Când vine vorba de plastic, majoritatea dintre noi suntem cuprinşi de frisoane. Imagini cu deşeuri aruncate în mijlocul naturii, PET uri şi pungi de plastic lăsate pe marginea drumurilor de trecători absolut indiferenţi la mesaje de genul “protejaţi natura”, poate chiar revoltaţi cum de li s-ar impune lor un astfel de comportament acolo unde pot face orice doresc.
Deşi campaniile de sensibilizare s-au mai înmulţit sau cel puţin revin periodic în mass media, nu par să îşi atingă scopul. Căci ele nu sunt create pentru cei care au déjà dezvoltat simţul responsabilităţii ci sunt adresate celor care în principu ar trebui să îşi schimbe atitudinea.
Din fericire există printre noi adevăraţi artişti ai reciclării, cei care vad în sticlele de plastic inepuizabile resurse pentru a-şi exersa imaginaţia. Pentru ei orice bucăţică de plastic care le trece pe sub priviri devine un posibil obiect inedit sau accesoriu care să redea acestui material o anumită simpatie din partea noastră, şi uneori chiar mai mult, să devină admirat şi dorit fără prejudecăţi.
pixierust este un astfel de artist. Reciclează cu pasiune PET uri din care realizează elemente ce compun accesorii contemporane. Cu o arhitectură modernă alcătuită dintr-un joc ludic de transparenţe fine construite în straturi atent suprapuse, accesoriile pixierust rescriu traseul pe care îl ia în mod obişnuit materialul plastic dar şi alte materiale pe care le reciclează şi despre care ne vorbeşte mai departe.
cercei din hartie si PET Blue Spring
Cum a apărut dorinţa de a realiza accesorii din materiale reciclate?
Ideea de a refolosi orice o am de când eram mică- atunci ii făceam mamei mele brățări din piulițe și ață de tricotat. Între timp am crescut (cu Discovery Channel si Animal Planet) și dragostea pentru natură a devenit ceva firesc pentru mine.
Când m-am apucat de făcut “chestiuțe” foloseam materiale obișnuite și pe de-o parte îmi plăceau enorm bijuteriile create, pe de altă parte simțeam că ar trebui să aibă mai mult decât doar un scop estetic. Și atunci mi-am dat seama că dacă reușesc să combin “spiritul eco” și designul o să simt că fac ceva care chiar spune ceva despre mine.
Sunt aproape 3 ani deja de când am început să reutilizez materiale pentru bijuteriile mele, și sunt la fel de entuziasmată ca la început.
brosa din materiale reciclate Green Lake
Care sunt calităţile acestor materiale pe care încerci să le puni în valoare?
În primul rând îmi pare important faptul că toate creațiile mele conțin câte ceva… care a fost altceva :) indiferent că e vorba despre ață dintr-o bluză tricotată mai veche care a devenit poșetă, sau despre o cameră de bicicletă care acum este o broșă.
Sticlele PET sunt o mare feblețe a mea când vine vorba de bijuterii pentru că sunt colorate și diverse, dar mai ales pentru că bijuteriile create din ele sunt foarte, foarte ușoare- la fel ca cele din hârtie din reviste, de altfel.
Pe lângă asta, mie nu îmi face plăcere să creez ceva fragil, ceva ce știu că nu o să reziste. Și atunci materialele alternative mă ajută enorm: plasticul este evident foarte rezistent, mărgelele din hârtie pot să le lăcuiesc și rezistă și la ploaie… iar despre lanțul de bicicletă ce să mai zic!
cercei Wet Chocolate
cercei disco mushrooms
Caracteristicile eco ale creaţiilor tale sunt importante pentru tine? De ce?
Principala caracteristică a magazinului PixieRust este faptul că folosesc materiale reciclate.
Mă bucur enorm că m-am profilat pe așa ceva, pentru că într-un fel mă simt utilă când reușesc să creez cercei sau brățări din obiecte care de obicei sunt folosite o dată și apoi aruncate.
În concluzie: da, e foarte important pentru mine să fac ceva măcar cât de cît ecologic, pentru că a avea o pasiune care simţi că face un bine este maaaare lucru :)
cercei cu picaturi
brosa din materiale reciclate I Can See Right Through You
foarte frumos! am incercat si eu sa reciclez si bijuteriile rezultate mi se par la fel de frumoase ca toate celelalte!
:)
Admir munca de genul asta! Sa faci ceva asa frumos din ceva bun de aruncat nu-i de ici de colo. :D Bravo!
Multumesc frumos! :)