Andreea a decis ca e momentul sa se apuce serios de handmade, asa ca in iarna si-a facut cadou un Breslo Starter Kit si a lansat magazinul Creative SEA. Am rugat-o sa ne arate ce mestereste cu materialele pe care le-a primit de la Hobby Shop, si ne-a trimis acest tutorial. Spor la impletit!
***
In acest tutorial va voi prezenta cum se poate realiza o bratara in tehnica macrame, in doua culori.
Veti avea nevoie de:
– Ata cerata in doua culori. Eu prefer ata cerata de 1mm cu sectiune rotunda. Din una din culori se vor folosi 2 fire si va fi considerata culoare predominanta, din cealalta doar un fir si o vom considera culoare complementara.
– Margele – eu folosesc margele de lemn de 4mm, insa puteti folosi si margele de sticla sau plastic, chiar metal si de alte dimensiuni, cu singura mentiune ca gaura trebuie sa permita trecerea firelor alese.
– Un suport – acesta nu este obligatoriu, insa ajuta in mentinerea firelor in tensiune. Eu folosesc un dosar clip simplu.
Primul pas este masurarea atelor – o masura va fi de 8-9 ori circumferinta incheieturii. Se vor taia doua masuri dintr-o culoare si una din cealalta.
Vom incepe cu unul din snururile din culoarea predominanta. Inodati unul dintre capete si fixati-l pe suport, lasand 3-4 cm. Pentru a lucra mai usor, eu prefer sa prind firele si jos., folosind o agrafa.
Vom incepe prin a realiza un nod cu firul de culoare complementara. Pentru inceput acesta trebuie indoit de la jumatate si plasat in spatele celor 2 fire centrale.
In continuare vom realiza deci nodul de baza in tehnica macrame (numit “square knot” – nod patrat). Acesta este compus de fapt din doua noduri simple, realizate in sensuri opuse.
Pentru inceput luati firul liber din stanga si faceti o bucla, trecand pe deasupra firelor centrale.
Firul liber din dreapta va trece pe deasupra acestuia, pe dedesuptul fireflor centrale si va iesi din nou deasupra buclei. (Un alt mod in care puteti privi asta este sa creati cate o bucla cu fiecare din cele 2 fire, una pe deasupra si una pe dedesuptul firelor centrale, fiecare capat trecand prin bucla creata de celalalt fir.) Strangeti bine nodul.
Cel de al doilea nod va fi o oglindire a acestuia, realizat incepand cu firul din dreapta.
Acesta este nodul patrat.
Realizati inca un astfel de nod folosind firul al doilea al culorii principale.
Aceasta actiune am facut-o pentru a adauga restul firelor, fara a mai fi necesara realizarea unui nod inestetic.
Din acest moment incepe procesul propriu zis al constructiei bratarii:
Realizati inca un nod cu firul de culoare secundara, folosind aceleasi fire centrale.
Desfaceti firele centrale (daca le-ati prins de suprafata de lucru). In acest moment vor exista doua centre separate, reprezentate din cele doua fire de culoare secundara.
Eu le prind separat de suprafata de lucru, putin despartite.
Se vor realiza acum doua noduri in paralel folosind drept fire principale culoarea primara si ca baza cele doua fire contrastante. Eu prefer sa realizez aceste doua noduri in sensuri opuse (unul il incep folosind firul din stanga, celalalt folosind firul din dreapta) pentru simetrie:
In continuare vom realiza doua noduri pe primele fire centrale, apoi vom insira cate o margea pe fiecare dintre firele de culaore primara aflate la extremitati.
Pasii acestia se vor repeta pana se ajunge aproape la lungimea dorita a bratarii.
La sfarsit realizati pe firele centrale un nod folosind culoarea de contrast, unul folosind firele primare de la extremitati si inca unul folosind culoarea de contrast.
Lasati 3-4 cm din firele centrale si realizati un nod.
Pentru a ma asigura ca nodurile nu se vor desface, eu pun putin adeziv pe capetele firelor, inainte de a taia.
Pentru realizarea unei inchizatori mobile, rulam bratara, aducand capetele libere unul deasupra celuilalt. Folosind unul dintre capetele ramase din culoarea contrastanta se realizeaza o forma de U cu unul din capate un pic mai mare decat dorim inchizatoarea si se plaseaza deasupra firelor libere ale bratarii. Se prinde capatul mai lung, si se incepe infasurarea in jurul tuturor firelor, in directia buclei, incepand de la capatul scurt. Se vor realiza astfel 6-7 spirale sau cate considerati necesare. La sfarsit treceti capatul lung prin bucla si strangeti-o pe aceasta tragand de capatul scurt:
Felicitari, bratara este gata!
***
Creative SEA si Hobby Shop va ureaza o zi creativa!
E foarte frumoasa bratara! Poate incerc si eu sa fac una. :D Multumesc pentru tutorial! :D
Am o gramada de bratarele de genu asta sunt super. Multumim pentru tutorial cred ca o sa imi fac si eu una!!
Foarte simpatica bratara!Multumim pentru idee !
Va multumesc mult! Nu sunt greu de facut si sunt foarte de efect (plus ca sunt usor de personalizat :D ).