Diana si-a luat in iarna un Breslo Starter Kit cu fire de impletit de la Krista Design, dar deocamdata impleteste doar colaci cu lapte. :) Noi ne bucuram si asteptam linistiti sa ii vedem noile creatii, in timp ce rontaim un colt dulce de paine. Iata si reteta pe care ne-a trimis-o:
***
Cand spun “paine de casa” sunt doua lucruri ce-mi vin prima data in minte. Primul este « copilarie », iar al doilea este « prima mea experienta culinara ».
Legat de acele vremuri imi amintesc ca la varsta de 9 sau 10 ani (adica in urma cu vreo 15 ani) am facut prima mea paine. Imi placea sa o impresionez pe mama ca atunci cand se intorcea de la servici sa gaseasca in bucatarie un lighean plin cu gogosi sau fel de fel de alte preparaturi din aluat de paine precum turtele, colacei sau « porumbei moldovenesti»…
A fost o perioada plina de experimentari culinare din cele mai diverse , unele reusite si pastrate cu succes pana astazi, altele mai degraba comice, intrand in categoria « asa nu ». As putea sa va povestesc multe despre asta, e o perioada de care ma leaga multe amintiri placute, insa in caz ca doriti sa le auziti, va voi vorbi pe viitor despre ele ! :)
Pana atunci va propun sa trecem la treaba, si sa incepem cu a face cel mai de baza, simplu, gustos si hranitor produs de care ne bucuram la toate mesele noastre: painea!
Nimic nu e mai simplu si mai bun decat painea de casa, mai ales ca nu e nevoie decat de cateva ingrediente basic naturale si iti ia la timpul de pregatire undeva la doar 10-20 minute sa o faci (si asta folosindu-te doar de doua maini, un lighean si un cuptor).
Si ce placere cand o vezi rumena, crescuta plina de voluptate si fierbinte, proaspat iesita din cuptor…
Dar pana atunci, reteta ! :D
Pentru aluatul de paine de casa cu lapte va trebuie asa :
800g. faina
6 linguri iaurt
100 ml. ulei
40 g. unt
450 ml. lapte caldut
sare
25 g. drojdie
o lingurita zahar
un galbenus de ou
susan, mac, chimen
Pentru aluatul « basic » de paine e suficient doar faina, sare, drojdie si apa ! Eu am mai inovat un pic reteta in ceea ce priveste ingredientele, dar procedura e la fel de simpla :
1. Puneti intr-o cescuta drojdia cu zaharul si amestecati-le cu dosul unei lingurite pana se lichefiaza.
2. Intr-un lighean incapator, puneti faina si faceti-i o adancitura in mijloc. Adaugati in acea adancitura iaurtul, untul taiat bucatele (ambele la temperatura camerei), laptele caldut, uleiul, sarea (cam jumate de lingurita), iar la final drojdia lichefiata.
3. Amestecati toate aceste ingrediente din adancitura, astfel incat sa se creeze o compozitie omogena. Aduceti apoi usor faina de pe margini in interior, si pe masura ce faceti asta si incepe sa se intareasca compozitia, incepeti framantatul cu ambele maini, ingloband toata faina de pe margini.
O mai intoarceti cu susul in jos din cand in cand, mai puteti adauga putina faina in caz ca e prea moale..
La final trebuie sa iasa o compozitie omogena, care sa nu se lipeasca pe maini si nici pe peretii vasului, care sa fie potrivit de tare astfel incat sa fie usor manevrabila. La final, dupa framantare pot aparea basicute in aluat – e semn bun si anunta ca painea va iesi pufoasa si gustoasa ! ;)
Toata operatiunea asta dureaza in jur de 10-15 minute.
*(Pentru incepatorii care nu stiu termenul de a framanta : se folosesc pumnii pentru a indesa in aluat, timp in care se mai intoarce aluatul pe o parte si pe alta si se aduce de pe margini in interior, astfel incat sa se creeze o compozitie omogena si potrivit de tare).
4. Dupa ce ati terminat cu framantatul, acoperiti aluatul cu un prosop curat de bucatarie si lasati-l la crescut in bucataria calduroasa pana ce isi va dubla sau chiar tripla volumul. Dureaza cam 30-40 minute. (PASUL 1)*
*Din acest aluat puteti face fie doua paini, fie, cum am preferat eu, o paine si ceva colacei in stil taranesc
5. In timp ce creste aluatul, pentru paine ungeti o tava de chec cu unt si presarati putina faina pe margini, iar pentru colacei, acoperiti o tava de aragaz cu hartie de copt.
