Fie că vorbim de tartan (carouri scoţiene), houndstooth sau carouri simple, printurile în carouri au o istorie lungă şi, într-o formă sau alta, revin mereu la modă. Carourile, versatile, pot fi regăsite atât în garderoba doamnelor elegante, cât şi în moda punk, pot conferi un aer distins, sau unul de şcolăriţă.
Fustă în carouri, Vivienne Westwood (sursa)
Tartanul, asociat în mod istoric Scoţiei, are un design format din intersecţia unor benzi colorate verticale şi orizontale. În funcţie de cum definim diferenţa dintre modele, există între 3500 şi 7000 de modele de tartan. Până la începutul secolului al 19-lea, diferitele modele şi culori erau asociate cu anumite regiuni (în funcţie de coloranţii naturali care se regăseau în zonă); abia după aceea a început asocierea dintre un anume model de tartan şi clanurile sau familiile Scoţiene. În perioada Victoriană şi Edwardiană, tartanul şi-a făcut apariţia în revistele de modă, intrând şi în garderoba doamnelor. Datorită acestei asocieri cu armata şi aristocraţia Britanică, tartanul a căpătat un aer distins, demn şi exclusivist. La spectrul opus, tartanul a devenit un simbol anti-establishment (împotriva claselor conducătoare), când, la sfârşitul anilor ’70, tartanul a fost adoptat de subcultura punk. Tartanul, simbol al autorităţii şi nobilimii, purtat într-un mod neconvenţional, a devenit o expresie a nemulţumirii faţă de societatea modernă.
Ţesături cu modele tartan (sursa)
Rochie tartan, Alexander McQueen (sursa)
Rochie tartan, 1878 (sursa); punker purtând tartan, 1984 (sursa)
Modelul houndstooth („dinte de câine”) este un design textil în două culori caracterizat prin pătrăţele frânte sau forme patrulatere abstracte. Modelul clasic presupune o alterare de alb şi negru, dar se folosesc şi alte culori. Şi acest design este originar tot din Scoţia. Prima apariţie într-o colecţie de modă este în 1933, când un croitor de lux din New York (De Pinna) a inclus costume bărbăteşti cu model houndstooth în colecţia de primăvară.
Material cu model houndstooth (sursa)
Geantă cu model houndstooth, Valentino (sursa)
Carourile simple („gingham”) reprezintă un model cu pătrăţele, obţinute prin intersecţia unor benzi colorate orizonatele şi verticale. Pot fi folosite două sau mai multe culori. Modelul provine tot din Scoţia, şi la început se obţinea pe ţesături de lână vopsită.
Materiale în carouri (sursa)
Balerini, Christian Louboutin (sursa)
Carourile revin mereu în atenţia designerilor. Unul dintre motive este varietatea de semnificaţii pe care le pot lua, de la atitudine rebelă la autoritate, în funcţie de cum sunt purtate. Colecţiile de toamnă/iarnă 2011-2012 ale marilor case de modă abundă în carouri. Yves Saint Laurent şi-a deschis prezentarea cu astfel de piese, Burberry a abordat carourile în stilul anilor ’60, iar Ferragamo a avut în minte stilul anilor ’80. Iar dacă nu vă surâde ideea de a purta carouri din cap până-n picioare, puteţi să purtaţi doar câteva accesorii cu acest design – Mulberry a prezentat eşarfe supradimensioante în carouri.
Galliano, Dior, Valentino (surse)
Yves Saint Laurent, Moschino, Ferragamo (surse)
Burberry, Tory Burch, Mulberry (surse)
O piesă vestimentară sau un accesoriu în carouri este o investiţie bună, pentru că nu se va demoda niciodată, şi deci n-ar trebui să lipsească din nicio garderobă. Şi pentru a începe de undeva cumpărăturile, să vedem ce găsim pe Breslo:
Rochiţă sarafan – BeFree
Rochie în carouri – RuxishConcepts
Geantă „Country bag” – happybags
Geantă „Red-Punk”– nikki-thedora
Gentuţă – atelier.de.vis
Geantă carouri cu mileu alb – traffic-bags
Brosă „Funky Bow” – CinnamonCloves
Broşă Dreamychris – oceanhandmade
Broşă romantică – kittenhood
Cordeluţă „school girl” – badaboom
Be First to Comment