Într-un mic atelier aflat în centrul Bucureştiului, într-o mansardă pe strada Blanduziei, doi tineri artizani – Ana Tecu şi Alex Bitu, meşteresc de zor la diferite creaturi reale sau imaginare. Așa începe povestea și aceasta este echipa care alcătuiește micile creaturi dintr-o arcă modernă, denumită ARCA toys.
Umblam hai-hui după jucării cu farmec, fără copyright american, făcute din cârpe și ațe, cu spirit ludic și ochi de copil și am dat peste ARCA. Eram curioasă cine a creat iepurașii și mai multe despre nou-apăruții artizani din peisajul Breslo. Mi-au răspuns prompt și cu entuziasm.
Despre ce este vorba la ARCAtoys?
echipa ARCA: În atelierul nostru iau naştere jucării lucrate cu pasiune. Credem că jocul nu are vârstă, acesta fiind motivul principal pentru care tot ceea ce urcă pe Arcă nu este destinat exclusiv copiilor, ci oricărui om care nu a pierdut spiritul ludic.
Deşi suntem începători într-ale handmade-ului, lucrăm cu entuziasm, dorindu-ne să mărim gaşca de necuvântătoare care a pornit în aventură pe Arca noastră!”
Și dacă iepurașii au fost primii la ARCA, cine urmează să mai apară?
echipa ARCA: Am început mai mult sau mai puţin întâmplător cu iepuraşii, dar Arca se umple încet-încet cu elefanţi, cocostarci, ţestoase, gâscani, caţeluşi, bufniţe interlope/pinguini mascaţi si broscuţe cu 2 feţe! Iar acesta este doar începutul, pentru că în mica mansardă, stând mereu cu capul în nori, imaginaţia prinde forme nebănuite.
R.F. În primul rând, din ce sunt făcuți iepurașii?
echipa ARCA: Atât iepuraşii, cât şi toate celelalte jucării, sunt lucraţi manual de noi, din material textil, cu umplutură naturală (lână de obicei). De cele mai multe ori folosim materiale reutilizate, uneori din şifonierul bunicii, uneori din sifonierele noastre, haine pe care nu le mai folosim si pe care le utilizam creativ, pentru producerea de jucarii. Cămăşi, rochii, fuste, pantaloni: toate au aceiaşi soartă. Căutăm de zor cele mai frumoase materiale prin dulapuri uitate, poduri ascunse şi garderobe învechite!
Încep să înțeleg de ce se numesc eco-friendly- îmi puteți da mai multe detalii?
echipa ARCA: Sintagma ‘eco-friendly’ este asociată jucăriilor noastre întrucât folosim doar materiale naturale (bumbac, lână, in etc). Evităm folosirea materialelor sintetice sau a celor vopsite cu coloranţi artificiali pentru ca jucăriile produse de noi să fie pretabile pentru “gusturile” copiilor care ronţăie tot, şi pe care dorim astfel să îi protejăm.
Din activitatea noastră nu rezultă deşeuri sau resturi pe care să le aruncăm, totul fiind recuperabil şi reutilizabil. Întregul concept se sprijină chiar pe ideea de folosire a lucrurilor care altfel ar fi aruncate sau abandonate.
Aşadar suntem eco-friendly nu numai pentru că avem un impact minimal asupra mediului, ci şi pentru că încurajăm consumatorii să se orienteze spre produse echitabile din punct de vedere al raportului producţie/cost/mediu.
Detaliați-mi puțin concepția ARCAtoys despre a fi eco.
echipa ARCA: Întregul nostru concept de creaţie este eco- friendly, deoarece ne dorim ca activitatea de pe Arca să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului. Atitudinea noastră este una de recuperare şi reutilizare a tuturor materialelor folosite, precum şi de eficientizare a proceselor creative. În producerea efectivă a jucăriilor încercăm să reciclăm diferite materiale care altfel ar solicita inutil mediul.
Ce planuri de viitor mai aveți?
echipa ARCA: Arca este la început de drum, dar are un chef nebun de joacă şi vă pregăteşte multe surprize. În curând vom posta în magazinul virtual mai multe animăluţe mesteşugite de echipa ARCAtoys şi vă vom ţine la curent cu noile apariţii pe Facebook şi pe blog.
Totodată sperăm să ne întâlnim la târgurile de profil cât mai curând.
Be First to Comment