Materiale necesare:
-lână netoarsă, dărăcită
-apă fierbinte
-săpun de casa (din acela făcut de bunica)
-oală
-lingură
-prosop
În apa fierbinte turnaţi săpun de casă răzuit. Puteti folosi şi alt tip de săpun sau detergent, dar cel de casă e mai bun datorită PH-ului. Cantitatea de săpun nu pot să o spun in grame, dar trebuie sa fie destulă încât atunci când îţi umezeşti degetele şi le freci între ele să simţi că aluneca bine.
Din ghemotocul de lână desprindeşi o fâşie nu foarte mare, dimensiunea depinde de cât de mari doriţi să faceţi biluţele. După câteva încercări o să ştiţi cam câtă lână să folosiţi pentru o anumită dimensiune.
Începeţi să rulaţi fâşia în formă sferică. Strângeţi bine lâna şi încercaţi să nu aveti colţuri.
Colţurile care apar în tipul rulării le împaturaţi şi continuaţi să strângeţi restul fâşii de lână până arată tot mai tare a biluţă.
Cam aşa ar trebui să arate când e rulată bine. E important să intindeţi uniform lâna şi să nu rămână canturi sau fâşii de lână care nu se mulează pe formă. Dacă credeţi că e mai usor puteţi uda lâna primadată, şi apoi rula totul.
Acum puteţi scufunda bila în apa fierbinte. Temperatura e indicat să fie cât mai mare, aşa ca depinde doar de voi cât suportaşi apa de caldă. Totuşi aveţi grijă că mai trebuie ţinută şi în mână după ce o scufundaţi, aşa că nu faceţi pe vitejii. Altfel o să vă treziti că nu ştiţi unde să aruncaţi bila cât mai repede, vorbesc din experienta ;)
Şi acum să începem împâslirea. La început frecaţi totul foarte încet, e mai mult ca o mângâiere în care trebuie să aveţi grijă să nu se destrame totul. Apoi stoarceţi, scufundaţi din nou în apă, frecaţi din ce în ce mai tare, iar stoarceţi, scufundaţi, frecaţi, continuaţi tot aşa până vedeţi că bila are consistenţa dorită şi nu se mai destramă nici dacă trageţi de firicele de lână.
După ce e gata ar fi bine să clatiţi biluţa în apă cu oţet pentru a neutraliza săpunul. Lasaţi-o să se usuce bine şi apoi va puteţi bucura de ea şi puteţi folosi in proiectele voastre.
foarte interesant si util articolul,multumesc
Eu cand ma joc cu apa fierbinte port manusi de cauciuc. Vaai Arabela, dar trebuia sa pui o poza si cum arata mainile dupa vreo 100 de bilute ;)
Nice, thanks for sharing! :) mereu am regretat ca nu am putut participa la tutorialul despre impaslire pe care l-ai tinut anul trecut la Watumi …
@cinnamon am o poza cu mainile lui marius dupa vreo 250 de bile pe blog. Eu m-am speriat cand l-am vazut, erau albastrui si s-au incretit si in partea din exterior, arata foarte spooky, si poza nu e sa de horor pe cum era in realitate :)
PS: eu nu suport manusile, nu imi place nicicum senzatia, si pana la urma mi se pare ca farmecul e tocmai sa simti lana cum se impasleste in mainile tale.
@ ally poate o sa ai ocazia altadata :)
multumesc.intotdeauna iti apreciez tutorialele.foarte frumos exemplificate..
Foarte simpatice. Cred c-as putea sa-i mesteresc un fular din bilute verisoarei mele, multumim pt tutorial! : )
Foarte util!
multumim pentru tutorial, e foarte util
Hey, Marius chiar face si el bile? how crafty! :)
sunt foarte frumoase
arabela, o mare-mare imbratisare virtuala, ca mor dupa tutorialele tale! si iti multumesc tare-tare pentru timpul si rabdarea de a ne arata si noua atatea minunatii :) :* >:D< (ps: cred ca incep sa devin dependenta :p)
[…] Pentru a confectiona bilute de pasla folositi tutorialul de aici […]
Foarte frumoase si pufoase :)