi plac foarte mult iile Kristei!!!sunt foarte finute si frumos lucrate. si tot mult imi mai plac si taraistile:)
multumesc fetelor, arta traditionala sta la baza oricarei arte moderne, harul si imaginatia poporului nosteu se regaseste in arta traditionala, care este( pt cei care au studiat-o) arta perfecta, simpla, geometrica, inspirata din natura si credinte…incercati sa studiati un costum romanesc vechi si veti gasi geometrie, simplitate, armonie cromatica, decenta….
[…] ca printre cele mai mari bucurii pe care le-am avut de cand activez pe Breslo a fost interviul cu Cryysta si cel cu domnului Kilyén, ale caror creatii le apreciez foarte […]