Frumuseţea unei locuinţe japoneze se datorează parţial aspectului său curat, liniştit şi aerisit. Dacă civilizaţia apuseană tinde să-şi umple casele cu mobilier, textile şi decoraţiuni, casa japoneză poate părea, prin comparaţie, chiar goală. Designul interior japonez tradiţional nu are ca scop adăugarea de elemente suplimentare unei camere, ci minimizarea distragerilor, pentru a lăsa frumuseţea spaţiului să vorbească de la sine.
Interior japonez, sursa
Idealurile esteticii tradiţionale japoneze îşi au originea în Taoism, tinzând spre simplicitate şi minimalism. Principiul „Idealului estetic al vidului” sugerează că starea de spirit ar trebui captată în imaginaţie, şi nu să fie dictată de ceea ce este fizic prezent. Designul japonez se bazează pe măiestrie, frumuseţe şi delicateţe, şi, chiar dacă designul este unul simplu, detaliile sunt atent alese, punând în evidenţă decorul minimal şi cât mai natural.
Interior, sursa
Pe lângă simplicitate şi excluderea neesenţialului, un alt principiu este cel al iregularităţii sau a asimetriei, care sunt parte a existenţei, natura însăşi fiind plină de relaţii asimetrice, dar echilibrate. Se pune valoare şi pe imperfecţiune şi insuficienţă, caracteristici rezultate din uzură şi îmbătrânire, apreciind viaţa şi istoria obiectului. Iar când se creează un contrast între imperfecţiune şi simplitate, şi perfecţiune şi opulenţă, fiecare dintre ele este accentuat, şi astfel, mai bine apreciat.
Evident, materialele folosite vor fi şi ele naturale: lemn, bambus, mătase, hârtie de orez, iar culorile preferate sunt din paleta neutră: negru, alb, crem, gri, maro, şi culori care se regăsesc în natură.
Interior, sursa
Într-o locuinţă japoneză, spaţiul în sine este flexibil. Pereţii interiori sunt deseori formaţi din ecrane glisante shoji (confecţionaţi din hârtie translucidă întinsă peste un cadru de lemn, şi partiţionată cu zăbrele de lemn sau bambus), putând crea un spaţiu larg prin deschiderea lor, sau un cadru mai intim prin închidere. O altă trăsătură a acestor pereţi de hârtie este că permit luminii să treacă, creând modele de lumină difuză şi umbră.
Panou shoji, sursa
Saltelele tatami sunt covoare sau saltele din paie de bambus, care acoperă în mod tradiţional podeaua camerei, deşi în casele moderne mai există una sau două camere acoperite cu tatami. Bambusul este folosit şi pentru jaluzele sau pentru dacoraţiuni. Prin frumuseţea sa naturală, textura noduroasă şi suprafaţa netedă, bambusul corespunde perfect principiilor naturaleţii şi imperfecţiunii.
Podea acoperită cu tatami, sursa
Mobilierul este în general de culoare închisă, din lemn sau bambus, de înălţime joasă, cu caracter funcţional şi flexibil. Nu trebuie să fie greoi, trebuie să poată fi mutat uşor, pentru a nu ruina efectul pereţilor glisanţi (degeaba se pot uni două camere, mutând pereţii, dacă în mijloc e un dulap greoi). Piesele sunt puţine, doar cele esenţiale, pentru a păstra aspectul aerisit. De exemplu, pentru o cameră unde primim oaspeţi, ne putem limita la o măsuţă joasă, cu perne în jur.
Mobilier japonez, sursa
Decoraţiunile sunt şi ele puţine, cu rol şi semnificaţie bine stabilite, devenind punct focal al camerei. Şi ele respectă principiul flexibilităţii, putând fi schimbate de la un anotimp la altul. Dintre cele mai frecvente sunt picturi tradiţionale (kakemono), porţelanuri fine, okimono (mici sculturi din lemn, metal şi fildeş), kimonouri, mici altare, antichităţi.
Nu trebuie să uităm nici de aspectul natural al decoraţiunilor – arta bonsai (copaci miniaturali crescuţi cu grijă) şi ikebana (arta aranjamentelor florale) provin din Japonia. Florile reprezintă schimbarea anotimpurilor, şi, într-un mod blând, prin natura lor efemeră, chiar mortalitatea. Dar şi plantele trebuie expuse cu măsură, ţinând cont de echilibrul camerei.
Bonsai, sursa
Ikebana, sursa
Deisgnul tradiţional japonez creează o atmosferă de calm, meditaţie şi relaxare. Respectarea principiilor estetice taoiste şi atenţia pentru detaliu creează un spaţiu deschis şi ordonat, dar în acelaşi timp foarte natural, care reflectă cultura poprului japonez.
Veioza “White Dandelion”, arcasha.handmade
Marudai, Kjoco
Vaza alba din sticla pictata, Kami.chic
Suport decorativ din lemn, art3lier
Draperie pictata manual Magnolia, FetesDesTissus
Pernuţe decorative, Atelier.de.Creatie.Bahama.Mama
Bonsai sculptura, Isiskiss
Minunat ! Linistea ce ti-o inspira imaginile, perfectiunea lucrurilor, aranjamentelor, parca sunt din alta lume, la care macar putem visa. Un articol minunat.
Multumesc pentru includere.
Intr-o casa traditionala japoneza este interesant si principiul dupa care dorm {principii provenite din spiritualitatea & medicina ancestrala} : cat mai aproape de sol {spre deosebire de paturile ridicate din Occident}, pe un tatami special, la parter {deobicei casele traditionale nu au etaj}. Nu sunt alegeri ce tin in primul rand de estetica ci de indicatii terapeutice & spirituale.