Am revazut de curand pelicula ” Departe de Africa ” cu aceeasi emotie plina de “nuante de pamant uscat” , iar apoi m-a fulgerat ideea de a va scrie despre cum ar fi filmul “Aproape de Africa” aparut in 2010 pe marile ecrane ale lumii artistice…
Nu este prima oara cand artistii au fost curiosi sa “foreze” adanc in cultura zonelor tribale de pe glob . In fiecare an apar in atelierele artistilor un suflu” pictat” si o “incantatie” de sorginte africana, cred ca este vorba de un soi de fascinatie pentru cromatica furioasa a portului, ornamentele supradimensionate pentru cap, frenezia pasilor de dans, animalele salbatice, …..sau numai pentru margele colorate care acopera tot bustul sau poate pentru…compozitiile de pictura in tuse groase de pe chip?
Nu stiu sigur care conteaza mai mult pentru artisti, dar cu siguranta mult mai multe detalii de atmosfera.
Uneori triburile ni se par… inexistente, o poveste pierduta in timp, oameni cu intruchipari inventate de noi, de tv, sunt atat de departe de intelegerea noastra , dar privind reportaje sau imagini realizam ca ele chiar exista si devenim brusc curiosi.
Redarea acestei lumi este cel mai bine exprimata in cateva domenii artistice : moda, arta fotografica, design de mobilier & interior & obiect, face painting si surpinzator…arhitectura. In arhitectura unor case particlare s-a incercat cu succes o combinatie intre modern si tribal style , iar efectul este unul cu totul spectaculos. Este un cadru atat de inspirational incat eu sincer as putea trai si lucra acolo departe de lume si de betoanele gri.
Moda si fotografia de arta raspandesc cel mai repede vestea despre frumusetea pura, de neatins a traditiilor tribale.
Am ales trei artisti fotografi care s-au documentat aprig la fata locului si au ales sa ne impartaseasca impresiile prin imagini care surpind viata tribala cu tot ce inseamna ea. Unul dintre ei ne prezinta intr-un mod direct impactul lui cu tribul, plin de emotii cromatice, are o abordare ceva mai clasica dar plina de vigoare, un dans nebun de culori, cu o incarcatura culturala evidenta, parca auzi “tropotele” dansului in momentul in care privesti pozele…
Ultimii doi ( imaginile de jos) au pus la cale o colaborare si un conept nou care duc la extrem emotia , spiritul sauvage si posesia. Este o exacerbare, o chemare stranie , un strigat de libertate, expresia artistica devine putin dura dar fenomenala , foarte originala . Pictorialul se numeste ” Possessed Tribal Fashion” de Pamela Reed si Matthew Rader si interpreteaza in stilul lor usor creeply- animated moda rupta din trib. Palmele, grimasele si parul salbatic aduc in planul central lupta pentru supravietuire a animalelor, leoparzii-vanatori si zebrele speriate, odihna in soare dupa vanarea prazii…
In moda, tendintele anunta un sezon de toamna- iarna 2010-2011 care ne indeamna sa lasam sa intre in viata noastra frumusetea curata a vietii tribale. Potiunea magica este alcatuita din esente lemnoase amestecate cu animal print si piele.
Gentiile si pantofii ne introduc cu totul in atmosfera, mixajul dintre metal, tinte si imprimeuri animaliere se asociaza fericit cu dantela si oasele modelate.
O lectie introductiva despre Africa ne este oferita de designerul casei Lanvin, Alber Elbaz , care intotdeuna se lasa cotropit de cate o traditie pierduta in negura timpurilor. Pentru toamna , colectia casei ne demonstreaza pe podium cum poate convietui armonios un amestec de “tribal-glam” , ” tribal-sculpture” sau o tinuta moderna-sexy cu detalii de inspiratie tribala. Sculptura in metal a bijuteriilor masive este insotita de elemente din piatra naturala slefuita si os, iar originalitatea consta tocmai in finisarea si “legarea” formelor , in conceptul compozitional, Elbaz inventeaza sezon de sezon accesorii volumetrice dintre cele mai inedite, fiind recunoscut pentru asta. Hainele au nuante intunecate, pamantii, fiind evidentiate prin falduri repetitive care creeaza o geometrie ce aduce aminte de armuri sau de vesminte de razboi intre triburi.
LANVIN
Din tendinta ” Tribal look” mai putem spilcui si alte abordari care au populat lumea modei pret-a-porter. In afara de binecunoscutul animal print, in peisaj mai apar pene si blanuri artficiale cu fir lung, bile mari cu dungi multicolre aplicate pe centuri sau haine, turbane ciudate infasurate din… jeans, piele croita asimetric cu perforatii mari sau impletita cu ochiuri imense , bambus gravat cu simboluri pagane sau…coafuri cu structuri impletite din par, in forma de cap de leu sau ghepard. Alte directii implicate suspina dupa Africa: ” Hippie Tribal Fashion” si “Galactic Tribal Fashion” care este o tendinta de-a dreptul bizara dar remarcabila din punct de vedere artistic , abordabila mai mult cu privirea.
“Galactic-tribal fashion”
Bineinteles ca nu s-a abdicat in acesta toamna de la cromatica asurzitoare formata din cei mai tari pigmenti, cum era sa se uite culoarea Africii? Culoarea Africii…hm, adica toate culorile pe care creierul le poate imprima pe retina ?
Va prezint un trib de artisti care ne vorbeste despre cum se traieste in lumea lui plina de imaginatie si talent, asa ca ne asezam si privim…
1 si 2. boho.stars 3. deerstuff 4. RalucaElvenDesign 5. AccesoriiBijuterii
6. ghemotoace 7. vintagesiactual 8. Loulou 9. clodishk 10. lalita
Felicitări pentru articolul de excepţie, iar fotografiile selectate sunt un vis :)
P. S. vreau căsuţa din imagine! :D
Un privilegiu sa citesc articolul…il astept cu nerabdare pe urmatorul!
Multumesc pentru aprecieri! Pe urmatorul l-as scrie in casuta ,asezata pe covor ;)
Pot să vin şi eu cu tine? :D
Sunt incantata ca fac parte din trib si am citit articolul “pe nerasuflate”! Felicitari, Elyseeart!
felicitari pentru articol