9 Comments

  1. Giginele said:

    Foarte frumos si interesant articolul :)
    Multumim

    April 10, 2012
    Reply
  2. Ipipura said:

    multumesc mult:)
    si o intrebare: cum stii daca doua culori una langa alta sunt in armonie? dupa ce legi te ghidezi?

    April 10, 2012
    Reply
  3. Giginele said:

    Pai in primul rand dupa ROGVAIV-ul invatat in clasele primare :) De-acolo pornesc.
    Apoi am cateva “roti” de culoare de genul acesteia http://farm5.staticflickr.com/4095/4871453491_522e7acd7c_z.jpg unde ma uit sa vad ce si cum.
    Combinatiile sunt multe. De cate 2,3,4 culori diferite, complementare sau adiacente.
    Evident poti mereu pune una peste alta sa vezi daca merg.
    Mai este si varianta “natura”. Adica mereu natura pune impreuna culorile care merg. E indeajuns sa privim flori, copaci, mare, nisip, padurea etc :)

    Si nu in ultimul rand mai este “ochiul pentru culoare”. Un fel de talent nativ. Personal nu il detin dar am prietene artisti handmade care pot face combinatii spectaculoase de culori fara sa consulte nicio paleta :)

    April 10, 2012
    Reply
  4. F util articolul, am aflat lucruri noi. Recunosc ca deseori alegerea culorilor pt un nou model imi ia cel mai mult pt ca deja am incercat multe combinatii si imi doresc mereu ceva diferit. (luand in considerare ca nuantele de hartie pe care le gasim la noi sunt destul de limitate si ca , dupa ce lacuiesc produsele, culoarea se schimba intr-una care de multe ori ma dezamageste). Deci sa inteleg ca nu trebuie alaturate culorile complementare?

    April 10, 2012
    Reply
  5. blanitza said:

    Foarte bun si bine construit articol, plin de informatii utile noua, si tuturor, de-altfel. Daca lumea ar sti mai multe despre culori si imbinarea lor fericita, sigur am trai intr-un loc mai frumos… In ceea ce ma priveste, cam fug de combinatiile traditionale si super-uzitate, asadar nu-mi ramane decat sa am norocul sa-mi pice in fata ochilor ele, culorile, combinandu-se de la sine. Cand se intampla aceasta magie, atunci ma si apuc de treaba, ca altfel ideea dispare. In consecinta, masa mea niciodata nu-i ordonata si “frumoasa”, ca sa zic asa, le cam tin de-a valma, da-ntr-un scop nobil..:))

    April 10, 2012
    Reply
  6. Ipipura said:

    @Giginele:
    Cel mai bun exercitiu care se poate face e sa privim lucrari ale designerilor de moda si sa le studiem culoarea. Putem lucra in Photoshop, selectand cu pipeta culoarea si alaturand dreptunghiuri colorate – asa cum arata poza articolului de mai sus- sau pur si simplu avand o cutie de creioane colorate si alaturand culorile una langa alta pe o foaie. Eu am pastrate mai multe notite pe game cromatice la care apelez cand am nevoie. Dupa un timp, combinatiile vin firesc, nu trebuie decat putin rabdare pentru a intelege de ce un artist a pus culoarea X langa culoarea Y. Cat despre “Talentul nativ”, el vine din exercitiu si multa documentare. Cu cat asimilam mai multa informatie, cu atat devenim mai rafinati in culoare. Daca ajuta, am sa pun un post cu cateva game cromatice.

    April 10, 2012
    Reply
  7. Ipipura said:

    @PapadiileRuxandrei: da, ai inteles bine. complementarele nu trebuie alaturate. Daca vrem sa asezam un oranj lanaga un albastru ( ele sunt complementare) atunci trebuie sa “il murdarim” pe unul din ele cu un pic din celalalt. Tot asa, daca ne uitam in triungiul lui Goethe, nu sunt armonice culorile alaturate: adica nu asezam un rosu langa violet, violetul langa albastru, albastrul langa verde, verdele langa galben.( vorbim de culorile principale si secundare, nu de anumite tipuri de verde, de galben sau de rosu)

    April 10, 2012
    Reply
  8. Giginele said:

    @Ruxadra cu Papadii :) Culorile complementare merg si pot fi alaturate perfect :) Dar merg si multe alte combinatii!

    @Ipipura Acum depinde fiecare cu ce lucreaza. Eu am mult polimer si pe tonuri si nuante deja combinate si imi este usor sa le asortez sa vad cum vin.
    Despre designerii din moda sincer nu ma atrage ideea pentru ca rareori ma uit la fashion-shows, poate doar sa gasesc trenduri sau ceva de gen. Studiul meu este mai mult spre creatie si modele :) Cine lucreaza in alt domeniu se poate inspira si din asa ceva.
    Cat despre Photoshop, el este bun doar pentru cine il foloseste. Desi sunt si grafician, tot cu polimerul imi place sa descopar culorile. Pentru ca le pot privi in soare sau la umbra, texturate sau nu :)

    April 10, 2012
    Reply
  9. Ipipura said:

    @blanitza:
    multumesc frumos pentru aprecieri:)
    despre combinatii inspirante:
    1. in ultimii ani JPGaultier si-a prezentat lucrarile online impartind in doua ecranul: in parta stanga era modelul si in dreapta descrierea lui in cuvinte. O lectie buna din care am invatat nu numai cromatica ci si cum sa armonizez materiale si texturi.
    2. pentru combinatii de neasteptat si dpdv culoare dar si materialitati, sunt japonezii : Issey Miyake, Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto
    3. mai e fashion showul Project Runway – unde poti gasi teme de inspiratie interesante : cum sa cream un produs pornind de la o peruca, de la o pereche de jeans uzati, de la o floare din gradina botanica, un material cutat sau o poza din vacanta.
    4. si FTV – unde daca stai jumatate de ora cu un creion in mana, gasesti inspiratie pentru un an:)

    April 10, 2012
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *