Foarte multa lume are impresia ca pentru o poza reușită, ca la carte, este nevoie de un aparat foto profesionist și de multe accesorii costisitoare. Nu neg ca aparatul joaca un rol major și cu cat este mai performant, cu atât pozele devin mai bune. Pentru a obține însă poze interesante și convingătoare este suficient să ai un aparat “normal” pentru amatori, o coala alba de hârtie și multa răbdare.
Setarea Macro
Cel mai important aspect la o camera foto este setarea Macro. Vei recunoaște setarea Macro după simbolul de floare. Aceasta setare permite fotografierea obiectelor mici (aflate la o distanta mica) fără ca acestea să para nefocalizate (blurry). Fără aceasta setare, detaliile mici ale bijuteriilor nu vor fi vizibile, sau camera nu va focaliza corect pe subiect și rezultatul va fi încețoșat. Mai jos puteți vedea doua exemple cu și fără setarea Macro. Ambele poze au fost făcute de la aceeași distanta (aprox. 5 cm). Diferența majora este data de activarea funcției Macro.
Un alt aspect util al camerei foto este posibilitatea setării manuale. Toate aparatele profesioniste (SLR) permit setarea manuala, dar și multe aparate pentru amatori au posibilitatea reglării anumitor parametri. Setările manuale sunt caracterizate de simbolurile “M” și “P”. Este important de știut ca nu toate camerele foto oferă aceste setări, iar ele pot diferi în funcție de model, asa ca dacă aveți neclarități trebuie să consultați manualul de folosire al aparatului vostru foto.
Fotografierea manuala – Modul P
Voi începe cu modul P, deoarece este mai simplu și mai ușor de folosit de către începători. Modul P permite reglarea parametrilor cum ar fi sharpness (claritate), contrast, saturația culorilor, valoarea ISO, white balance (reglarea luminii albe), focusul sau EV (exposure value – expunerea).
In general, folosirea acestor setări se bazează mult pe încercări și pe situația concretă în care se face poza. Saturația și contrastul pot fi reglate ulterior într-un program de editare. Întrucât sharpness-ul lasă de dorit la multe poze Macro, eu prefer ca aceasta setare să fie la nivelul maxim (camera mea permite valorile +, 0 și – ).
EV – Expunerea fotografiei
EV desemnează acele combinații intre apertura si timp de expunere (shutter speed) care rezulta în aceeași expunere. Vom vorbi despre apertura și shutter mai pe larg la setarea complet manuala (M). Important de știut aici este că o valoare mai mare a EV înseamnă o poza mai luminoasa (până la supraexpusa), iar o valoare mai mică rezulta într-o poza mai întunecată (uneori subexpusa). Asta înseamnă ca in zilele in care este mai înnorat și nu avem suficienta lumina putem folosi o valoare EV pozitiva (0 este punctul de plecare neutru), iar in zile foarte însorite putem reduce riscul de supraexpunere folosind o valoare EV negativa.
Camera mea permite setări pentru EV intre + 2.0 și -2.0. Mai jos puteți vedea câteva poze in care valoarea EV a fost variata (peste tot a fost folosita funcția Macro).
In exemplul de mai sus, făcut aproape de fereastra, valoarea 0 este cea mai potrivita. Valoarea +2.0 generează o poza mult prea luminata (foarte supraexpusa), in timp ce poza -2.0 este puțin prea întunecata. În următorul exemplu, lumina naturala nu este suficienta, așadar valoarea EV = 1.0 este de preferat.
White Balance – lumina alba
White Balance este o setare care reglează „temperatura” luminii albe. In funcție de lumina din jur, pozele pot căpăta o tenta albăstruie sau din contră, galbenă, care falsifică culorile. Lumina naturala este indispensabila pentru poze reușite, dar chiar și aici pot apărea nuanțe diferite de alb. Scopul white balance-ului este ca albul din poza să fie alb, indiferent de calitatea luminii din jur. Având in vedere ca fundalul cel mai ușor de folosit este o foaie de hârtie alba, este ușor de verificat efectul acestei setări.
În stânga sunt câteva exemple cu setări diferite. Preferata mea este „Cloudy” – simbolizată de un nor. Deoarece zilele înnorate dau o lumina mai albastra, aceasta setare adaugă o notă „calda” pozelor.
