Apreciem enorm curajul creatoarei mariko1965 de a iesi din banal si de a fugi de tot ce inseamna serie si sintetic.
Cum a inceput calatoria ta in lumea handmade?
Calatoria mea in lumea handmade acum incepe…la 50 de ani, dupa o lunga calatorie pe meleagurile productiei de masa.
Sunt un inginer textilist cu o istorie profesionala de 25 de ani in care am invatat ingineria si organizarea productiei de confectii , am practicat , am coordonat echipe de specialisti in tara si am educat si supervizat echipe de specialisti din alte tari . Dupa o experienta de productie de 10 ani in fabrica de confectii , urmatorii 15 ani am lucrat pentru C&A in Romania si in alte tari ca specialist tehnic.
Este o perioada in care am ajuns la „nivelul meu de saturatie” in domeniul productiei de masa si totodata s-a nacut in mine o dorinta de schimbare . Nu a fost si nu este usoara schimbarea, dar atractia frumosului a fost mai puternica fata de goana pentru eficienta si profit . Decizia de adio am luat la mijlocul anului 2015. Am luat aceasta decizie cu credinta ca pot sa-mi practic meseria si in domeniul armoniei, al echilibrului, al functionalitatii bine gandite si a originalitatii . In momentul acela am avut numai idei . Idei in sensul ca aici inca exista o comoara aproape neexploatata sau cu tendinta de utilizare in domeniul kitsch-ului. Ma atragea simplitatea materialelor cat mai naturale si libertatea de a lucra cu aceasta noblete. Faptul ca am ajuns la genti , a venit pas cu pas si aproape inconstient. Formele geometrice cerute de pielea nuda, panza tare, de accesoriile metalice … m-au impins spre genti . Nu ma consider designer deloc. Maximum un meserias cu ganidire inginereasca ce „construieste” produsele.
Cum ai ajuns la numele magazinului/ brandului? Care este semnificatia sa?
A fost o joaca . Un brainstorming . Am stat cu prietenii baiatului meu . Tineri de 20 de ani stand la o bere in voie buna .. Am aratat produse si ei au dat drumul la fantezie . Eu am ascultat . Au venit tot felul de nume … si la numele de Marikó am spus stop . Eu sunt unguroaica . In limba mea acest nume contine si elemente de feminin, si de alintare si de prospetime, suna destul de rotund dar si destul de strict . Suna si ungureste, si japoneza, si tuceste …si nu are sens concret . Imi place
Care e sursa inspiratiei tale?
Nu pot sa formulez clar. Poate ca din cauza ca nu am educatie de design. Ma atrag lucrurile materialele pure, simple, formele geometrice, functionalitatea. Ma atrage contrastul, elementul de surpriza, jocul cu ideile. Inspiratia poate sa vina din toate cele enumerate. Un material, o combinatie de culori, o functionalitate, o forma – este doar o idee. Iar restul „construiesc”pe aceasta baza. Si daca nu ating armonia dorita, o iau de la capat, ca mesterul Manole.
Care sunt materialele tale preferate si de ce?
Materialele mele preferate sunt cele natruale si mai ales cele traditionale mestesugaresti. Nu pot sa fiu obiectiva in acest sens. In 25 ani m-am saturat de uniformitate. Ma fascineaza superba imperfectiune si imprevizibilul naturii. Folosesc materiale ca presul, franghia de canepa, tesatura artizanala ca element de decoratie. Pielea cu tabacire vegetala o folosesc si ca decoratie si ca material de baza si ca element de functionalitate . Iar materialul de baza a gentilor mele este o panza canvas dura, de 500-600 grame cu o durabilitate garantata pentru ca acest materal este pregatit pentru vapoare si corturi militaresti. Incerc sa evit totul ce este sintetic. Chiar si cu riscul sa pierd un pic din functionalitate .
Foloseste un singur cuvant pentru a-ti descrie creatiile.
Nu pot . Poate altcineva ? Poate eu peste cativa ani cand totul va fi clar ca un cristal si pot sa ma distantez in mod pragmatic de „creatiile mele”.
Care este cea mai interesanta parte a procesului de creatie pentru tine?
Hmmm, cand imi vine o idee dureaza citeva zile pana cand „construiesc” produsul pe plan mintal . Vine momentul in care cred ca am parcurs totul, e lamurit totul si pot sa ma apuc. Atunci ma asez si incep sa fac produsul. Vine un moment aproape obligatoriu cand ma opresc pentru ca nu iese deloc cum mi l-am imaginat. Pun la o parte si ma apuc de altceva. Trece un timp, poate zile si vine un moment in care lucrurile se leaga si iese produsul ( aproape ) cum am dorit . Momentul acela este cand sunt multumita de mine.
Consideri creatiile tale dedicate unui anumit tip de persoana? Care ar fi acesta?
Da, absolut . In general eu am in minte o persoana imaginata pentru care construiesc produsul . In general sunt tineri . Tineri din oras crescute in mediu hightech ,cine se mira deja la vazul , la pipairea unui tesaturi mestesugaresti, unor elemente , motive traditionale, a materialelor traditionale . Au un sentiment de deja vu cand se intalnesc cu aceste materiale, dar ele nu mai fac parte din obisnuita lor . Vreau sa le fac un produs absolut adaptat stilului lor de viata ca functionalitate, ca forme, stil . Si vreau sa le surprind cu elemente de prelucrare, material , motiv traditional . Vreau sa simta ca produsul achizitionat este unic si are radacina undeva in natura, in trecut , in munca unei femei de la sat …
La fel imaginez si o femei de varsta medie casual elegante carei le plac lucrurile practice, frumoase prin simplitate si cu o nuanta de surpriza, de neobisnuit . Le dedic si lor citeva produse . Si vor veni mai multe
Ce planuri de viitor ai pentru magazinul tau?
Asi vrea ca magazinul meu virtual sa se dezvolte pas cu pas, sa fiu capabila sa comunic cat mai natural si simplu cu clientii mei pe aceasta platforma . Asi vrea ca cine viziteaza magazinul meu sa primeasca cat mai multe informatii despre produs si sa devenim prieteni vitruali . ….. Poate ca odata devin curioase sa vada cu se face produsul si ma vor vizita si in atelier …. asa … offline J
Be First to Comment