Este tot mai evident faptul că atunci când ne propunem să decoram un interior avem nevoie de obiecte cât mai originale care să fie investite atât cu proprietăţi decorative cât şi utile.
Calitatea lor originală este în primul rând redată de folosirea materialeleor diverse care pun în valoarea frumuseţea obiectului finit.
Reciclate sau naturale, materialele utilizate sunt un mijloc de expresie a dorinţei de valorificare a fiecăruia astfel încât nimic să nu se piardă ci totul să se transforme.
AnaMiuDesign îşi propune să ne ofere o viziune actuală a ceea e înseamnă obiect decorativ şi spaţiul în care urmează să fie aşezat ’’ ideea nu e neaparat de a decora un spatiu ci de a face asta cu cap si cu suflet.’’
Realizate prin tehnica papier mâchésau repuse în context prin intervenţii multiple, obiectele AnaMiuDesign sunt realizate cu imaginaţie dar şi preocupare pentru mediu, un mix perfect reuşit.
Am stat de vorbă cu artista care crează obiectele decorative şi care ne-a povestit cum a început lucrul cu materialele reciclate, cât de importante sunt ele în procesul creativ şi cum îmbină calităţile artistice cu cele eco.
”Sunt 2 lucruri majore care mi-au indreptat pasii spre aceasta pasiune si afacere cu obiecte decorative din materiale reciclate.
In primul rand mama mea intotdeauna a reciclat si ne-a invatat (pe mine si pe fratele meu) sa reciclam cat mai mult posibil. Reciclarea selectiva si creativa a devenit usor un obicei in rutina noastra, crescand radacini tot mai mari in modul nostru de a fi.
De asemenea, mama intotdeauna ne-a incurajat sa ne dezvoltam latura artistica – indiferent de ce ramificatie a domeniului am alege – asadar, printre altele, am devenit prieteni cu artele plastice (eu absolvind Universitatea de Arte si Design Cluj- Napoca).
Al doilea factor care m-a ajutat sa dezvolt acesta pasiune a fost necesitatea! :)
Cand m-am mutat cu sotul meu, ne-am dat seama ca aveam o casuta mica si cocheta dar complet goala! Aveam 2 dulapuri, 2 banchete si o canapea imprumutata!
Pentru ca dexteritatea mi-a fost intotdeauna un mare atu, solutia a fost sa ne facem tot ce avem nevoie. Deci am facut un pat, o masa, scaune, lampile, decoratiuni … toate din materiale recilate pentru ca asta aveam si ne-a fost la indemana.
De aici a inceput nebunia! Mi-am dat seama ca as munci toata ziua in acest domeniu, ca desi cele 24 de ore nu imi ajung sa fac tot ce as vrea, aceasta pasiune imi rasplateste munca si devine usor jobul meu preferat!
Materialele sunt diverse – nu am nimic prestabilit si batut in cuie (nu e garantat ca nu as folosi cuiele :)).
Cel mai mult lucrez in hartie reciclata prin diferite tehnici cum ar fi papier-mâché (tehnica pe care a fost bazata si lucrarea mea de licenta) dar imi place sa gasesc provocare si in alte materiale sau tehnici. Am reciclat de exemplu sticle, usi de dulapuri, rafturi, ate, diverse textile, diferite sisteme de prindere… cam orice imi pica in mana si ma inspira.
Materialele au un mare rol in procesul creatiei – vad diverse texturi, forme, sau produse care ma inspira si in momentul acela ma pun pe treaba sau cel putin notez totul ca sa nu uit! :)
In mod evident nu este vorba despre produsele pe care le fac pe comanda- aici sta altcumva treaba – de obicei am o discutie cu clientul in care plecam de la dorinta lui, la care se adauga viziunea mea si limitarile materiale. Asa ia nastere o schita a produsului final. De cele mai multe ori produsul finit nu se abate de la schita (cu lucruri majore) iar clientul este foarte incantat si uneori chiar placut surprins de opera de arta.
Este foarte important pentru mine ca produsele pe care le realizez sa fie in masura cat mai mare reciclate si eco friendly – pana la urma asta este provocarea mea in acest proiect.
Obiecte decorative se pot gasi oriunde, cu usurinta – ideea nu e neaparat de a decora un spatiu ci de a face asta cu cap si cu suflet.
Sunt de parere ca fiind o societatea de consum, am fost prost invatati sa ne aruncam lucrurile, indata ce gasim ceva nou care daca si luceste e clar ca ne ia ochii. Din pacate se arunca o cantitate enorma de lucruri care cu usurinta pot fi reciclate sau reconditionate. Si ce e cel mai grav din punctul meu de vedere este ca se arunca la gramada – la noi inca nu exita o cultura a reciclarii selective – nu stim inca sa ne folosim de ce avem si sa fim mai isteti din punctul acesta de vedere.
In concluzie, vreau ca produsele mele sa fie prietenoase din toate punctele de vedere – de la colorit, la utilitate, la materialele din care sunt realizate.’’
Be First to Comment