Fotografierea produselor pentru magazin

Pe langa descrierea produsului, pozele sunt cele care ii conving pe vizitatori ca produsul vostru este exact ce-si doresc, si de aceea ele trebuie sa fie cat mai potrvite si informative.

Pentru orice produs din magazinul vostru de pe Breslo puteti alege pana la 4 poze si eu va sfatuiesc sa profitati de aceasta optiune si sa puneti 4 poze pentru toate pordusele. Cu cat oferiti mai multe informatii, cu atat vizitatorii vor cunoaste produsul mai bine.

Tipul pozelor depinde in functie de produs, dar pentru toate produsele e bine sa aveti cel putin o poza de ansamblu si o poza de detaliu. Poza de ansamblu trebuie sa fie din perspective cea mai obisnuita pentru produs, si daca e relevant, puteti face poze de ansamblu din alte perspective. De exemplu, la un tabolou conteaza cum arata din fata, spatele fiind ascuns si deci neinteresant. La o bluza in schimb, trebuie vazuta si fata, si spatele.

Pe langa poza de ansamblu, puteti face si poze de detaliu, unde sa evidentiati anumite calitati ale produsului. Poate bratara facuta de voi are o inchizatoare mai speciala, sau vreti sa aratati ca toate muchiile posetei sunt cusute frumos si egal. Cumparatorii sigur vor aprecia aceste detalii si partea de necunoscut legata de produs, care e inevitabila la cumpararea pe internet va fi redusa.

Dupa ce v-ati hotarat ce vreti sa pozati, alegeti o locatie potrivita pentru fotografiere. Nu trebuie sa aveti un studio foto pentru asta, dar sunt anumite lucruri care pot imbunatati pozele, cele mai importante fiind fundalul si lumina.

Fundalul trebuie sa fie cat mai simplu, pentru a nu atrage atentia de la produsul fotografiat, si de culoare potrivita cu produsul. Eu va sugerez sa alegeti un fundal intr-o singura culoare, in tonuri naturale. In cazul in care produsul este mai mare si nu poate fi mutat usor, puteti folosi o bucata de material pe care sa o aranjati in fundal, care sa ascuna mobila si alte obiecte.

Lumina cea mai potrivita pentru fotografii este cea naturala, din doua motive: nu este nevoie sa folositi blitzul, evitand astfel pozele prea luminoase sau prea intunecate, si culorile din poza vor fi cat se poate de apropiate de cele reale. Va sfatuiesc sa faceti pozele in timpul zilei, langa un geam daca se poate, sau afara.

Daca trebuie sa folositi blitzul si aveti un aparat foto compact, puteti pune o bucata de hartie alba peste el (atentie sa nu tineti degetele peste blitz) care va mai atenua din puterea blitzului.

Dupa ce ati hotarat si locatia, puteti sa faceti poze. Aici intervin detaliile tehnice, care difera de la aparat la aparat. Va sfatuiesc sa faceti poze de cea mai buna calitate pe care o ofera aparatul vostru, si sa faceti mai multe poze, pentru ca mai apoi sa aveti de unde alege pozele pentru magazin. Faceti cel putin doua poze pentru fiecare unghi, pentru ca daca se intampla sa fie neclara una din ele, sa nu trebuiasca sa reluati fotografierea.

Alegeti pozele cele mai potrivite pentru prezentarea produsului, si daca este nevoie, spuneti cate ceva despre ele in descrierea produsului.

Pe forumul Breslo gasiti o discutie interesanta despre fotografii si daca e bine sa se faca pe model sau pe fond neutru.

Sper ca sfaturile mele sa va fie de folos :) Astept nelamuriri, completari sau reclamatii si promit sa raspund cat se poate de repede.

In urmatorul articol voi povesti despre procesarea imaginilor si watermark-uri si daca aveti sugestii pentru posturi spuneti-mi :)

3 Comments

  1. chrisart said:

    Vin cu cateva mici “retusuri” :)
    Puterea blitzului poate fi modificata atat in cadrul aparatelor digitale compacte cat si la cele profi (din setarile aparatului sau ale blitzului – in functie de model)
    Fundalul poate fi chiar si o hartie alba, in acest caz nemaifiind nevoie decat de o setare corecta a balansului de alb.
    Lumina – daca folosim surse artificiale, ideal e sa se foloseasca un softbox (lumina uniforma, fara umbre…) sau 2 veioze…
    ISO – iarasi este important; cu cat este mai putina lumina, cu atat ISO trebuie sa fie mai mare; insa apare granulatia..
    Pentru fotografii reusite incercati sa folositi modul manual al aparatelor digitale compacte…

    February 18, 2009
    Reply
  2. Roxana said:

    Nu stiam ca la aparatele compacte se poate face setarea intensitatii blitzului, o sa studiez :D

    I deea cu softboxul este buna, si am incercat, dar n-am gasit la mine veioza destul de buna, si marea problema e ca pentru cei care au produse marisoare e mai greu de facut cutia pentru foto.

    O sa incerc sa scriu un post mai tehnic, si voi povesti putin despre ISO si setarile manuale care se pot face si ce inseamna ele :)

    February 26, 2009
    Reply
  3. […] ca Roxana a facut deja introducerea despre cum ar trebui facute pozele pentru produsele din magazin, eu o sa sar direct la partea cu bibilitul si aranjatul pozelor deja […]

    June 25, 2009
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *