4 Comments

  1. Marmotescu said:

    Va impartasesc si eu pe scurt din experientele traite in ultimii 2 ani de joaca cu rosiile uscate:
    -daca incercati sa le uscati la soare sansele sa se strice sunt maxime; mie nu mi-au reusit la soare decat niste visine,caise si prune. Se usuca in tavite cu gaurele ca sa se ventileze si pe jos,acoperite cu tifon(eu am folosit cu succes un organizator de hartii de la ikea caruia i-am facut o husa de tifon :).Noaptea se baga in casa, variatia de temperatura noapte/zi ajuta condensul si fermentarea
    -eu nu am dezhidratator, dar anul trecut am reusit cu maxim succes uscarea la cuptorul electric. Rosiile(indiferent de soi) se oparesc cateva secunde, se curata de coaja,se taie sferturi, se scot semintele si se scurge sucul(ies niste supe foarte bune cu ce ramane). In tava de la aragaz, pe hartie de copt se intind uniform sferturile. Se lasa peste noapte cu temperatura reglata la minim(maxim 50 grade) si usa cuptorului putin deschisa(se evapora foarte multa apa).Dimineata se intorc, si pt ca de obicei ziua e prea cald se lasa asa…iar noaptea urmatoare se finalizeaza operatiunea pe partea cealalta. Trebuie sa arate ca o piele la final, dar sa fie maleabile nu casante. Cand le puneti in ulei atentie sa fie acoperite,altfel se strica. Tin si netinute la frigider, cu conditia ca borcanul sa fie invelit in hartie si tinut la intuneric(preferabil intr-un loc racoros)-daca e tinut la lumina uleiul oxideaza,rancezeste si devine toxic(asta e valabil pentru orice ulei…ma abtin a comentez despre calitatea uleiului vndut in sticle transparente de plastic….).Sunt absolut delicioase, noi le mancam ca adaos in salatele de iarna sau pe post de bruschete.Singura problema e ca nu sunt niciodata destule :).
    -nu incercati la aragaz cu gaz, se ard
    -toata ideea e ca uscarea sa se faca la o temperatura constanta preferabil sub 42C, temperatura la care enzimele si vitaminele incep sa se distruga
    -presupunand ca reusiti sa faceti cantitati mai mari, tin cel mai bine in pungute bine indesate puse la congelator(fara ulei, evident :) ). Se decongeleaza si fie se folosesc direct(se rehidrateaza peste noapte) fie se pun periodic mici cantitati la macerat in ulei.
    spor la lucru :)

    August 20, 2012
    Reply
  2. Am facut si eu prima data vineri si o a doua transa sambata. Ies foarte bine si la cuptor cu gaz, atat timp cat se tine cuptorul la minim si usa intredeschisa. Se fac in cam 5-6 ore, depinde de dimensiuni (fara seminte).

    August 20, 2012
    Reply
  3. Mariet said:

    foarte fain articol, felicitari! :)

    August 21, 2012
    Reply
  4. Delicioasa aceasta reteta, o voi incerca sigur !!! Multumesc :)

    August 22, 2012
    Reply

Leave a Reply to BoutiqueBudoar Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *