Deşi în domeniul handmade cele mai răsfăţate şi prezente animale sunt pisicile, aruncam un con de umbră asupra lor deocamdată (sunt sigură că vor rămâne la fel de suveran-indiferente şi dacă ar fi fost un articol despre ele). Deoarece contextul e prielnic, m-am gândit ca astăzi să ne “iepurim” puţin. Animale urecheate şi pufoase, cu reputaţie în proliferarea cu ardoare a speciei, iepurii trec prin cea mai activă şi expusă public perioadă din an: Paştile. Copii şi adulţi, deopotrivă, aşteaptă cu nerăbdare ca iepuraşul să “se ouă” ceva frumos şi bun în cuibul pregătit cu grijă. Sau cel puţin eu aşa fac :).
Totuşi, de unde plasarea iepuraşilor lângă coşul cu ouă roşii? Originea tradiţiei iepuraşului de Paşte s-ar regăsi undeva în Germania pre-creştină a secolului 13, de la Zeiţa teutonă a primăverii şi fertilităţii, Eostre (Ostara/Istar/Eastre). Aceasta era sărbătorită la echinocţiul de primăvară şi simbolul ei pământean era iepurele, datorită reputaţiei sus-menţionate. Există şi o legendă, conform căreia zeiţa Eostre a găsit într-o iarnă, pe câmp, o pasăre rănită. Vrând s-o salveze de la moarte, a transformat-o într-o iepuroaică, căreia i-a lăsat însă capacitatea de a face ouă. În semn de recunoştinţă, iepuroaica îşi decora ouăle şi i le dăruia zeiţei. Şi de aici tradiţia iepuraşului de Paşte care aduce cadouri şi bunătăţi copiilor (şi adulţilor, să fim bine înţeleşi!) la venirea primăverii, acest ritual păgân contopindu-se, în timp, cu sărbătoarea creştină a Învierii Domnului.
Dacă fremătaţi de nerăbdare să-i scrieţi iepuraşului (cu mâna formată şi cu inspiraţie rămasă de la Crăciun), aflaţi că acesta are şi o adresă, în Ostereistedt, în Saxonia Inferioară, Germania. Acolo, iepuroiul maro Hanni Hase asteaptă şi răspunde scrisorilor voastre.
Pe plaiuri mioritice, iepuraşul de Paşte…
– are un loc de cinste lângă ouă, pui de găină şi alte accesorii primăvăratice:
– îşi face loc în cuibar, lângă suratele ouătoare:
– merge la plimbare/piaţă/excursii/bibliotecă:
– se aranjează pentru ieşiri în oraş:
– primeşte prăjituri cu morcovi de la fani:
– doarme roz:
– face portrete de familie cu pui de bostan:
– transportă bomboane pentru copii cuminţi şi veseli:
– mănâncă morcovi cât el de mari:
– priveşte lumea de pe un rever:
În rest, ca simbol al reînnoirii, reînvierii naturii, al primăverii şi al unei noi vieţi, iepuraşul de Paşte (se) reciclează:
Robert Bradford via Smudgetikka
… şi se manâncă :)
Sărbători fericite şi iepure bogat şi inspirat!
Ptr cei care ”au uitat” sau nu vor sa-si aduca aminte sarbatorim Sf Pasti sau Invierea Domnului. Nu sarbatorim iepuri, gaini, innoirea naturii sau altele pe care oamenii vicleni si abili incearca sa le promoveze pentru a denatura atentia de la Adevaratul motiv de Sarbatoare… Unde se pomeneste de Hristos Cel rastignit si inviat in tot articolul acesta? Ptr ca am vazut cateva icoane si lucrari care au ca tema Sf Pasti si s-ar fi potrivit mai bine. Chiar vrem sa-I furam toata slava Lui Hristos de la toate Sf Sarbatori? Nu-I mai lasam nimic? Daca de Nasterea Sa Il inlocuim cu un nene in rosu acum de Sf Sale patimiri ptr omenire Il inlocuim cu un iepure importat de la americani…
Cumva nu reusesc sa vad cum icoanele s-ar fi potrivit mai bine unui articol intitulat “Iepurasul de Paste”. Probabil la fel de bine cum s-ar fi potrivit iepurii unui articol intitulat “Icoane”.