Cine se afla in spatele numelui “badaBOOM” ?
Poate suna un pic aiurea, dar badaBOOM este deja un „brand” international. A inceput cu doua prietene pasionate de bijuuri, cu multe idei si pe atunci timp liber – Delia si Cristina. Intre timp insa Delia si-a dezvoltat ramura badaBOOMcreationBIJOUX intr-un paradis tropical (insula Reunion) si eu, Cristina, am ramas sa reprezint latura autohtona a badaBOOM. Sper ca la un moment dat sa „fuzionam” din nou…
De unde vii, unde vrei sa ajungi si mai ales de ce? :)
badaBOOM vine din pasiune si creativitate. Nu ne-am gandit nici-un moment sa facem o afacere din asta – cel putin nu cand am pornit pe drumul asta. Imi doresc insa sa le arat celor din jur ca se pot face lucruri frumoase dand frau liber imaginatiei…ca nu toate lucrurile trebuie sa se supuna neaparat unor reguli si canoane. Imi doresc sa pot schimba macar o parte din conceptiile celor din jur cu privire la arta, design si creatie in general…sa ii fac sa o pretuiasca pt ca e…altceva!
Care e background-ul tau, ce ai facut inainte de partea creativa?
Hmm…cred ca nu prea exista un „inainte”… Provin dintr-o familie in care se „bricoleaza”, intr-un fel sau altul cam din totdeauna. Bunicul facea margele de ceramica pentru „doamnele” de la fondul plastic. Mama era arhitect, o femeie extrem de creativa care a incercat de cand eram mica sa ma atraga in lumea ei – fie ca ii luam creioanele colorate sau ii stricam propriile creatii incarcand sa vad „cum face” martisoare, cercei din piele sau cand isi croia cate ceva. In paralel dadeam tarcoale in atelierul tatalui meu unde incolaceam sau si mai rau, lipeam sarmulite cu letconu (pe la 5 ani…). Cred ca ai mei au facut multe pariuri – pe cine voi mosteni?!? Acum cred ca toata lumea e multumita de alegerile mele :)
Recunosc insa ca am avut ceva emotii referitor la partea creativa. La „lucru manual” produceam niste monstruozitati, era sa raman corigenta la desen (profa nu ma credea ca imi fac singura desenele!!!) iar in liceu mergeam mai mult la olimpiade la matematica si fizica decat la cluburi de creatie… In facultate cel mai groaznic mi se parea sa fac machetele pentru proiecte…
Ce mai exista in afara de “creatie”. Te mai ocupi si cu altceva?
Sunt arhitect, si prin meseria mea incerc sa imi impac cumva cele doua laturi ale personalitatii. Cele doua se intrepatrund destul de mult…un arhitect are nevoie de creativitate sporita dar si de o doza de „down to earth”. Recunosc insa ca am ales partea cu cele mai multe „floricele” din meseria mea, si anume restaurarea monumentelor – dar din cu totul alte motive: apreciez valorile timpului, ale culturii si societatii noastre si incerc sa le exprim cat mai bine in ceea ce fac „la birou” si mai nou in badaBOOM-elile mele.
Ai inceput sa privesti aceasta pasiune ca pe o afacere?
Partial…am plecat de la dorinta de autocunoastere creativa. Acum sunt undeva intre hobby, mod de refulare creativa a unor frustrari cotidiene si mod de a-mi asigura un mic venit in plus…
Oricum nu cred ca se poate face design la comanda. De-abea incep sa ii inteleg pe beneficiarii de la birou. Acasa…prefer sa imi las mintea sa zburde si sa fac ceea ce imi place mie. Daca cei din jur apreciaza si creatiile mele se cumpara, cu atat mai bine – daca nu…nu
Un designer, ca orice om de creatie, cred ca are nevoie de cineva care sa se ocupe de partea de business – de la publicitate la contabilitate – pentru a se putea numi ca face o „afacere”.
Cum ti-ai caracteriza creatiile in 3 cuvinte?
badaBOOM!
Cred ca spune tot! Altfel…diferit…iesit din tipare?!?! Numele este inventia unei prietene, dar cred ca exprima atat de bine ceea ce facem! Oricum nu imi place sa fiu plasata in tipare clasice, asa ca prefer sa nu ma autoetichetez…
Cum percep ceilalti creatiile tale?
In general bine! Nu am primit feedback direct decat din partea apropiatilor (si aici nu ma refer la Breslo ci la viata de zi cu zi… ;) Este ciudat de studiat „publicul” meu – oricum este altul decat cel la care m-as fi asteptat „sa plac”.
Pe de alta parte, sunt multi care se intreaba unde este „nota de arhitect” in creatiile mele – ei bine incerc sa ma indepartez de clisee. Daca traiesc tot timpul intr-o lumea rectangulara guvernata de linii si polilinii, prin badaBOOM incerc sa evadez. Imi plac florile din textil, culorile tari si contrastele puternice de cand ma stiu. Pe cand eram student erasmus, in Barcelona, noii colegi si profii imi ziceau „la nina de la flor” – asta era nota mea distinctiva, purtam mereu o floare :) Tot atunci am invatat ca e important sa fii asa cum simti, asa cum vrei, ca nu trebuie sa tii cont prea mult de parerile celor din jur pentru a te descoperi.