6. Dupa ce aluatul a crescut, impartiti-l in doua parti egale : una o veti folosi pentru paine, iar cealalta pentru colacei. Cea pentru paine o modelati astfel incat sa arate frumos si sa incapa in tava de chec unsa in prealabil. Cea pentru colacei o veti imparti in sase bucati (PASUL 2)*, iar fiecare bucata in doua parti pe care le suciti formand doua fasii alungite (PASUL 3)*. Cele doua bucati alungite le rasuciti dupa cum aratat in poza cu PASUL 4, si le prindeti capetele. Astfel vor iesi sase colacei. Ii asezati apoi in tava de aragaz (PASUL 5)*.
7. Cu galbenusul ungeti apoi atat painea, cat si colaceii. Apoi presarati deasupra lor topping-ul preferat : mac, susan sau chimen (PASUL 6)*.
*Ii puteti lasa si fara topping. Si puteti folosi si oul intreg pentru uns – folosind doar galbenusul insa, bucatele vor arata mai rumene si astfel mai aspectuoase. J
8. Bagati la cuptorul incalzit in prealabil la temperatura de 180-200 grade, timp de 50-60 minute, pana se rumena toate frumos.
La final, le scoateti din cuptor. Painea o acoperiti imediat cu un prosop curat si o lasati asa o vreme pana se mai raceste. Va recomand sa nu o taiati cand e fierbinte. Colaceii sunt cei mai buni cand sunt calzi, proaspat iesiti din cuptor, si mai ales la o cana de lapte proaspat integral.
E o reteta simpla, gustoasa si sanatoasa si sunt convinsa ca odata incercata veti renunta la « painile-bureti » artificiale din comert!
Fireste, are adaptari personale in stilul caracteristic, insa sunt menite doar sa potenteze savoarea ei, nu sa o faca mai dificila de creat!
P.S. : iubitul meu a spus ca painea asta cu lapte parca e cozonac. El e dragut de felul lui, insa in orice caz merita sa o incercati, chiar daca doar in varianta « basic » in caz ca nu aveti de toate prin casa ! ;)
E delicioasa ! J
***
Diana’s Delicious Art si Krista Design va ureaza o saptamana plina de rasfat!
Ce inceput de zi frumos si delicios! :D
Iti multumesc mult pentru surpriza si pentru introducere, Monica! Revazand pozele si articolul mi s-a facut asa o pofta sa mai prepar inca o data colaceii acestia rumeni si pufosi… yammy.. :D
Dintr-o data, mi s-a facut foame. Si pofta :). Arata foarte bine si cred ca au un gust nemaipomenit. Trebuie neaparat sa incerc reteta! Felicitari Diana!
Arata super, am sa incerc si eu! Baiatul meu ma pune mereu sa-i iau covrigi din comert….mai bine asa – covrigi de casa! :)
:D Va multumesc mult de tot pentru aprecieri si ma bucur mult ca va place!! :D
Adaug faptul am facut aici colacei.. covrigii sunt un pic diferiti ca si consistenta si probabil si compozitie..
Acestia sunt colacei din paine, asa cum se faceau pe vremuri de catre bunicile noastre (doar ca ele le faceau in vatra, iar noi ii facem in cuptor:D)
painea de casa e foarte gustoasa. si au am inceput de ceva vreme sa coc paine acasa pt. ca m-am saturat de amelioratorii si aerul din painea din comert. n-am incercat pana acum reteta asta dar nu stau mult pe ganduri. o sa o probez. cu siguranta va fi buna.
intrebare de incepatoare: le pui de-o data la copt? ca ma gandesc ca poate nu e ok ca unul dintre aluaturi sa “astepte” prea mult. Arata foarte bine si as vrea si eu sa incerc!
:) Ma bucur, Karmina! :)
Iti doresc mult succes si pofta buna pentru cand va fi gata! ;)
marincam, sincer nu mai retin exact cum am procedat cu coptul.
In principal colaceii ar avea nevoie de mai putin timp sa stea la copt decat painea, deci ai putea sa ii pui pe ei inainte pentru orice eventualitate, iar painea sa o mai lasi la crescut in tava cat timp stau colaceii in cuptor.
Aluatul de paine nu e pretentios, deci poti deschide cuptorul intre timp sa vezi daca sunt gata, iar dupa ce sunt gata colaceii, sa pui si tava cu painea (asta daca vrei sa faci o tura de paine si una de colacei).
In cazul meu, e posibil sa le fi pus si pe amandoua deodata (painea pe randul doi, iar tava de aragaz cu colaceii deasupra ei), insa nu mai retin foarte bine, si pentru orice eventualitate, e in regula sa pui painea dupa ce sunt gata colacii. E chiar indicat sa mai creasca si in tava inainte de a fi pusa la cuptor! ;)
Oricum, voi mai face si eu inca o data paine si colacei dupa reteta asta saptamana viitoare, si in caz ca doriti voi reveni cu detalii! :)