Dragi Breslasi,
Speram ca v-a fost de folos si ca ati citit cu totii atent manualul F64 de fotografie de produs. Daca nu l-ati downloadat inca, acum e momentul! Click aici pentru a-l downloada gratuit.
Iata saptamana aceasta un nou articol cu sfaturi foto extrem de utile, garantat sa ne faca pofta de mancare. Adrian Banu ne impartaseste in randurile de mai jos cateva dintre secretele profesiei de fotograf culinar. Regulile din acest articole se pot mula cu succes si pe alte produse handmade, deci nu va grabiti la masa pana nu-l cititi. : )
Salutare tuturor!
Numele meu este Adrian Banu, sunt un fotograf culinar profesionist şi, la invitaţia F64, am adunat pentru voi în acest articol câteva idei care să vă fie de folos atunci când vă hotărâţi să fotografiaţi produsele pe care urmează să le vindeţi în secţiunea Gastronomie de pe Breslo.
Înainte să începem, vreau să vă amintesc despre sfaturile de fotografie culinară pe care le-am publicat în acest articol de pe blogul F64 şi care s-ar putea, de asemenea, să vă intereseze: 6-sfaturi-simple pentru fotografii culinare reusite
Iată care sunt, din propria experienţă, o parte din acele mici detalii care pot face diferenţa între o fotografie culinară care vinde şi un simplu snapshot:
Folosiţi un fundal care să scoată în evidenţă preparatul prin contrast
Dacă alegeţi să realizaţi o fotografie în care toată atenţia privitorului să cadă doar pe preparatul culinar, eliminaţi din cadru elementele care ar putea distrage atenţia şi folosiţi un fundal de culoare uniformă care să contrasteze cu subiectul fotografiei voastre.
Astfel, în lipsa elementelor de recuzită, toate privirile vor fi aţintite asupra subiectului, iar cele mai mici detalii ale acestuia vor ieşi mult mai bine în evidenţă prin contrast cu fundalul uniform.
Gandiţi un setup care să “vorbească” despre preparatul vostru
Există situaţii în care, spre deosebire de cea din exemplul de mai sus, veţi dori să aduceţi în cadru elemente de recuzită care, plasate în jurul subiectului, să-l pună mai bine valoare şi să ajute la transmiterea mesajului pe care l-aţi ales pentru fotografia voastră.
În imaginea de mai sus, de exemplu, trandafirul plasat în partea stângă are rolul de a sublinia faptul că brioşele au formă de trandafir. De asemenea, poziţiile alese pentru trandafir, furculiţă şi cănuţa metalică nu sunt întâmplătoare, acestea având rolul de a direcţiona atenţia privitorului către centrul imaginii, acolo unde au fost aşezate brioşele. Panglica de mătase (aleasă în aceeaşi culoare cu cea a trandafirului, pentru a nu “incărca” prea mult imaginea) a fost şi ea aşezată în jurul brioşelor, bineînţeles tot pentru a atrage privirile asupra acestora.
Utilizaţi inteligent culorile complementare
Atunci când este posibil, aşezaţi în cadru elementele în culori complementare unele lângă celelalte – astfel se vor pune reciproc în valoare. Aşezaţi roşu lângă verde (ca în exemplul de mai sus), galben lângă violet, portocaliu lângă albastru etc. Puteţi căuta pe Google „culori complementare” pentru mai multe astfel de exemple.
Separaţi subiectul de fundal folosind o diafragmă cât mai deschisă
Alegeţi pentru fotografia culinară un obiectiv luminos, care să permită deschideri mari ale diafragmei, aşa încât să puteţi separa subiectul de fundal. Ce înseamnă asta? Subiectul (produsul vostru culinar) să fie cât mai clar în fotografie, iar detaliile fundalului şi eventual ale elementelor de recuzită să fie puţin estompate.
Nu există o valoare exactă care să funcţioneze la fel de bine în orice situaţie (sunt cazuri în care o diafragmă deschisă la f/1.4 este cea mai potrivită şi cazuri când puteţi obţine cele mai bune rezultate la f/3.5, de exemplu), aşa că va trebui să experimentaţi pentru a decide care valoare a numărului f se potriveşte mai bine într-o situaţie dată.
Optaţi pentru imagini tip close-up
Pe cât posibil, fotografiaţi produsele voastre culinare de aproape, mai ales atunci când acestea au o textură foarte fină sau detalii care sunt vizibile numai de la o distanţă mică. Nu uitaţi că o fotografie culinară reuşită trebuie să stârnească apetitul privitorului, iar imaginile close-up au tocmai acest rol.
Cele mai indicate în aceste situaţii sunt obiectivele tip macro, care vă permit să vă apropiaţi mai mult de subiect, însă puteţi obţine rezultate foarte bune şi cu obiective standard, atâta timp cât respectaţi distanţa minimă de focus.
Acestea au fost sfaturile mele pentru astăzi. Sper să vă fie de folos şi nu uitaţi că nu există situaţii identice de fotografiere; în schimb, reţeta care funcţionează cel mai bine pentru voi este cea care vă aduce rezultatele pe care le urmăriţi. Aşa că experimentaţi, experimentaţi, experimentaţi!
Pentru sedinte foto culinare si pofta de mancare ca-n copilarie, recomandam portofoliul lui Adrian Banu.
Be First to Comment