Sărbătorim 10 ani de existență cu un proiect fresh de tot numit #PrimaMie. Acest proiect se adresează artizanilor talentați pentru care cuvântul ‘banal’ a fost scos din vocabular, dar mai ales celor care doresc să pună pe picioare un mic butic creativ, dar nu au avut curajul sau instrumentele necesare.
În cadrul proiectului #PrimaMie, ni s-au alăturat nouă dintre cei mai talentați artiști de pe Breslo, iar astăzi îți prezentăm povestea Olivia.LeatherJewelry.
Spune-ne puțin despre povestea ta. Cum ai ajuns în contact cu lumea handmade-ului și ce te-a convins să-i dai o șansă?
Întotdeauna mi-a plăcut să pictez, să creez și să confecționez câte ceva. Începând din clasele primare când participam la concursuri de desen, pictam felicitări, făceam haine păpușilor și tricotam sau croșetam mici elemente. Mi-a fost clar de pe atunci în ce direcție vreau să merg, așa că am studiat Arte Textile la Liceul de Artă și apoi Design Vestimentar la Facultatea de Artă în Iași.
Pe de altă parte, mereu am avut și o gândire inginerească, iar pasiunea pentru design și producție m-au făcut să dedic foarte multe ore studiului despre materii prime și tehnici, tehnologii, unelte și utilaje din diverse domenii. Am completat astfel studiile din domeniul artei cu ingineria, absolvind și o facultate tehnică, în domeniul pielăriei.
Îmbinarea dintre artă și inginerie mă intrigă… și mă ajută. Cunoașterea proprietăților pieii și a tehnologiilor îmi permit să exploatez pielea astfel încât să obțin ce-mi doresc din punct de vedere artistic: structuri, volume, culoare.
Cu pielea am început să lucrez din timpul facultății de pielărie. Era inevitabil. În urma unui laborator de finisări m-am gândit să o și vopsesc, pentru că pe atunci nu erau așa mulți furnizori de piele și nu aveam prea multe opțiuni în ce privește culoarea. M-am tot gândit cum, pentru că nici culori speciale nu se găseau și mi-a venit până la urmă o idee… cunoscând anumite proprietăți ale pieii, ale unor substanțe și pigmenți, m-am gândit că din combinația lor ar trebui să obțin ce îmi doream… și am obținut: foarte multă culoare! Mă bucur exact la fel că în acel moment de fiecare dată când îmi aduc aminte. De atunci am tot experimentat și am descoperit foarte multe efecte pe care le pot obține.
În portofoliu am și produse de marochinărie, însă bijuteria îmi permite cel mai mult să mă joc cu pielea, să o transform. Până să atingă produsele, multe persoane mi-au spus că nu și-au dat seama din ce material sunt lucrate. Deseori mi s-a spus că par a fi din ceramică sau lemn. În schimb, în marochinărie merg mult pe partea de funcționalitate și pot exploata mai mult efectele obținute prin vopsire.
Cum arată acum o zi din viața ta? Cum s-a schimbat viața ta de când faci ce-ți place?
Tot timpul am făcut ce mi-a plăcut, chiar și ca angajat. Nu am stat unde nu mi-a plăcut, ori nu m-am dus unde am considerat că nu îmi este locul sau că nu am nimic de învățat. Am avut însă bafta și am găsit și oameni faini cu care am lucrat, în startup-uri sau ateliere mici, care ori au înțeles că nu se face creație pe un scaun la birou și într-un anumit interval orar, ori erau și ei din domeniul artelor.
Cum s-a integrat Breslo în povestea ta?
Mi-am deschis magazin din primul an în care a apărut, de când lucram cu alte materiale și alte tehnici. M-a ajutat să mă mobilizez cu vânzarea online. Este o platformă foarte ușor de folosit și care cere puține resurse. Fiind dedicată produselor handmade și având o notorietate în creștere, este un real ajutor.
Au fost momente în care ți-ai dorit să renunți? Dacă da, cum ai reușit să le depășești?
