În ultimii ani jocurile video au devenit ceva comun. Fete, băieți, părinți și bunici, cu toții se joacă! :D Și oricine se joacă, are de obicei o tabără preferată, iar această tabără are un banner, pe care jucătorul l-ar purta cu drag sau măcar și l-ar pune undeva pe birou sau pe perete. :D
O să vă arăt astăzi metoda prin care eu obțin din lut polimeric steaguri cu aspect cât de cât realistic.
Materiale: lut polimeric FIMO Classic și FIMO Soft. Acrilice pentru pictat și lac pentru protecție Darwi satinat. Opțional: zale.
Unelte: roller, cutter, pensule subțiri pentru pictat, pensulă pentru lăcuit. Opționale: mașină de întins, ac.
Pași:
(Pozele sunt mai mari decât se văd în tutorial. Deschideți-le separat pentru a le vedea mai bine.)
Modelarea
1. Culoarea. Alegeți un lut polimeric apropiat de culoarea vopselei pe care o veți folosi. Amestecați culorile între ele, pentru a obține o culoare cât mai bună. Eu am amestecat mov cu albastru și alb, pentru a obține un fel de indigo. Mi-a ieșit tot mai mult mov :P, dar e mai bine decât alb sau o culoare întâmplătoare. Dacă nu aveți lut colorat, alegeți negru pentru steagurile închise la culoare și alb pentru cele deschise la culoare.
Din experiență, am ajuns la concluzia că cel mai bine e ca lutul polimeric să aibă o culoare apropiată de culoarea finală a steagului. Oricât de bun ar fi lacul de protecție, în timp, pe marginile obiectelor (mai ales dacă marginile sunt subțiri și obiectele respective sunt purtate des) vopseaua se va lua. Dacă pictăm pe o culoare total diferită, s-ar putea să se vadă urat. Dacă pictăm pe o culoare apropiată, nici nu se va observa. ;)
2. Cu un roller (sau mașina de întins) obțineți o fâșie de lut cu grosime uniformă de 1-2 mm.
3. Cu un cutter tăiați dreptunghiuri. Dacă faceți cercei, aveți grijă să fie egale.
4. Sunt trei feluri în care steagul poate arăta la sfârșit: nou, uzat, rupt.
Pentru un steag nou, lăsați marginile cu aspect finisat.
Pentru un steag uzat stricați un pic marginea de jos. Dacă aveți mașină de întins, o poate face ea pentru voi, marginile lutului căpătând oricum un aspect de material uzat atunci când e trecut prin mașină.
Pentru un steag rupt… rupeți steagul așa cum vă place, cu ajutorul unui cutter de orice formă. :P Dacă steagul e mic, nu exagerați (s-ar putea să o luați de la capăt :P).
5. Sunt mai multe feluri prin care steagurile pot fi prinse ca și pandantive sau cercei. Nu recomand să le faceți o gaură în mijloc, pentru că e greu de nimerit punctul exact și riscați ca steagurile să nu stea drepte. Cel mai bine e să fie prinse de colțurile de sus, fie găurind aceste colțuri, fie atașându-le zale înainte să fie coapte.
Zalele se atașează în felul următor: se lungesc colțurile un pic, se bagă prin zale (având grijă să acoperim deschizătura zalei în lut) și se lipesc de spatele steagului.
6. Cutele.
Cutele le veți face cu degetele. Puneți un deget la centrul dreptunghiului și modelați cuta după el. Faceți asta de 2-3 ori pe lungimea steagului, începând de jos. S-ar putea să vă fie mai ușor să faceți mai întâi cutele și apoi sistemele de prindere. Experimentați și decideți.
7. Coacem.
Pictarea
8. Un steag are de obicei elemente care se pot împărți în 3 și se vor picta în următoarea ordine: culoarea de fundal, elemente secundare, simbol principal. Simbolul principal se va picta ultimul pentru a ne asigura că iese curat, fiind cel mai important.
9. La desenele mai complicate se face schiță cu creionul mai întâi.
10. E bine ca după fiecare parte să se lase vopseaua să se usuce.
Lăcuirea
11. Lăcuirea se face numai după ce vopseaua s-a uscat complet, altfel există riscul de mânjire a picturii, mai ales dacă are multe elemente.
Am făcut acest tutorial pentru că mi-a fost cerut de câțiva alti artizani. :) Dacă doriți să fac un tutorial anume (indiferent dacă eu am mai făcut obiectul cu pricina sau nu), spuneți în comentarii. La fel și dacă aveți întrebări sau sugestii. ;)
Spor și inspirație! :D
[[[REMBRANDT]]]
Be First to Comment