Exista setări pentru lumina artificiala, pentru lumina fluorescenta, pentru folosirea blitz-ului etc. Având in vedere că pozele reușite au nevoie de lumină naturală, setările „Cloudy” sau „Sunlight” produc de obicei cele mai bune rezultate. În orice caz, poza perfecta înseamnă încercări cu diverse setări ale white balance-ului. Important de reținut e că la multe aparate setarea white balance influențează apertura și timpul de expunere (și deci luminozitatea pozei), drept pentru care întâi ar trebui să alegeți setarea de white balance dorită și abia apoi setările individuale de luminozitate (apertura, timp expunere sau EV).
ISO
ISO este un indicator al sensibilității senzorului (in cazul aparatelor digitale), unde un număr mai mare înseamnă o sensibilitate mai mare. Mărind ISO-ul puteți face poze la lumina scăzută fără a modifica apertura sau timpul de expunere. În același timp însă creste zgomotul de fond (noise) al pozei și se pierde din calitate. Din acest motiv eu recomand folosirea celui mai mic ISO posibil (in cazul camerei mele este ISO 100) și compensarea lipsei de lumina prin alți factori (modul M, setarea EV sau pur și simplu amânarea ședinței foto pentru mâine).
În partea a doua a tutorialului vom vorbi despre modul complet manual al aparatului (M), dar și despre alți factori care vă pot ajuta să faceți poze mai reușite creațiilor voastre.
Nice, mult asteptatul tutorial! : ) Sunt de acord cu introducerea, chiar nu e nevoie de un aparat foto profesionist pentru a obtine poze reusite. Iar treaba cu multa rabdare este valabila la inceput, pe masura ce ajungi sa-ti cunosti aparatul totul devine lejer si… rapid : )
Din prima banca, locul de la geam, “ascult” atenta expunerea, iau notite si-ti multumesc.astept cu drag lectia urmatoare.
Eu momentan folosesc un aparat profesionist(SLR), un Nikon….dar degeaba daca nu stiu sa-l folosesc, stiu doar sa dau zoom, sa setez pe auto….deci, foarte util articolul… o sa ma apuc sa-l butonez =))
Si eu tot Nikon D40, model mai vechi dar tot scoate in evidenta frumuseata. In general folosesc lumina naturala ca sa nu trebuiasca sa aduc prea multe ajustari. Adica fac poze dimineata sau la pranz aproape de un geam. Soarele luminieaza pe geam dar nu direct pe obiect. Iar lumina ce o avem acum toamna e de vis si chiar scoate in evidenta culorile intr-un mod deosebit.
Unele poze le mai prelucrez si dupa (lumina sau contrastul daca e neaparata nevoie, plus incadrarea).
Multumim de articol :)
Cred ca la fel de important este sa facem mai multe fotografii din mai multe pozitii si cu detalii la acelasi produs, din care ulterior sa alegem cele mai bune 4 fotografii.Am vazut ca multe magazine posteaza cate o singura fotografie sau trei in aceeasi pozitie sau doar putin modificata.In comertul online fotografia este f. importanta.Pot fi produse f frumoase dar daca potentialul cumparator nu poate observa calitatile produsului tot degeaba si asta se reflecta in vanzari.
foarte util tutorialul, multumim:)
mai sunt locuri în clasă?
eu mereu am probleme la şedinţa foto :((
multumim pentru tutorial! eu cele mai multe poze le-am facut cu un aparat banal si vechi de 8 ani (un Nikon Coolpix care cred ca nici nu se mai fabrica) dar am folosit des, mai ales la detalii optiunea Macro … si sunt multumita de rezultate. succes tuturor !
asetept cu nerabdare urmatoarea lectie,nu am mai facut poze pana acum si am si eu probl.mari la ședinta foto(imi e mai greu decat sa lucrez ceva)multzumesc si succes
uaaaaaaaau
multumesc mult cinnamon
[…] special pentru bijuterii si accesorii de dimensiuni mici. In prima parte (pe care o puteti citi aici) am vorbit despre functia macro – o functie foarte importsnta care permite focalizarea […]
Acum gasesc si eu acest subiect pe forum, la sugestia Ancai / Anky, si e minunat ! Doamne ajuta !