Să renunț de tot, nu, dar să iau o pauză, da. Au fost perioade în care am avut joburi că designer sau inginer când, fie aveam prea puțin timp pentru proiectele personale, fie le abandonam complet. Chiar dacă joburile pe care le-am avut mi-au plăcut foarte mult, oricât de frumoase ar fi fost proiectele și oricât de buni erau oamenii implicați în ele, tot îmi erau limitate creativitatea și libertatea. E de înțeles că nu ai cum să faci absolut tot ce vrei la un job. În acele perioade visam la momentul în care mă voi apuca din nou de lucru pentru mine, la a-mi pune în practică ideile, la a da viață schițelor adunate.
Este mult mai greu și mult mai mult de muncă când ești pe cont propriu. Ești multă vreme “a one man show”. Dar este un compromis pe care îl fac pentru libertatea mea și pentru satisfacția pe care o am când îmi văd produsele apreciate și purtate cu o reală bucurie. Iubesc ceea ce fac. Am o motivație interioară suficient de puternică, care nu mă lasă să renunț.
Dacă ai putea să-ți descrii stilul și creațiile într-un singur cuvânt, care ar fi acela?
Culoare.
Care sunt sursele tale de inspirație? De unde îți iei zvâcul creativ și ce te faci când se lasă așteptat?
În primul rând mă hrănesc cu emoție, cu momente frumoase. Iar pe astea mi le iau de oriunde din jurul meu, din oameni, din natură, din muzică și dans, dintr-un apus sau un răsărit, dintr-o plimbare cu bicicleta pe dealuri, de pe plajă și din mirosul și sunetul mării, dintr-un parfum sau o floare. Port mereu cu mine un carnet pentru idei și schițe. Și pe urmă, multe idei îmi vin când mă apuc să lucrez pe cele deja schițate.
Iar când se lasă cu așteptat îmi găsesc activități care să mă detașeze complet. Nu mă forțez să găsesc vreo idee pentru că știu că nu rezolv nimic, ba din contra, golul mi se pare din ce în ce mai mare. Când m-am detașat și relaxat complet, atunci îmi vin ideile, din cu totul alte conexiuni și din cu totul alte locuri față de cele în care aș fi căutat eu… Da, știu. Sunt un pic mai greu de înțeles oamenii care funcționează pe bază de muză.
Planuri de viitor pentru brandul tău
Referitor la bijuterie mai am în plan colecții noi, tot din piele, dar pentru care încă îmi caut resursele tehnice necesare. Apoi mai am colecții pe care urmează să le realizez din cu totul alte materiale și cu alte tehnici.
Mai e și marochinăria de care vreau să mă reapuc. Am multe idei, iar pentru unele mi-am făcut deja tiparele și mi-am procurat materialele. De timp mai am nevoie. Iar pentru asta, tot în plan am să-mi găsesc ajutor pentru producție, în etapele de lucru care permit asta.
Ce te-a motivat să te înscrii că mentor în programul #PrimaMie?
Știu cât e de greu începutul și că orice sfat, îndrumare, încurajare, orice fel de ajutor, oricât de mic, contează. De asemenea, consider că transferul de cunoștințe (knowledge transfer) este valoros, pentru ambele părți chiar.
De ce s-ar apuca cineva de handmade?
Un sfat ar fi să se apuce doar dacă au o reală pasiune pentru ce vor să facă și nu pentru că ar fi la îndemână, la modă sau pentru că ar fi ușor de făcut bani din asta. Un lucru făcut cu drag și pasiune cu siguranță îți va aduce satisfacții. Talentul, creativitatea și pasiunea pot fi valorificate doar dacă sunt susținute prin muncă, disciplină, cu ambiție și obiective, continuă informare și documentare. Dacă toată această muncă nu fi privită ca un simplu hobby, ci ca un business cu tot ce implică acesta (strategie, management, producție, marketing, vânzări) cu siguranță va aduce și satisfacția financiară.
Be First to Comment