Astăzi recurg la un obicei vechi, care vă este cunoscut deja cu siguranţă, căci bunicile noastre nu au avut fel şi fel de coloranţi chimici să işi vopsească ouăle de Paşti şi totuşi scoteau nişte culori minunate. Ei bine, anul acesta mi-am propus să recurg la metode naturale, metode tradiţionale şi să vă reamintesc secrete străvechi pentru a vopsi ouăle de Paşti, pentru care se pot obţine diferite culori prin fierberea frunzelor, florilor, coajei sau tulpina plantelor/legumelor…
Pentru proiectul de azi însă eu am ales coaja de ceapă – metoda cea mai populară, cred-, dar se poate folosi şi floarea de gălbenele, coacăze, sfecla roşie, varza roşie, cafeaua, frunza de nuc, şi acestea sunt doar cele pe care le ştiu eu, dar sunt mult mai multe…
Aşadar, este nevoie de:
-ouă
-coajă de ceapă rosie
-frunze
-ciorapi
-oţet
-ată
(-şi o bucătărie)
Nu uitaţi (fiindcă eu am uitat), cu cât puneţi mai multe coji, cu atât devine culoarea mai intensă. De obicei se poate obţine un roşu foarte frumos, folosind coaja de ceapă roşie, eu neavând însă o cantitate mai mare la îndemână va trebui să mă mulţumesc cu un maro drăguţ.
Se impachetează ouăle în ciorapi cu care se fixează frunzuliţele. Se leagă.
Se pun cojile de ceapă (de la 6-7 cepe mari pentru 10-15 ouă), într o oală mai mare, se pun şi ouăle impachetate şi se acoperă cu apă. Se adaugă şi 2 linguri de oţet alb, ce fixează culoarea.
Se lasă la fiert 15-25 de minute la foc mic, dupa care se scot ouăle, se lasă să se răcorească. Apoi se scot din ciorapi şi se pun in coşuleţ (sau cofrag).
Sunt gata pentru a fi puse pe masa de Paşti.
***Util
Puteţi să lăsaţi cojile de ceapă la înmuiat peste noapte într-un vas, acoperit cu 2 litri de apă ca să evitaţi greşeala mea, şi să obţineţi o culoare mai intensă! :)
Sărbatori pline de dragoste şi pace vă doresc!
am sa faaac:)
pregatit tot.
multumesc pt share
Bunica mea si acum tot asa vopseste ouale, nu cumpara vopsea de la magazin :D