Apa si viata tacuta din adancurile ei sunt misterele pe care designerii incearca sa le ticluiasca in acest sezon. Ei creioneaza ce se intampla dincolo de suprafata nervoasa a apelor. Sursele de inspiratie pentru tendinta “Mermaid Fashion” sau “Ocean Spirit” sunt:
1. Basmul “Mica sirena” din secolul al-XIX-lea conceput de Hans Christian Andersen deschide portile catre interiorul apelor si ne face cunostinta cu o sirena frumoasa si delicata care insufleteste adancurile apei dar si pe cele ale imaginatiei noastre. De fapt, este nevoia artistului de a se retrage in salasul fanteziei, al esteticului, iar in acest caz, nevoia se transforma in atractia hipnotica pe care sirenele o emana.
Sirena chiar exista sau o cream noi de fiecare data in diverse ipostaze stilistice. Cam asa devine “Marea sirena” a modei scrisa in prezent de un colectiv select de designeri.
2. Femeia din Atlantis este o viziune futurista a designerilor care au fost inspirati de: a. legendara “Insula lui Atlas” mentionata de Platon in vestitele lui dialoguri de acum 360 de ani i.H.
b. Romanul lui Francis Bacon din 1624 “Noul Atlantis” care scrie despre aspiratia umana catre o lume ideala care locuieste intr-un loc utopic si a carui splendoare iti taie rasuflarea.
3. Asocierea de secole a femeii cu fluiditatea si cu apa, care ii confera forta feminitatii, gingasia gesturilor, sensibilitate si emotie, dar denota si schimbarile bruste de temperament, farmecul indeciziei, agitatia impetuoasa, nelinistea si valurile nuantate ale micilor capricii.
De la aceste puncte si nu numai, pornesc designerii in cautarea farmecului lumii acvatice, a sirenelor si a universului fantastic construit din vise de corali tesute solz cu solz.
Designerii care s-au lasat cuprinsi de “febra” apelor in acest sezon sunt: Giorgio Armani, Lagerfeld pentru Chanel, Alexander Mc Queen, Antonio Berardi, Ricardo Tisci pentru Givenchy, Haider Ackermann, Mary Katrantzou, Missoni, Paco Rabanne, Moschino si Versace. Ma voi opri numai asupra catorva colectii si anume:
Sarah Burton, designerul casei Alexander Mc Queen reuseste sa ne transpuna in lumea fantastica din adancul oceanelor si spune despre modelele care defileaza pe catwalk ca sunt “ca niste meduze care se misca libere in mare”. Spiritul tendintei “Mermaid Fashion” s-a manifestat in colectia ei prin aplicatii spectaculoase de corali si melci pictati manual, scoici sau efecte imprimate cu stridii, aglomerare de volane taiate in mii de cercuri. Chiar daca colectia a fost imbogatita si de alte surse de inspiratie, cum ar fi arhitectura lui Gaudí si pliseurile exagerate ala epocii Empire, totusi sirenele magice si castelele din adancuri raman cele mai importante repere ale colectiei.
Alte elemente prezente in colectie specifice trendului au fost: jacquard matlasat in forma de lipitori, diverse tipuri de scoici sectionate, organza Fortuny plisata cu fir metalic din cupru, argint si aur care face trimitere la comorile ingropate de pirati. Remarcabile sunt si tinutele all black realizate din pliseuri din chiffon sau piele neagra brodata si decupata care creeaza efecte optice in timpul miscarii. Fetele manechinelor sunt pe jumatate acoperite de o retea care sugereaza navodul in care sunt prinse sirenele calatoare. Burton a incercat prin rochiile sale sa ne arate scoica la exterior dar mai ales la interior, viata interesanta din cochilie fiind ilustrata in culori sidefii si nuante translucente.
Alexander Mc Queen
Mary Katrantzou isi creeaza colectia in jurul bogatiei naturii pure, asupra careia intervine gestul brutal al omului. Imprimeurile ne sugereaza obiecte industriale produse la scara mare care se afla in contradictie cu peisajele marine si tropicale. Printurile se apropie foarte mult de efectele 3 D, iar volumele sunt realizate din tesaturi ca taftaua sau brocartul. Mary vrea sa ne spuna ca repetitia in natura este de o spendoare inefabila, ca daca intalnesti aceeasi floare de mai multe ori, de pilda, acest lucru este incredibil de frumos. Dar daca intalnesti repetitia unui obiect multiplicat de mii de ori, acest lucru este plictisitor si devine aproape hidos. Asta ar fi parerea ei si asta ne ilustreaza prin hainele colectiei. Imprimeurile exotice si cele marine parca sunt rupte din insula Oahu din Hawaii, locul in care s-a filmat celebrul serial “Lost”. Imaginile care circula pe podium ar fi: cer albastru si ocean turcoaz, explozii de culori, ferigi si orhidee, corali si nisip de aur.
