Asa cum spunea un mare pictor, Henri Matisse, “trebuie sa cautam cel mai puternic efect coloristic posibil. Forma vine pe locul doi.”
Intr-adevar, alegerea culorilor potrivite este cruciala atat intr-o amenajare interioara, cat si in realizarea unui obiect de design. Orice culoare este frumoasa si armonioasa, atata timp cat are alaturi o alta care sa o puna in valoare.
Exista multe moduri de a combina culorile, cea mai importanta este insa proportia in care le folosim. Cele mai folosite sunt urmatoarele metode:
Alegerea diferitor nuante ale aceleiasi culori – se alege o culoare dominanta, careia i se alatura diverse tonuri, mai inchise sau mai deschise, sau nonculori. Aceasta schema asigura o ambianta placuta, armonioasa si linistita.
Culorile alaturate pe cercul cromatic – de asemenea se alege o dominanta, celelalte culori venind sa o sustina sis a o puna in valoare. Pentru o ambianta calda, se pot alege nuante de rosu, portocaliu, galben, iar pentru una rece, albastru, verde, mov.
Culorile complementare – armonia contrastelor: verde/rosu, albastru/portocaliu, violet/galben. In general, culorile complementare se alatura pentru a creea diverse accente, proportia culorilor este vitala deoarece aceste alaturari pot devin foarte usor obositoare.
Alb/negru – interioarele sau obiectele care utilizeaza doar nonculori au un farmec aparte. Bineinteles, culoarea nu trebuie sa lipseasca complet, dar sa fie prezenta doar in mici accente decorative.
Culorile nu trebuie neglijate, culorile de cele mai multe ori pot da forma unui obiect, il pot face cald, rece, drag, impersonal. Culorile trebuie alese in primul rand dupa instinct si intuitie, bineinteles schemele cromatice sunt folositoare, dar nu trebuie urmate intocmai. Lucrurile frumoase pornesc din suflet in primul rand.
Foarte frumos articol, superbe creatiiile alese spre exemplificare. Felicitari!
[…] This post was mentioned on Twitter by Color Crafter, breslo. breslo said: te invata cate ceva despre armonia culorilor: http://fb.me/EHSTJbMi […]