Creativitatea în zilele noastre nu înseamnă numai să fii creativ în domeniul artistic. Creativitatea te ajută să transformi problemele în oportunități, să creezi produse noi, să găsești căi creative de a rezolva o situație, să fii mai eficient și mai rapid. Acum e momentul să fii creativ în legatură cu orice lucru din viața ta. Cum faci asta? Toată lumea știe despre celebrele etape: Le știți, nu? Dacă nu, un rezumat aici:
1. Pregătirea:
Aduni informație cât mai multă despre un subiect anume. Ce te poate inspira? Structurile din natură, culoarea, materialul, forma/volumul, niște detalii, un vis, o coloană sonoră, un film, o carte bună, o convorbire smart cu un prieten, un articol, www ( blogs, sites, youtube, wimp, vimeo), o tehnică de deblocare a creativității ( un post despre fiecare din acestea curând. Până atunci, un mood – o planșă de atmosferă – cu inspirație din natura pentru creatiile tale handmade + o serie de linkuri inspirante. )
Linkuri de inspirație random:
Mooduri inspirație din natură:
2. Incubația: O dată ingredientele puse la comun, lăsăm totul la dospit. O perioada uităm de problemă și ne luăm cu altele, timp în care, treptat-treptat, începe să se contureze…
3. Aha-ul. Sau Evrika. Flashul. Ta-daa-ul. Sau cum zice Wikipedia, Iluminarea: un moment miraculos când o noua idee apare brusc.
4. Validarea sau împachetarea: Rafinarea ideii și punerea ei în practică.
Un lucru bun este să știi care este acel moment de maxim randament când poți să fii creativ. Încearcă să te observi câteva zile. Ești genul care se trezeste devreme dimineața, plin de energie și gata să mute munți? Acesta e momentul tău maxim. Ești genul care se trezește târziu, cu ochii mijiți și până la prânz tastezi cu o mână, în timp ce cu cealaltă îți sprijini capul? Simți că seara e a ta și că ai putea să rămâi treaz, fără problemă, să mai faci o noapte albă? Seara e momentul tău. Mai jos, câteva sfaturi pe care le poți salva într-un folder inspirațional la tine in computer.
Cei 4 pași. Cum se întâmplă la mine?
Seara fac un tur de forță și citesc tot ce îmi cade în mână. Cu cât mai divers, cu atât mai bine. Cărți, reviste, flyere, broșuri, programul TV. Orice. Ascult muzică, mă plimb, încerc să mă impregnez de informație. De orice fel. Ajută. Dimineața mă trezesc devreme și vreo 2 ore scriu pe hârtie tot ce îmi trece prin cap, la prima mână. Apoi spre prânz triez și rafinez iar după-masă mă apuc concret de executat.
Cei 4 pași. Cum se întâmplă la tine?
Vă aștept, cu comments. Creative.
Adevarul este ca nu am un program :)). Insa de obicei cel mai inspirata ma simt dimineata dupa ce raman singura. Stau pur si simplu cu ochii pironiti intr-un punct, pe care evident nu-l vad :)),(asta daca am o teme si trebuie sa,, chem” inspiratia:))). Daca sunt ,,libera de contract” in general ideile ma lovesc, la propriu, in cele mai neasteptate momente: oricand si oriunde. In general nu fac schite . Se intampla doar in cazul in care am o clienta ce vrea sa-si aduca aportul la creatie . De cand am descoperit ,,tehnica mea” simt ca obiectele se realizeaza de la sine fara nici un efort deosebit si pana in prezent fara niciun rebut.Nu stiu exact ce inseamna asta insa pe mine ma duce in al 9-lea cer. :)))))
Haos.La mine se imtampla haos. Rarele momente de inspiratie sunt atat de buimacitoa.re incat devine imperios necesar sa le pun atunci in practica, in momentul in care se intampla. Si, de regula, sunt cele care imi aduc ceva satisfactie. In rest sunt bajbailei, incercari mai mult sau mai putin ratate si incapacitatea de a face exercitii regulate, ca doar se stie, exercitiul e anticamera talentului. Vorbim de reala creativitatea aici, da, nu de un mestesug mai mult sau mai putin bine stapanit
De aceea, desi stiu ca inca n-am atins (si, proabil, nici n-o voi face) standardele autoimpuse, nu voi inceta sa incerc a le atinge, procesul in sine aducandu-mi satisfactie. Multa satisfactie:)
@ miniart:
Inseamna ca esti tipul 1, matinalul. Dai mai mult randament dimineata. Me too:)
Cu inspiratia: e foarte bine ca ai o tehnica a ta si ca stii pe ce butoane sa apesi ca inspiratia sa vina. Pentru asta mai exista tehnici de deblocare a creativitatii despre care am sa scriu in posturile urmatoare.
