Hummus – Reteta

054_01

Ingrediente:

– 250 gr de naut uscat
– 2 linguri de tahini ( pasta de susan – reteta o redau mai jos )
– zeama de la o lamaie
– 5 linguri de ulei de masline
– 4 catei de usturoi
– sare dupa gust
– bicarbonat de sodiu

025_01

Ingredinte pentru pasta de susan { Tahini }:

– 120 gr de susan
– 70 ml ulei
– sare

003_01

Punem semintele de susan intr-o tava/tigaie si coacem pentru 2-3 minute, amestecand continuu pentru a nu se arde. Lasam sa se raceasca complet.

009_01

Transferam semintele de susan intr-un bol, adaugam uleiul si un praf de sare si mixam bine pana cand se formeaza o masa omogena.

015_01

018_01

Putem pastra pasta de tahini astfel preparata timp de 2 luni, la frigider.

Revenind la Hummus – denumirea araba (romanizata) a cuvantului naut – este unul dintre cele mai indragite aperitive din bucataria levantina, dar si una dintre cele mai hranitoare retete vegetariene.

Mai intai, lasam nautul la inmuiat in apa rece timp de minim 12 ore ( peste noapte ), timp dupa care volumul boabelor de dubleaza.

Odata boabele inmuiate, scurgem de apa si punem nautul la fiert in apa rece cu un praf de bicarbonat de sodiu (1/4 lingurita), apoi fierbem pentru aproximativ o ora sau pana cand boabele vor fi foarte moi si pot fi zdrobite usor cu o furculita. Bicarbonatul de sodiu ajuta foarte bine la fierbere.

027_01

030_01

Cand boabele s-au fiert bine, strecuram nautul, dar pastram o ceasca din apa in care a fiert.

037_01

Optional, indepartam cojile boabelor de naut, frecandu-le intre maini cat inca sunt calde.

Punem boabele de naut intr-un bol, amestecam impreuna cu restul ingredientelor si maruntim bine cu un mixer vertical.

032_01

Adaugam, amestecand continuu, din apa in care a fiert nautul. Mixam pana obtinem o crema foarte fina, dar consistenta.

039_01

040_01

052_01

La servire, decoram cu paprika, patrunjel, ulei de masline si/sau cumin (chimion macinat).

060_01

Pofta buna!

One Comment

  1. Daniela said:

    Reteta asta ma unge pe suflet (pentru ca de cateva zile tot am pofta de humus). Abia astept sa trec diseara pe la supermarket sa iau ce mai lipseste din camara.
    Cum e cu coaja boabelor de naut? E musai sa fie indepartata sau nu se simte daca mixez totul bine?
    Mersi.

    February 6, 2015
    Reply

Leave a Reply to Daniela Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *