Rășina pare puțin intimidantă la început, când nu prea știi cum se lucrează cu ea, cum se comportă, etc.
Ca să aruncăm mitul în aer, astăzi vom face împreună inele cu rășină și flori presate – am văzut că sunt preferatele voastre.
Să ne dotăm cu :
– floricele presate
– vopsea acrilică
– rășină + întăritor
– vas de plastic, linguriță și spatulă pentru amestecare și turnare
Pasul 1 : acoperim bazele de inel în culorile dorite [sau disponibile – cazul meu :)]. Nu am mai făcut până acum inele de acest tip, însă din experiențele anterioare, știu că florile presate sunt foarte ușoare și se ridică la suprafață. Ca să nu stau cu scobitoarea să le tot împing în jos până se întărește rășina, și cum nici nu vreau să fac două turnări…eu am presat floricelele imediat,fără să aștept să se usuce vopseaua. Dacă doriți ca vopseaua să fie uscată complet, puteți folosi puțin adeziv să fixați florile. Una din baze fiind doar cu platou, am folosit o floricică de liliac cu 5 petale [ era prea frumoasă ca să renunț la ea] și i-am decupat puțin petalele, ca să fie perfect suprapusă peste bază.
Am experimentat acum puțin și cu aplicarea unui strat de lac – pe floarea de liliac. După cum se va observa la final, la contactul cu rășina s-a produs o ușoară schimbare de culoare la ambele inele.
Pasul 2 : preparăm rășina – ca să facem o cantitate mică de rășină [în cazul în care nu avem mai multe proiecte simultan], eu vă recomand să folosiți o linguriță de plastic pentru dozare, în locul vaselor micuțe și gradate din plastic cu care rășina vine la pachet. O linguriță de întăritor + 2 lingurițe de rășină se amestecă încet, pentru evitarea formării bulelor de aer, aproximativ 2-3 minute. De regulă, pe instrucțiuni scrie să amestecăm cele două componente 2 minute, să le transferăm în alt recipient și să le mai amestecăm încă 2 minute. Desigur, eu sar acest pas, că nu stau bine la capitolul răbdare, însă pentru primele dăți, nu vă recomand să îmi urmați exemplul.
Pasul 3 : turnarea rășinii – fixați întâi inelele cu puțină plastilină, sau în tăieturi într-o bucată de burete, sau orice altă soluție de fixare vă este la îndemână. Obligatoriu, platourile inelelor trebuie să fie perfect orizontale, orice înclinare putând duce la o distribuție neuniformă a rășinii. Luați cu lingurița puțină rășină, și o turnați cu grijă, în centrul inelului. Aici trebuie să fiți atente la cantitate, o picătură în plus poate duce la revărsarea rășinii peste margini. Cu timpul o să știți exact cât, deși e destul de ușor de intuit de la primele turnări. Orientativ, am numărat cam 5 picături. Cu o scobitoare de lemn înțepați eventualele bule de aer formate.
Pentru a evita praful, recomand acoperirea proiectelor – eu m-am trezit de multe ori cu firicele de praf pe rășină. Sunt foarte vizibile, și ireparabile.
Pasul 4 : curățenia – ștergeți ustensilele folosite cu șervețele de hârtie, cât se poate de bine, și apoi spălați-le cu apă caldă și săpun. Tot din propria experiență vă spun că sarind pasul cu șervețelele, vă veți trezi cu stropi de rășină întărită pe chiuvetă, și veți da vina pe altcineva, până vă veți prinde care este cauza :).
Rășina se întărește în aproximativ 24 de ore, dar pentru siguranță și pentru a nu risca să lăsați amprente la manipulare, eu recomand să nu le atingeți înr-un interval de 48 de ore.
Iată și rezultatul:
Vai cat de frumos! Si pare super simplu. Cand vii sa-mi faci vreo 5 inele? :)))
Multumesc pentru acest articol foarte interesant. Am lucrat si eu putin cu rasina si m-am lovit de cateva probleme (rasina scursa, suprafetele care nu erau orizontale), dar acum le-am vazut si rezolvarea :)
un tutorial binevenit :)
Sunt incantata de acest tutorial. Probabil ca am sa ma apuc sa culeg si sa presez flori :)
foarte interesant..n-am fixat inca floricele in rasina, doar diverse chestii de metal fixate in rasina sau printuri pe care le-am glazurat. pt glazura (adica strat subtire..de 1-2 mm) am descoperit si lacul de la maimeri (Vernis Acrilic Vetrificant Maimeri Idea) care este f calitativ…simplu de folosit si rezultat foarte bun (se picura cu pensula si are o vascozitate perfecta…se ‘aseaza’ bine in baza de cabochon si dupa uscare arata f bine) …scuze ca am fost oarecum pe langa subiect :)
multumim! chiar eram curioasa de un tutorial atat de explicit inainte de a incerca… sa fac propriile greseli :D
Multumeeeeesc! :D Sper sa-mi iau si eu in curand rasina, iar acest tutorial cred ca m-a scutit de multe incercari si greseli. :P
Multumesc din inima pentru tutorial….imi doream de mult sa lucrez cu rasina.acum sa vedem de unde o si achizitionez.un tutorial extrem de complet .
pus la bookmarks:) trebuie sa incerc. se pot pune si flori proaspete sau numai cele uscate? am citit undeva ca daca sunt proaspat culese fac nu stiu ce reactie chimica in contact cu rasina. e adevarat?
nu stiu ce sa zic, ipi, nu am incercat. dar uite ca data viitoare cand mai torn rasina, pun o frunza de leustean sa vedem ce se intampla :)
nu stiu ce reactie are loc, dar am turnat eu rasina peste plante proaspete si intr-adevar isi schimba culoarea, dar nu arata rau.
Foarte intresant si instructiv. Intrebarea mea este mai pragmatica : de unde pot sa imi cumpar rasina?
Foarte interesant si bine realizat!:) Ma gandeam si eu sa incerc sa fac diferite bijuterii cu rasina, dar nu stiu de unde sa o cumpar… M-ati putea ajuta? :D
there you go :) – http://www.breslo.ro/Forum/rasina-incolora_topic_806
Multumesc! :D
iti multumim muuulttt pt articol !!!! m-am regasit mult in faza cu rabdarea si chiuveta cu pete;)))
suuuuper..:)
Am si eu o intrebare. Cum se pot face bijuterii din rasina care sa aiba forma aceasta rotunda, ca de bila, cum este in imaginea aceasta:
http://www.breslo.ro/Product/Make-a-wish_1052203
Sunt foarte frumoase! De unde cumperi materialele pe care le folosesti? (bazele de inel)?