Daca ajuta, o foaia cu un creion e bine de avut in orice camera: pentru mine, atunci cand ma gandesc mai putin la o tema anume, atunci imi vin ideile.
Cat despre schite, nu e problema. Exista si mari designeri care taie direct in material, fara vreo schita anterioara.:)
multumesc mult pt comment.pup
@godeta:
am sa scriu aici niste puncte de inspiratie care pe mine ma ajuta.
– prima e dictionarul. cand am o tema anume, deschid la intamplare dictionarul si aleg un cuvant. Incerc sa leg acel cuvant de tema mea. de ex: vreau sa fac o bijuterie, un inel – si deschid la cuvantul ” a ascunde”. descompun cele 2 cuvinte, “inel” si “a ascunde” si incerc sa gasesc similitudini intre ele. inelul are un ring si o piatra. ce pot ascunde? piatra. cum ascund piatra unui inel? in chiar grosimea ringului, sub ringul-cerc inchis, ca piatra sa nu o vad ci doar sa o simt pe piele. o simt numai eu. sau, cum mai pot ascunde piatra? poate ringul meu e din sticla poroasa si “piatra” e depunerea calcaroasa a apei de mare daca scufund inelul in apa, si la uscare, se depune sarea pe ringul meu. sau poate inelul e facut in asa fel incat piatra sa fie vesnic ascunsa in palma. sa o tin eu in mana…ajuta?
– a doua, e forme primare. incerc sa vad ce scot din formele primare: cerc, patrat, triunghi…sau echivalentul lor tridimensional: sfera, cub, con. merge?
– a treia: incerc sa ma joc cu formele primare si cu cele secundare: intersectii de forme, sectiuni, transparente, topiri de forme.
– a patra: back to the roots:) structurile naturale. Uite aici ce minunatii face tanti asta: http://www.susanneklemm.com/
sa imi spui daca a ajutat. si daca inca nu, cum ziceam, revin cu posturi inspirante despre creativitate handmade:)
te pup si cheer up:)
In trecut foloseam si eu caietul si creionul . Le tineam pe noptiera de la pat. Imi scriam pe atunci gandurile si visele mai deosebite care adesea se transformau in versuri :)). Acum scriu mai rar dar modelez mai des :)))). Am descoperit ca este mai intelept asa:)
Breslo: Ati putea sa pastrati acest articol mai mult aici? poate am si eu nevoie de ajutor, de niste sfaturi de la Ipipura dar nu chiar acum… Multumesc!
@ tonycat: pai…stii unde sa ma gasesti, pe Breslo, Ipipura:)
stay tuned pentru articolele urmatoare. astept orice propuneri in legatura cu inspiratia handmade. de unde poate sa vina ea, cum ne documentam, cum ne inspiram, cu devenim mai creativi.
te pup,
Ioana
sustin tonycat, ip ip ura abia astept urmatoarele lectii.
si eu, si eu!:)
:) multumesc mult pentru mesaje si comments.
Educativ articolul multumim mult..:))cheia oricarei reusite este rabdarea, perseverenta si buna organizare.
Eu nu cochetez de foarte mult timp cu handmade-ul, dar pot sa spun ca creeaza dependenta:)….noaptea imi vin idei, ziua la plimbare, la facultate ( :p), oriunde ma aflu, dar consider ca este o arta si sa transformi orice “nimic” in ceva mare, grandios si de multe ori cotrobai prin seratrele mamei, bunicii..incerc sa gasesc lucruri pe care as putea sa le folosesc si apoi sa le pun cap la cap….nu vreti sa stiti ce e in camera cand ma apuc de treaba..sunt muulte insirate incercand sa le pun cap la cap, cateodata imi iese, cateodata nu. De cele mai multe ori creez si apoi stric..dar sunt convinsa ca perseverenta e mama invataturii.
Multumesc mult, Iulia. da, si materialele inspira dar ca sa fii sigura ca nu dai gres, poti schita ceva inainte si apoi “trage la tema ta” materialele de care dispui. am sa caut documentare si despre asta: cum poti recicla materiale in mod creativ:) intr-un produs handmade.te pup