Cum iti gasesti inspiratia?
In orice! Oriunde! De cele mai multe ori ma joc cu materialele plus si simplu. Am un carnetel in care imi mai schitez idei pe care incerc la un moment dat sa le pun in practica. Se intampla rar sa plec de la o idee clara si sa termin fara sa mai schimb ceva pe parcurs. Imi este imposibil sa refac identic anumite produse… Pana la urma asta inseamna inspiratie!
Care e cel mai important lucru pe care l-ai invatat de cand creezi?
Putina organizare nu strica! Mi se intampla destul de des sa ma apuc de ceva si sa ajung facand cu totul altceva…sau sa ma pierd in detalii. Pfffffff… inca nu am reusit sa rezolv aceste probleme dar macar le-am constientizat!
Cu ce materiale lucrezi? Poti sa ne descrii procesul creativ si tot ce tine de acesta?
Sincer? Cu orice imi pica in mana! Imi pace sa experimentez! Imi place sa scot materialele din context, sa le folosesc in alte scopuri decat cele pentru care au fost facute. Am inceput cu ceramica pictata. Am ajuns la PET-uri reciclate, tocmai pentru ca ma distra uimirea celor din jur cand le destanuiam ce poarta. Nu conteaza cat de mult costa un material, sau cat de pretios e in sine, ci ceea ce poti face cu el. Mai mult de atat…daca din putin poti face mult, de ce nu?!?
Cum abordezi partea de business a activitatii tale ? Cum iti promovezi creatiile ?
Prin prieteni si cunoscuti, pe de-o parte, si pe net. Am un blog, o pagina de facebook dedicata badaBOOM-ului si Breslo! Insa cea mai buna munca de promovare o fac relatiile directe cu cumparatorii. Si niste poze bune (aspect la care inca muncesc…)
Partea cu vanzarea insa imi da dureri de cap. Nu am fost niciodata „talentata” la economie si nici nu intentionez sa imi bat prea mult capul cu aceste aspecte deocamdata.
Mi-ar placea insa sa pot „avansa” in familia designerilor apreciati atat pentru munca cat si pentru CREATIA lor, sa nu mai fie nevoie sa dau explicatii clientilor pentru costul produselor mele plecand de la ideea ca „ai pus trei maregele la 2 lei – de ce nu costa 6 lei?”
Ce sfat ai da unui incepator pe Breslo?
Sa nu ii fie teama sa se exprime creativ! Sa faca lucruri pornite din suflet, de calitate (asta arata respectul pt cei ce ii poarta creatiile), poze frumoase si sa nu ii priveasca pe ceilalti utilizatori ca pe niste dusmani. Sunt concurenta, dar si parte a unei comunitati care incearca sa dovedeasca ceva!
Pe de alta parte, sa nu isi subestimeze munca si creatia.
Ce iti place cel mai mult pe/la Breslo?
Diversitatea. Poti gasi atat materiale variate cat si creatii ale unor oameni minunati.
Care sunt primele 3 carti, filme, muzicieni/formatii si site-uri care inseamna ceva pentru tine?
Am doi scriitori preferati – Isabel Allende si Ken Follett. Ascult muzica tip „Putumayo Presents…” sau Budha Bar dar si rock. Ma distreaza site-urile unde pot vedea „ce mai e nou” in materie de arhitectura, design si moda: chictopia, coolmaterial, design-dautore…
In zece ani te vezi facand…
Cam acelasi lucru dar in alte conditii! Imi place ceea ce fac atat ca arhitect cat si ca designer si nu as putea renunta la nici una din cele doua ipostaze ale meseriei mele – mi-ar placea insa sa imi permit sa le fac pe ambele cu mai mult calm, fara sa fiu mereu presata de timp si de aspectele economice. Visez la un mic atelier in centrul istoric unde sa pot evada atunci cand am chef, avand atasat un magazinas dragut (unde sa am pe cineva care sa vanda, evident ;) )
superbe
Foarte reusit interviul!! L-am citit cu imensa placere!
Esti tu in tot ceea ce faci, Cristina! Deci: felicitari!!!
Felicitari pentru interviu si pentru creatiile tale inspirate!
Si sa stii ca eu am recunoscut nota de arhitect: lemnul de balsa! :))
Frumos interviu, minunate creatii ! Mi-a facut placere sa te cunosc si personal , sper sa ne revedem curand intr-un cadru artistic . Spor la badaboomarit !
:)) prietenii stiu de ce!… de fapt respectivul colier a fost odata o casa de pe kiseleff :D
Multumesc pentru aprecieri!
foarte frumos interviiul, chiar mia placut, multa bafta si inspiratie in continuare :)
multumesc tutur!!!
*tuturor…se pare ca si tastatura e badaboom :D