Bine v-am gasit la partea a doua a tutorialului foto special pentru bijuterii si accesorii de dimensiuni mici. In prima parte (pe care o puteti citi aici) am vorbit despre functia macro – o functie foarte importsnta care permite focalizarea corecta a aparatului chiar si la distante mici – si despre modul P al aparatului si setarile sale.
Astazi, in cea de-a doua parte vom analiza modul M (manual) care ne permite sa schimbam (aproape) orice setari, in functie de aparat. In incheiere voi prezenta cativa factori care, dincolo de partea “tehnica” a fotografiei va pot imbunatati substantial pozele.
Fotografierea manuala – Modul M
Modul M este cel care oferă cea mai multa libertate. Toate setările disponibile in modul P sunt disponibile și aici (ca să recapitulam: EV, lumina alba și ISO). Modul M (complet manual) oferă in plus posibilitatea de a seta manual apertura și timpul de expunere.
Apertura reprezinta deschiderea diafragmei prin care pătrunde lumina. Cu cat este mai mare aceasta deschidere, cu atât mai multa lumina pătrunde in senzorul aparatului, și cu atât mai luminoasa devine poza.
Aparatele mai puțin performante nu permit prea multa libertate aici: camera mea ma lasă să aleg doar intre aperturile f/2.8 sau f/5.6. Aparatele mai profesioniste oferă o gama mai mare de aperturi care pot fi selectate.
Timpul de expunere arata cate secunde rămâne diafragma deschisa. Cu cat mai mare timpul de expunere, cu atât mai luminoasa este poza. In cazul camerei mele, timpul de expunere variază intre 1/1000 și 30 de secunde. Important de știut este ca deja de la un timp de expunere de 1/8 – 1/5 secunde, riscul ca pozele să iasă mișcate devine tot mai mare, deoarece nimeni nu poate tine mana complet nemișcată. In aceste cazuri se recomanda folosirea unui trepied sau sprijinirea aparatului de o masa, etc.
Așadar, modul M ne permite să combinam un timp de expunere cu o anume deschidere a diafragmei. Astfel se pot obține poze mai luminoase decât cu modul automat al aparatului. Din nou, regula de baza este: experimentează!
Exemplul de mai sus arata ca la la același timp de expunere (1/25 secunde) o apertura mai mare înseamna mai multa lumina (apertura mai mare = cifre după f mai mici!). Daca vrem să folosim neapărat apertura mai mica (f/5.6 in loc de f/2.8), atunci trebuie să mărim timpul de expunere de la 1/25 la 1/6 secunde (o șesime de secunda) pentru a nu subexpune fotografia.
Pentru fotografia de bijuterii se poate folosi in general apertura mai mare urmând ca timpul de expunere să fie micșorat corespunzator pentru a nu supraexpune poza. Combinația de apertura mare + timp de expunere scurt este de preferat in fotografia de bijuterii fiindcă un timp de expunere prea mare creste riscul de a mișca poza dacă nu se folosește un trepied. Persoanele care au un trepied pot experimenta cu diverse aperturi pentru diverse variante ale campului de profunzime (depth of field, zona in care elementele din imagine sunt redate clar și focalizat). Nu o să insist mai mult asupra acestui concept pentru ca DOF este un subiect foarte vast, dar exista multe tutoriale in acest sens pentru cei dornici de perfecționare :)
Conditii optime
Dupa cum am mai spus, cel mai bun moment pentru a face poze este la lumina naturala. Pozele care nu beneficiaza de lumina naturala nu vor iesi niciodata la fel de reusite. Mai mult, lumina artificiala clasica, pe care o avem in casa, falsifica culorile. Asadar, pentru poze reusite folositi lumina naturala!
Cu toate acestea, nu se recomanda fotografierea in plin soare! Lumina directa (nefiltrata) creeaza zone supraexpuse (mai ales pe bijuteriile din metal) si arunca umbre foarte dure. Este de preferat o zi innorata sau filtrarea luminii printr-o perdea sau cu ajutorul unei foi de hartie alba.
De asemenea, trebuie evitata fotografierea cu blitz. Daca poza este prea intunecata, o setare manuala a EV, sau cel mai bine a aperturii impreuna cu timpul de expunere vor da rezultate mult mai bune. Daca poza este in continuare prea intunecata, e mai bine sa astepti pana a doua zi, cand va fi mai multa lumina. Blitzul se reflecta neplacut pe suprafete lucioase si arunca, la fel ca lumina directa, umbre foarte dure si inestetice.
Un alt aspect important este fundalul ales. Cel mai simplu si mai necostisitor este o foaie alba de hârtie. Cu ajutorul fundalului alb e și cel mai simplu să setezi white balance-ul corect. In orice caz, trebuie aleasa o suprafață nereflectorizata (care să absoarbă și nu să reflecte lumina), care să fie in armonie cu produsul prezentat dar să nu atragă atenția.
Nu uita! Fundalul trebuie să completeze produsul, in niciun caz să abata atenția de la el! Odată ce ai înțeles aceste reguli de baza, poți să devii creativ(a) și să experimentezi cu diverse fundaluri din hârtie, lemn sau stofa. Important e ca produsul să fie in centru atenției, vizibil și in armonie cu fundalul ales. Mai jos poți vedea doua exemple de fundaluri alese greșit.
Iar mai jos ai un exemplu de fundal creativ care nu este alb, dar care pune in valoare produsele si le complementeaza. Daca te-ai plictisit de fundalul alb sau vrei altceva poți găsi pe Breslo multe alte exemple ale unor artiști care folosesc de exemplu haine din garderoba personala pentru a pune in evidenta produsele într-un mod original și reușit.
Cam atât pentru acest tutorial. Sper să te ajute să faci poze mai bune produselor tale. Si nu uita, după ședința foto pozele mai pot fi optimizate in diverse programe de editare. Astfel vei avea poze și mai apetisante care să îți pună in valoare creațiile handmade!
Foarte interesant si extrem de util, multumesc:)