Mary Katrantzou
Designerul casei Paco Rabannne, Manish Arora, isi imagineaza o sirena moderna si sclipitoare, imbracata in solzi metalici conturand la maxim curbele feminine ale corpului. Sirena devine astfel seducatoare, amagitoare si gata sa aterizeze in contemporan. Rochiile sunt mulate ca o manusa transformandu-se in o a doua piele. Umerii din solzi capata forme sculpturale science-fiction, accentele futuriste se potrivesc, in conceptia lui, cu ideea de sirena a marilor. Tema Mermaid-SF a colectiei este edificata prin aplicatii manuale de paiete, texturi de organza cu irizatii metalice, pulberi stralucitoare suflate direct pe rochii, cristale transparente incrustate si palariile create de Philip Treacy, inspirate de submarinele din adancuri. Cu aceste aparitii ne poate convinge usor ca exista sirene cu alura moderna.
Lucrurile stau cu totul altfel cand vine vorba de fotografie de moda, tendinta Mermaid Fashion este surprinsa de obiectivul foto intr-o maniera halucinanta care este aproape identica cu ideea de basm de la care demarasem articolul. Recuzita fotografilor este bogata in artificii si obiecte de decor ale spectacolului micii sirene si al fetei din Atlantis. In zona Art Photo efectele optice pot capata valente inedite, iata cateva dintre ele:
Revista Vogue din Japonia ne prezinta tematica “Atlantis Girl”, pentru subiectul in cauza au invitat-o pe Alla Kostromichova in postura de model, iar creatiile fantastice au purtat semnatura caselor Miu Miu by Miuccia Prada, Versace si Alexander Mc Queen. Senzatia pe care o lasa pictorialul este aceea ca paginile revistei se inunda instantaneu de apa, fluiditatea este tactila si la final basmul devine aievea. Fotograful Solve Sundsbo reuseste cu maiestrie sa evidentieze in calmul apei, designul deosebit al hainelor. Deasemenea, coafurile si machiajul isi mentin frumusetea sub apa. Dar daca in bazinul olimpic, in mijlocul unei competitii de natatie, sub apa ar exista o sirena care asista si poate chiar face parte din juriu? Chiar exista, se poate vedea in imaginea de mai jos:
Vogue
Ethereal Underwater Fashion este pictorialul realizat de fotograful Zena Holloway care ne poate dovedi in termeni suprarealisti, bineinteles, ca cerul si apa convietuiesc, ca viziunea ei despre rai si despre lumea subacvatica merita emotia noastra. Modele plutesc in eteric si in lichide intunecate deopotriva, ele sunt purtate pe valuri si pe nori alburii. O lume in care coafurile au intotdeuna volum si tocurile ametitor de inalte devin deodata comode. Talentul si viziunea ei artistica reusesc sa ne teleporteze intr-o lume feerica, unde imaginatia se deplaseaza nestingherita.
Zena Holloway
Fotograful Annie Bertram realizeaza o serie de fotografii dedicate sirenei gotice, cu accente proeminente dark, ingeri steampunk si basme intunecate. Annie este indragostita de temele gotice si de curentul pre-rafaelit, asa ca scena sirenei gotice este o manifestare normala in arta sa.
Annie Bertram
Foarte interesant! Multumesc!!!
Fantastic…Magnific…Emotionant…cam asa asi descrie articolul tau!!!!Acesta este extrem de bine documentat , insotit de fotografii pe masura.Multumesc frumos de includere !!!!!!
Splendid si magic ! Articolul se muleaza perfect pe sufletul meu . Cred ca una dintre vieti am trait-o in adancul oceanului :).
Oceanul , unul dintre locurile care ma inspira si-mi incarca bateriile . Multumesc frumos , ma simt onorata !
Uauuu….cata documentatie….!Felicitari pentru munca depusa !
Multumesc pentru onoarea de a face parte din acest material!
Sa spun ca urmaresc aparitia articolelor semnate elyseeart? O incantare de fiecare data!!!
Multumesc :)
Da, halucinant, dincolo de frumos! Si parca eram in tribuna VIP, pe-aproape de Victoria-Posh – multumim!, nicicand nu visam la o asemenea onoare, daramite sa ‘particip’ la ilustratia lumii de basm care a inspirat tendintele!… (imi pierd suflul doar cand ma gandesc la sincronul subacvatic model+fotograf – cum sa prinzi EXACT fractiunea de secunda in care parul-machiajul-faldul-postura sunt in armonia perfecta a POZEI?!?)Super-tare sa avem si editori de moda – parca din ‘scoala’ Diavolului cu Prada – ma face sa-mi doresc iar o revista glossy-glossy, de care am cam uitat de cand cu viscolele! Multumim frumos!!!
frumos , frumos…..felicitari pentru postare !
un articol superb
Minunat articol si minunata selectia. chapeau dear!
Absolut superb, articolul, selectia dar si produsele “elyseeart”. Multumesc pentru includere!